18 Mayıs 2024 Cumartesi

Hevrîn Xelef ve Ferhat Remedan mezarları başında anıldı

Türkiye'nin desteklediği çeteler tarafından katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef ve Ferhad Remedan, Şehit Xebat Şehitliği'ndeki mezarları başında anıldı.

Türkiye'nin desteklediği Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından M4 karayolu üzerinde 12 Ekim 2019 günü işkence edilerek katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef ve şoförü Ferhad Remedan, katledilişlerinin birinci yıldönümünde anıldı. Suriye Gelecek Partisi tarafından Şehit Xebat Dêrik Şehitliği'nde gerçekleştirilen anmaya, Kongreya Star, Demokratik Suriye Meclisi (MSD), YPG/YPJ ve Özerk Yönetim temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

'DİRENİŞÇİ KADINLARDAN KORKUYORLAR'
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Suriye Gelecek Partisi Başkanı Îbrahîm Qeftan, "Şehitlerimiz barışın sembolüdür" dedi. Halkın siyasi ve askeri alanda onur ve özgürlük mücadelesi yürüttüğünü belirten Qeftan, Hevrîn Xelef ve kadın yoldaşları tarafından sürdürülen direnişle bölgenin karanlıktan kurtarıldığını söyledi.

MSD Eşbaşkanı Emîna Omer ise işgalcilerin özgür ve direnişçi kadından korktuğunu ve Hevrîn Xelef'i bu yüzden hedef aldığını söyledi.

'SESSİZLİK KATLİAMA ORTAK OLMAKTIR'
Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talat Yûnis, Türkiye'nin bölgede savaş ve insanlık suçları işlediğini kaydetti. Kongreya Star Sözcüsü Evîn Siwêd, uluslararası kamuoyunun Türkiye'nin suçlarına karşı sessizliğine dikkat çekerek, sessizliğin Hevrîn'in katledilmesine ortaklık anlamına geldiğini söyledi. YPJ Komutanı Tohildan Qamişlo ise uluslararası kamuoyunun sessizliğinin Türkiye'nin katliamlarının önünü açtığını belirtti.

Anmada bölgedeki birçok demokratik kitle örgütü adına konuşmalar yapıldı. Hevrîn Xelef ve Ferhad Remedan'ın aileleri adına yapılan konuşmalarda ise şehitlerin çizdiği direniş yolunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından Hevrîn Xelef'in direniş yaşamına ilişkin bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma, Hevrîn Xelef ve Ferhad Remedan'ın mezarları başında mum yakılmasıyla sona erdi.