20 Mayıs 2024 Pazartesi

İSİG Meclisi: Nisan ayında en az 163 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, nisan ayında en az 163 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bu ay yayınlanan rapor, Beşiktaş Gayrettepe'de Masquerade gece kulübünde yaşamını yitiren 30 işçiye adandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, nisan ayında en az 163 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Nisan ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklanan rapor, İstanbul Beşiktaş'ta Masquerade gece kulübünün tadilatı sırasında çıkan yangında yaşamını yitiren 30 işçiye adandı. İş cinayetinde yaşamını yitiren 21'i tadilat işçisi ve 9'u gece kulübü çalışanı olmak üzere 30 işçinin isimlerinin açıklandığı raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına yer verildi.

'MERKEZİ İKTİDAR SORUMLULUK ALMAYIP KENDİNİ AKLAMA ÇABASINDA'
Davutpaşa, Soma, Ermenek ve İliç'te yaşanan iş cinayetlerinin ardından "güzel öldüler", "kaza, kader" şeklinde açıklamalar yapan Erdoğan'ın gece kulübünde yaşanan işçi ölümlerini iş cinayeti olarak tanımladığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu açıklamaları işçi ölümlerini önlemek yerine yerel seçimler sonrası CHP ile yapılan bir polemik ve merkezi iktidarın iş cinayetlerinde sorumluluk almayıp kendini aklama niyeti olarak okumak lazım" denildi.

'İMAMOĞLU YEREL İDARENİN SORUMLULUĞUNU GÖRÜNMEZ KILMAK İSTEDİ'
İş cinayetinin ardından açıklama yaparak gece kulübüne 1987 yılında ruhsat verildiğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sorumluluktan kaçma çabalarına da işaret edilen İSİG Meclisi açıklamasında, "Ekrem İmamoğlu 2019 yılından beri İBB Başkanı. Evvelinde de Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptı. Ayrıca Beşiktaş Belediyesi 20 yıldır CHP'li belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Masquerade Club, şehre aşina herkes tarafından bilinen bir yerde İstanbul'un göbeğinde bulunuyor. Yani bu gece kulübü için 'biraz görünmeyen bir alan' ve 'bir şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil' demek açıkçası yerel idarenin sorumluluklarını görünmez kılma çabasıdır" ifadelerine yer verildi.

Tadilat için ilgili kurumlardan izin alınmadığı hatırlatılan açıklamada, gerekli iş sağlığı, güvenliği eğitimleri verilmediğine, yangından korunmak için gerekli önlemler alınmadığına, tadilat malzemelerinin işyeri içinde depolandığına, yangın söndürme sisteminin çalışmadığına, kaçış yolları oluşturulmadığına ve üç çıkış kapısından ikisinin kapatıldığına dikkat çekildi.

İmar izninde işyerinin sinema olarak gösterildiğine, 1987 yılında alınan işletme ruhsatının dönem dönem yenilendiğine, ancak verilen ruhsatlarda metrekarelerin uyuşmadığına işaret eden İSİG Meclisi, aynı durumun itfaiye raporu için de geçerli olduğunu kaydetti. 2016 yılından bu yana işletmenin denetlenmediği belirtilen açıklamada, bu tür denetimlerin sadece ruhsat başvuruları ya da şikayet üzerine yapılamayacağına dikkat çekerek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yanıt verdi.

'BAKANLIKLAR VE BELEDİYELER İŞ CİNAYETİNDEN SORUMLU'
İSİG Meclisi açıklamasında sorumlulara şöyle işaret edildi: "Masquerade Club işvereni ve tadilatı yapan taşeron firma sahipleri gerekli önlemleri almamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili birimleri, yani merkezi idare, Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimleri, yani yerel idare, gerekli denetimleri, yaptırımları yapmadıkları (ayrıca verilen ruhsatlar, raporlar gereği) ve bu çalışma düzenine göz yumdukları için meydana gelen bu iş cinayetinden sorumludur."

'MASQUERADE CLUB'TE 30 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ’
Bugüne kadar basında 29 işçinin yaşamını yitirdiği bilgisinin yer aldığını ancak 30 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini tespit ettiklerini duyuran İSİG Meclisi, yaşamını yitiren işçilerin isimlerini de yayınladı.

İSİG Meclisi, yüzde 83'ünü basından; yüzde 17'sini işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalardan edindiği verilere dayanarak nisan ayında en az 163 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

HER GÜN EN AZ 5 İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRİYOR
2024 yılının ilk dört ayında en az 597 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini tespit ettiklerini açıklayan İSİG Meclisi, her gün en az 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı.

NİSAN AYINDA İŞ CİNAYETLERİNİN İŞKOLLARINA GÖRE DAĞILIMI
Nisan ayında yaşanan iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımını da paylaşan İSİG Meclisi şu bilgileri verdi: "İnşaat, yol işkolunda 51 işçi; tarım, orman işkolunda 36 emekçi (8 işçi ve 26 çiftçi+2 balıkçı); konaklama, eğlence işkolunda 20 işçi; taşımacılık işkolunda 10 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 8 işçi; belediye, genel işler işkolunda 8 işçi; madencilik işkolunda 5 işçi; gıda, şeker işkolunda 3 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 3 işçi; enerji işkolunda 3 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 3 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 2 işçi; metal işkolunda 2 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 2 işçi; banka, finans, sigorta işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti."

Nisan ayında 48 şehirde ve yurtdışında 2 ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit ettikleri kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "46 ölüm İstanbul'da; 7 ölüm Antalya'da; 6 ölüm Sakarya'da; 5'er ölüm Manisa ve Muğla'da; 4'er ölüm Adana, Adıyaman, Ankara, Hatay, Konya, Mersin, Niğde ve Urfa'da; 3'er ölüm Aydın, Antep, İzmir, Kocaeli, Osmaniye, Sinop ve Sivas'ta; 2'şer ölüm Balıkesir, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Maraş, Kayseri, Kütahya, Ordu, Samsun, Siirt ve Zonguldak'ta; 1'er ölüm Aksaray, Artvin, Bilecik, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Isparta, Karabük, Kastamonu, Mardin, Şırnak, Trabzon, Tokat, Yalova, Arnavutluk ve Karadağ'da meydana geldi."

Nisan ayında 14 yaş ve altı 2 çocuk işçinin, 15-17 yaş arası 3 çocuk/genç işçinin, 18-29 yaş arası 27 işçinin, 30-49 yaş arası 64 işçinin, 50-64 yaş arası 51 işçinin, 65 yaş ve üstü 8 işçinin, yaşını tespit edemedikleri 8 işçinin hayatını kaybettiğini duyuran İSİG Meclisi, iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı da şöyle açıkladı: "Ezilme, göçük nedeniyle 35 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 32 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 27 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 13 işçi; şiddet nedeniyle 13 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 7 işçi; intihar nedeniyle 6 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 4 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 3 işçi; diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti."