18 Mayıs 2024 Cumartesi

İşten atılan Altındağ Belediyesi işçileri direnişe geçti

Ankara Altındağ Belediyesi işçileri yeni belediye başkanı tarafından işten atılmalarını ve ek zamlarının geri alınmasını protesto etmek için belediye önünde eyleme başladı. Eyleme katılan işçiler 70 arkadaşlarının gece yarısı gelen SMS'lerle işten atıldığını öğrendiğini söyledi. 16 masa başı çalışanı ise "süpürge işçisi" olarak görevlendirildi. İşçiler, "Hakkımızı alana kadar eylemi sürdüreceğiz" dedi.

Altındağ Belediyesi'nde AKP'li Asım Balcı ile Veysel Tiryaki arasında henüz devir teslim yapılmadan yeni başkan Tiryaki'nin talimatıyla geçen ay verilen ek zam bu ay geri alındı. Zamların geri alınmasını protesto eden işçiler işten atıldı, 16 büro çalışanı "süpürge işçisi" yapıldı.

Bayram arifesinde işsiz bırakılan işçiler ve destek veren belediye emekçileri dün gece Altındağ Belediyesi Fen İşleri Kampüsü'nde eyleme başladı.

AKP'Lİ YENİ BAŞKAN MAZBATASINI ALMADAN İŞÇİ KIYIMINA BAŞLADI
İşçiler, yeni başkan AKP'li Tiryaki'nin mazbatasını almadan işçi kıyımı yapmasına tepki gösterdi, "Şu an burada bulunuyorsak tamamen mağduriyetten. Muhatap olacak kimse de yok. Sadece hakkımızın peşindeyiz" dedi.

İŞÇİLERİN TİS'TEN DOĞAN GERİYE DÖNÜK ÜCRETLERİ ÖDENMEDİ
Altındağ Belediyesi işçileri, Toplu İş Sözleşmesi'nden (TİS) doğan geriye dönük alacaklarının bir yılı aşkın süredir ödenmemesine karşı 13 Mart'ta belediye önünde eylem başlatmıştı. İşçiler hem dönemin AKP'li Belediye Başkanı Asım Balcı'yı hem de üyesi oldukları Hak-İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası'nı protesto etmişti. İşçilerin iki gün süren direnişi sonucunda ücretleri yatırılmıştı.

YÜZDE 30'LUK EK PROTOKOL ZAMMI VERİLMEDİ
Altındağ Belediyesi işçileri, marttaki eylemlerinin ardından ilk ücretlerini dün aldı. Ancak işçilerin ücretlerine yüzde 30 olarak imzalanan ek protokol zammı yansıtılmadı. Bunun üzerine işçiler, Altındağ Belediyesi Fen İşleri Kampüsü'nde dün akşam eyleme başladı.

İşçiler, yüzde 30'luk ücret zammının yansıtılmadığını, ücretlerinden 8-10 bin lira civarında kesinti yapıldığını belirtti. Ücret kesintisinin yanı sıra Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin mazbatasını almadan kendilerini işten attığını anlatan işçilere, işten atılma gerekçesi de sunulmadı.

İŞÇİLER GECE BOYUNCA EYLEMLERİNİ SÜRDÜRDÜ
Gece boyunca eylemlerini sürdüren işçiler hiçbir belediye yetkilisinin kendilerini muhatap almadığını vurguladı.

'8-10 BİN LİRA CİVARINDA KESİNTİ YAPILDI'
Altındağ Belediyesi'nde çalışırken işten çıkartılan bir kadın işçi, ödenmeyen maaşlarının dün yatırıldığını ancak Ocak ayında zam yapılmasına rağmen işçilerden 8-10 bin lira civarında kesinti yapıldığını söyledi.

'HAKKIMIZI ARIYORUZ'
İş Kanunu'nda işçiye verilen hakkın geri alınmayacağının yer aldığını hatırlatan kadın işçi, "Şu an hiçbir şey usulünde ilerlemediği için biz şaşırmıyoruz buna. Ekmeğinden olma pahasına ve korkusuna rağmen şu an herkes mecburen burada. Haklarını arıyorlar. Ramazan öncesinde şu kadar insana bakar mısınız? Çok da konuşmaya gerek yok. İnsanlar iftarlarını burada açtı. Diyecek bir şey bulamıyorum" dedi.

