28 Mart 2024 Perşembe

HDP'ye saldıran faşist Sütçü'nün duruşması görüldü

HDP Bahçelievler ilçe örgütüne saldıran faşist Muhammed Eren Sütçü yargılandığı davada avukatlar saldırının planlı olduğunu ispatladı. Sütçü'nün de yalanlarını açığa çıkaran avukatlar, HDP'nin siyaset yürütebilmesi için bu tür saldırıların önüne geçmek amacıyla gereken cezanın verilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü'ne düzenlediği silahlı saldırı nedeniyle "silahla tehdit", "hakaret" ve "silahla yaralamaya teşebbüs" suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan faşist Muhammed Eren Sütçü'nün yargılandığı davanın duruşması Bakırköy 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Saldırgan Sütçü'nün takım elbise ve çok sayıda kişi ile duruşmaya katılması dikkat çekti. Duruşmaya saldırıda yaralanan Ramazan Dışarı ile Aziz Işık'ın avukatları Ferdi Yamar ile Vedat Çağrıtekin hazır bulundu.

Kimlik tespiti ardından söz verilen Sütçü, Giresunlu olmasına rağmen saldırı günü HDP'de Sivas'lı olduğunu ve yalan söylediğini itiraf etti. Ayrıca HDP'de bulunan Dışarı ile Işık'ın kendisini karşıladığını ve kendisine ters tepkilerde bulunmadığını da söyleyen Sütçü, daha sonra Dışarı'nın üzerine çay döktüğünü ve rehin aldığını anımsattı.

MAHKEME BAŞKANI: UZUN YILLARDIR SİLAH KULLANIYORUM BUNU YAPAMIYORUM
Sütçü'nün saldırıya dair yaptığı aktarım sırasında mahkeme başkanı, daha önce silah kullanıp kullanmadığını ve saldırıyı gerçekleştirdiği iki silaha kaç mermi koyduğunu ve kaç dakikada hazırladığını sordu. Bunun üzerine Sütçü, her bir silaha 3 mermi koyduğunu ve toplamda bunu 15 dakika içinde yaptığını dile getirdi. Mahkeme başkanı ise uzun yıllardır silah kullandığını belirterek, ilk kez mermi doldurduğunda bunu bir saate zar zor yaptığını söylemesi dikkat çekti.

AVUKATLARDAN SALDIRININ PLANLI OLDUĞUNU İSPATI
Faşist Sütçü, saldırıdan hemen sonra gittiği fırın sahibinin ise eniştesi olduğunu bilmediğini ileri sürdü. Bu arada avukat Yamar ve Çağrıtekin, Sütçü'nün saldırı öncesinde eniştesi ile arasında çok sayıda telefon görüşmesi olduğunu anımsatarak, Sütçü'nün yalan söylediğini kaydetti. Bunun yanı sıra Sütçü'ye, "Daha önce sık sık eşofman giyer miydin? Saldırı günü neden eşofman giydin"sorulanı yönelten Yamar ve Çağrıtekin'e Sütçü, sık sık eşofman giymediğini o gün denk geldiğini söyledi. Sütçü, eşofmanın üzerine kemer bağladığını ve silahları ceplerine sakladığını da itiraf etti. Bu sırada avukatlar, eşofmanın üzerine kemer bağlanmasının nedeninin silahlar nedeniyle oluşan ağırlığı engelleme girişimi olduğunu belirterek, bu yönüyle de saldırının planlı olduğunun ispatlandığını aktardı.

KİMSEYİ YARALAMADIĞINI İDDİA ETTİ
Saldırıyı gerçekleştiği esnada "bölücü" pankartlar gördüğünü daha önceki duruşmalarda ifade eden Sütçü, mahkemede, "pankartlarda ne tür yazılar vardı?"sorusuna, "hatırlamıyorum" şeklinde yanıt verdi. Ayrıca daha önce bir kişi ile Whatsapp'ta, "Trabzon'da bulunsaydı eş zamanlı yapardık" sözlerini hatırlatan avukatlara Sütçü, görüşmeleri inkar etti. Mağdur olduğunu öne süren Sütçü'ye mahkeme başkanı, "Şu anda mağdur değil, sanık olarak yargılanıyorsun. Bunun için bir sanık olarak yanıt ver. Mağdur olduğun bir dosyada mağdur olarak beyanlarda bulunursun" şeklinde tepki gösterdi. Sütçü, Dışarı'nın bıçak ile yaralamasına rağmen kimseyi yaralamadığını iddia etti.

'BİR SANIK VAR AMA ARKASINDA DAHA BAZI GÜÇLER VAR'
Daha sonra söz alan Av. Yamar, HDP'lilerin de diğer siyasi partilerde yer alan siyasetçiler gibi siyaset yapabilmesi için can güvenliklerinin sağlanması gerektiği ve bunun da ancak bu tür saldırı girişimlerinde bulunanlara verilecek cezalarla mümkün olduğunu söyledi. "Diğer siyasi partilere saldırı olsaydı bu şekilde yaklaşılır mıydı?" diye soran Yamar,  Whatsapp görüşmesi yapan kişi ve kişiler yanı sıra Sütçü'nün eniştesinin de dinlenmesini istedi. Yamar, ayrıca Sütçü'nün Ülkü Ocakları ile bir bağlantısının olup olmadığını araştırmasını istedi. Yamar, "Burada bir sanık var ancak arkasında bazı güçlerin olduğuna dair kuvvetli şüpheler var. Arkasında kimler var? Saldırıyı kim tetikledi?" diye sorarak, saldırının boyutunun ortaya çıkarılmasını talep etti. Yamar ayrıca Sütçü'nün duruşmalara katılmasını da talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Whatsapp görüşmeleri sağlayan kişi veya kişilerin yanı sıra Sütçü'nün eniştesinin de dinlenmesine karar verdi. Mahkeme, Sütçü'nün süren yurt dışına çıkma yasağının devamına ve duruşmalarda hazır bulunmasına da karar verdi. Mahkeme, HDP'nin katılan sıfatıyla duruşmalara katılma talebini ise "zarar görmedi" gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme, duruşmayı 25 Nisan'a erteledi.