23 Nisan 2024 Salı

Hollanda'da ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı eylem düzenlendi

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 21 Mart Komitesi tarafından ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı eylem düzenlendi.

Amsterdam'da 21 Mart Komitesi ırkçılık ve ayrımcılığı protesto etti.

Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eylem için Amsterdam'ın batısındaki Westerpark'ta bir araya gelen yüzlerce kişi, Hollanda'da ve dünyada yükselen ırkçılığı protesto etti. Çok sayıda Hollandalının yanı sıra mültecilerin de katıldığı eyleme "faşizme, ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslamofobiye hayır" mesajı verildi. Kitle, "Artık faşizm olmasın", "Kapitalizmi ve ırkçılığı suçla",  "Mültecilere kapı açık, kapitalizme değil", "Herkes eşittir", "Irkçılık bir fikir değildir", "Faşistleri yeniden korkut" yazılı dövizler taşırken, "Faşizme hayır de", "Irkçılığı durdur" ve "İslamofobiyi durdur" sloganları attı.

Yapılan konuşmalarda, ülkede ırkçılığın giderek arttığı, dünyanın her yerinde sağcı ve ırkçı partilerin oylarının çoğaldığı belirtildi.

ABD'de seçim sonuçlarının resmileştirileceği Kongre oturumunu protesto eden Trump destekçilerinin barikatları yıkarak, Kongre binasına girmesiyle ortaya çıkan olayların benzerlerinin Avrupa'da da görülebileceğine işaret edildi.

HOLLANDA'DA IRKÇILIĞIN YÜKSELİŞİ ENDİŞELENDİRİYOR
Hollanda'da ırkçı siyasetin giderek güçlendiği vurgulanan konuşmalarda, 17 Mart'ta yapılacak eyalet meclisi seçimlerinde ırkçıların oy oranını yükseltebileceği belirtildi.

Ülkede ırkçı Özgürlükler Partisi'nin yanı sıra eyalet meclisi seçimlerine ilk kez katılan ve en çok oyu alan ırkçı Demokrasi için Forum Partisi'nin (FvD) giderek güçlendiği, diğer siyasi partilerin ırkçılara karşı zayıf kaldıkları kaydedildi.

FvD'nin 37 yaşındaki lideri Thierry Baudet'in Aralık 2020'de tekrar partinin başına geçmesiyle ırkçıların oylarının artmasından duyulan endişe ifade edildi.