19 Mayıs 2024 Pazar

İşçi ve emekçi kadınlar Karşıyaka'da sözlerini söyledi

Haksız ve hukuksuz KHK'lara karşı İzmir'de süren oturma eyleminin 163. haftası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ithaf edildi. Serbest kürsü kurulan eylemde söz alan işçi ve emekçi kadınlar mücadeleyi ve direnişi sürdüreceklerinin altını çizdi. 

İzmir'de haksız ve hukuksuz OHAL KHK'larıyla ihraç edilenlerin işe geri alınması talebiyle Eğitim Sen 2 No'lu Şube'nin Karşıyaka Çarşı'da her hafta yaptığı eylemin 163.'sü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne atfedildi. 

KESK İzmir Kadın Meclisi ve Kadınlar Birlikte Güçlü'nün de katıldığı eylemde, "Oturma eylemimiz 163. haftasında", "Söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var" yazılı pankartlar açıldı: "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dövizleri taşındı. 

Eyleme katılan kadın işçiler kurulan serbest kürsüde tüm zorluklara rağmen mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 


'YAŞADIKLARIMIZ ORTAK'
KHK ile ihraç edilen Sarıgül Dağdelen, "Yaşadıklarımız ortak. O yüzden söyleyecek çok sözümüz yok. Yaşasın mücadelemiz, yaşasın işimizi alanlara kadar süren mücadelemiz" dedi. 

ÖZYÖNÜM: MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYCEĞİZ
BTS üyesi Begün Özyönüm, hukuksuz sürgünlere dikkat çekti. Özyönüm, "Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" diye vurguladı.

KILIÇ: KHK'LAR DA KOD 29 DA GİDECEK, BİZ KALACAĞIZ
Kod 29 ile işten atılan İzmir Büyükşehir Belediyesi işçisi Tijda Kılıç, "20 Ekim'de 16 kişi yapılan fişleme sonucu işten çıkarıldık. Biz demokrasi mücadelesi yürüttüğümüz, kadın özgürlük mücadelesi verdiğimiz için atıldı. Buradan bir kez daha söylüyoruz, biz ahlaksız değiliz bunu yapanlar ahlaksızdır. KHK'lar gidecek, Kod 29 da gidecek biz kalacağız" ifadelerini kullandı. 

SERT: BU HUKUKSUZLUĞUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
Sağlık emekçileri adına söz alan Arzu Sert de Covid-19 salgınında yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı. Sert, "Covid-19 salgınında sağlık emekçilerini andığımız için cezalandırılıyoruz. Bu hukuksuzluğunuzun peşini bırakmayacağız" dedi. 

'KADIN CİNAYETLERİ KÖRÜKLENMEKTEDİR'
163. haftanın basın metnini Zeliha Danyeli ve Aylin Aydın okudu. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesini hatırlatan Danyeli, iktidarın politikaları nedeniyle kadınların istihdam ve sosyal yaşama katılım oranlarında son yıllarda ciddi oranlarda düşüş olduğuna dikkat çekti.  Danyeli, Türkiye'de kadına yönelik katliam ve şiddet artmışken İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa'ya yönelik saldırıları anımsattı. Kadın katillerinin cezasızlık politikalarıyla ödüllendirildiğini dile getiren Danyeli, "Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice, toplumun, devletin gözü önünde öldürülmesi ve kadına yönelik şiddetin faillerinin, eril yargı ile 'tahrik' adı altında indirimlerle serbest bırakılması, şiddeti ve kadın cinayetlerini körüklemektedir" ifadelerini kullandı.

TALEPLER SIRALANDI
Aylin Aydın da şu talepleri sıraladı:

"Kadınlar ve LGBTİ+ lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler acilen yapılmalı,İstanbul Sözleşmesi'nin tartışılmasına son verilmeli,  6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalı.
■ Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli,esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli güvenceli, düzenli işler yaratılmalı. 
Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçmesi sağlanmalı.
Bir sağlık ve sosyal hak olarak kürtaj hakkının kullanımını engelleyen fiili uygulamalardan vazgeçilmeli,  güvenli ve parasız kürtaj olanakları sağlanmalı.
Kadınlar regl döneminde en az iki gün ücretli izinli olmalı.
Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulmalı, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalı.
 Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşleri açılmalı.
ILO 190 sayılı sözleşme uygulanmalı.
■ Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmeli.
8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır."

KADINLARDAN DANS VE MÜZİK PERFORMANSI
Açıklamanın ardından Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) "Ayağa Kalk" isimli dans performansını sergiledi. Eylem Tahteravelli müzik grubunun ezgileriyle sona erdi.