'HAK ETTİĞİMİZİ VERMEK ZORUNDALAR'
Hak ettikleri zammın verilmemesinin mantıklı bir açıklaması olmadığını, bu nedenle kendilerine bir açıklama yapılmadığını vurgulayan kadın işçi, "Hepimiz bordromuzu alıp mahkeme sürecine gideceğiz. Ben kendi adıma zaten haksız yere işten çıkartılmış bir personel olarak şu an arkadaşlarıma destek amaçlı geldim. 5 günse 5 gün. Bekleyeceğiz. Böyle bir dünya yok. İnsanların hak ettiğini vermek zorundalar" diye konuştu.

'TELEFONLA ARAYIP İŞTEN ATTILAR'
Altındağ Belediyesi'nde bir yıldır çalıştığını anlatan bir erkek işçi de, cuma günü telefonla aranarak işten çıkarıldığının söylendiğini belirtti. Kendisine bir gerekçe sunulmadığını ve işten çıkış kağıdı verilmediğini de söyledi.

'2 NİSAN'DA MAZBATAYI ALMADAN BİZLERİ İŞTEN ÇIKARTTI'
Bir başka erkek işçi de, 31 Mart seçimleri öncesinde yönetimde bulunan AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı'nın yüzde 20-30 zam yaptığını hatırlattı. Geçen ay 32 TL maaş aldıklarını ancak bu ay 8 bin lira eksik ödeme yapıldığını söyledi. AKP'li yeni belediye başkanının "Ben bundan önceki yönetimi saymıyorum. Burada ben varım" der gibi davrandığını belirten işçi, "2 Nisan'da mazbatayı almadan bizleri işten çıkarttı. 'Biz neden işten çıkartılıyoruz? Daha genel müdür bile atanmadı' dediğimizde 'Yapacak bir şey yok. Çıkın gidin. İstediğiniz yere istediğiniz şikayette bulunabilirsiniz' dedi. Bugün bunun için buradayız. Bayram öncesi hepimizi rezil ettiler" diye konuştu.

Yaşanan yoksulluktan kendilerinin de etkilendiğini anlatan işçi, "Hiçbir muhatap yok. Ben arka tarafa gittim konuştum. Yukarıdan telefonlara cevap veren hiç kimse de yokmuş. Hiçbir şey bilmiyoruz. Bize sadece denilen bundan önce yüzde 20-30 zam verilmişti. O yüzde 30'u kafalarına göre sildiler. Verilen hiçbir cevap yok" dedi.

31 Mart seçimleri öncesinde görev yapan AKP'li belediye başkanı döneminde işe alındığını anlatan bir başka erkek işçi, sormalarına rağmen işten atılmalarına ilişkin hiçbir gerekçe açıklanmadığına işaret etti.

AKP'Lİ YENİ BAŞKAN ÖNCEKİ AKP'Lİ BAŞKANI POPÜLİSTLİKLE SUÇLADI
ANKA Haber Ajansı'na konuşan AKP'li yeni belediye yönetimi, "önceki belediye yönetimi tarafından popülist bir yaklaşımla söz verilen yüzde 30 ilave zammın mevcut bütçe imkanları içinde ödenmesinin mümkün olmadığı"nı ileri sürdü.

Bayram öncesi işçilere TİS'e göre yüzde 20 zamlı maaşın ödenmesini de belediye imkanlarını zorlayarak gerçekleştirdiklerini iddia eden belediye yetkilileri, 70 kişinin değil yaklaşık 20 kişinin işten çıkarıldığını öne sürdü. İşten atmaların, "belediye hizmetlerinin sürdürülebilmesi" amacına dayandığı savunuldu. Altındağ Belediyesi konuyla ilgili resmi açıklama yapmadı.