18 Mayıs 2024 Cumartesi

İlham Ehmed: MSD her türlü diyaloğa açıktır

MSD'nin kapısının her türlü diyaloğa açık olduğunu söyleyen İlham Ehmed, başta Şam hükümeti olmak üzere bazı çevrelerin çözüm diyaloglarını çıkmaza sürdüğünü vurguladı.

Suriye halklarının yer alacağı ulusal bir kongre gerçekleştirmek için halk toplantılarına devam eden Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Tebqa'da geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, MSD Eşbaşkan Yardımcısı Hikmet Hebib, MSD Eşbaşkanlık Meclisi Üyesi Ali Rehmûn, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Berîvan Xalid, Tebqalı kanaat ve aşiret liderleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda yapılan konuşmalarda Suriye halklarının yurttaşlık ruhuna ve eş yaşama ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Toplantı iki aşamalı olarak gerçekleşti. Birinci aşamada Suriye krizinin çözümü için diyalog önerileri, ikinci aşamada ise Özerk Yönetim projesinin geliştirilmesi ve kabul görmesi tartışıldı.

'DİYALOGA HAZIRIZ'
Toplantıda konuşan İlham Ehmed, toplantıların amacının Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halkların Suriye krizinin çözümüne ilişkin değerlendirmelerinin alınması olduğunu söyledi. Suriye hükümetinin krizin çözümü için hiçbir ciddi adım atmadığını belirten İlham Ehmed, "Suriye hükümeti krizin çözümü için sadece askeri seçeneği ön görüyor. Suriye muhalefeti de Şam'dan farksız değil. MSD olarak krizin çözümü için her kesimle diyalog kurmaya hazırız" diye konuştu.

Kürt ulusal birliği çalışmalarına dikkat çeken İlham Ehmed, ulusal birliğin sağlanmasının Suriye krizinin çözümüne kapı aralayacağını belirtti.

'BİRLİĞE SALDIRI ÇABALARI BOŞA ÇIKTI'
Toplantının ikinci aşamasında konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Berîvan Xalid, "Tarihten bu yana Suriye'de yaşayan halklar, halkların kardeşliği esaslarına göre bir arada yaşıyor. Bazı çevreler sürekli olarak halkların birlikte yaşamasını bozmaya çalıştı. Bu çevrelerin çabaları her zaman boşa çıktı. Son olarak kurulan Özerk ve Sivil Yönetimler bunun ispatıdır" şeklinde konuştu.

Özerk Yönetim kurumlarının bölgeyi yeniden inşa ettiğini vurgulayan Berîvan Xalid, şimdiye kadar Şam yönetimi tarafından dikkate alınmayan ve hizmet edilmeyen halklara Özerk Yönetim'in yeniden hizmet ulaştırdığını belirtti.

Toplantının sonunda katılımcılar, Özerk Yönetim kurumlarının geliştirilmesi üzerine önerilerde bulundu.