19 Mayıs 2024 Pazar

İzmir'de transfobi protestosu: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır

Trans kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik saldırıları protesto eden İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, "LGBTİ+ hakları insan haklarıdır demekten, birbirimizi kollamaktan, kadın dayanışmamızı güçlendirmekten vazgeçmiyoruz" dedi. 

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, Bornova Metro önünde trans kadınlara, LGBTİ+'lara yönelik saldırılara ve katliamlara tepki gösterdi. 

"Trans cinayetleri politiktir, öldürülen kadınlar isyanımızdır" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "İstanbul Sözleşmesi uygulansın", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Trans kadınlar, kadındır" ve "Trans cinayetleri politiktir" yazılı dövizler taşındı. 

Polis, gökkuşağı bayrağının açılmasını engellemeye çalıştı. Ancak kadınlar bu engeli tanımadı. 

Basın metnini okuyan Rengin Oğuz, 18 Şubat'tan bu yana haber alınamayan Miraş Güneş'in Bornova'daki evinde katledildiğini; İstanbul'da 17 yaşındaki Suriyeli trans kadın Asya'nın Emre Bozkurt tarafından kezzaplı saldırıya uğradığını hatırlattı.

Trans kadınlara, LGBTİ+'lara yönelik bu saldırıların, katliamların tesadüfi olmadığının altını çizen Oğuz, "8 Mart'ta haklarımız ve hayatlarımız için sokağa çıkarken İzmir'den bir kadının daha ölüm haberini aldık. Gökbakar Aslan, kendi evinde çocuğunun gözlerinin önünde asılı bir halde bulundu. Yine İzmir Bornova'da 16 yaşındaki Ceren Duman'ın ölmüş bedeni moloz döküm sahasında yanmış halde bulundu. Her gün ölüyor, öldürülüyoruz! Kadın cinayetlerine karşı hiçbir politika geliştirmeyen patriyarkal düzenin işbirlikçileri biz kadınların ve LGBTİ+'ların karşısına dikiliyor" dedi. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektör istemeyen, demokratik üniversite talebini yükselten öğrencilerin haklı mücadelesinde LGBTİ+ öğrencileri hedef gösteren, tutuklayan, kayyum rektör sayesinde ilk önce kadın ve LGBTİ+ çalışmaları kulüplerini kapatan gerici ve kadın düşmanı zihniyetini tanıdıklarını söyleyen Oğuz, "Buradan bir kez daha erkek devlete ve LGBTİ+fobiyi, kadın düşmanlığı devlet politikası haline getirmeye çalışanlara sesleniyoruz, LGBTİ+ hakları insan haklarıdır! Seks işçileri vardır, seks işçisi olmaları tecavüz edilmelerini, katledilmelerini meşrulaştırmaz! Kadınlara, LGBTİ+'lara yönelik suçlar cezasızlık politikalarıyla ödüllendirilemez" diye konuştu. 

Oğuz, şöyle devam etti: "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! Kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak birlikte güçlüyüz. Bizlere karşı yöneltilen bu fiziksel, psikolojik şiddeti;  ayrımcılığı, hedef göstermeyi, nefret politikalarını yerle bir edeceğiz! Gözaltılarınız,tutuklamalarınız, işkenceleriniz bizi yaşamak için verdiğimiz mücadeleden bir adım bile geri koyamaz! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. LGBTİ+ hakları insan haklarıdır demekten, birbirimizi kollamaktan, kadın dayanışmamızı güçlendirmekten vazgeçmiyoruz."