19 Mayıs 2024 Pazar

HDP eski milletvekili Çağlar Demirel tahliye edildi

HDP önceki dönem Milletvekili Çağlar Demirel, yeniden görülen KCK Ana Davası duruşmasında tahliye edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Milletvekili Çağlar Demirel'in yargılandığı KCK Ana Davası'nın, 7 yıl 6 ay hapis cezası verildiği davayla birleştirilmesi kararı üzerine Yargıtay tarafından bozulan dava yeniden görüldü. Yargıtay'ın "örgüt üyeliğinin temadi/sürüp giden" suçlardan olduğu ve KCK'den yargılandığı dosyanın ceza verilen dosya ile birleştirilmesini usul eksikliği olarak değerlendirip bozma kararını vermesinin ardından birleştirilen dosyanın ilk duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Duruşmada Çağlar Demirel ve avukatları hazır bulundu. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve Demirel'in ailesi duruşmaya katılırken, mahkeme heyeti gazetecilerin salona alınmasına engel oldu.

Duruşmada savcı önceki celsede verdiği mütalaasını tekrar etti.

'BURADAYIM BİR YERE GİTMİYORUM'
Mütalaanın ardından konuşan Demirel, kadın özgürlük mücadelesi yürüttüğü için yargılandığını belirterek, 2012 yılında belediye başkanı olduğu süreçte tutuklandığını hatırlattı. Demirel, "Ben halka hizmet ettiğim için, halk bundan memnun olduğu için hizmet etmeme izin verilmedi, tutuklandım. Yine vekil olarak seçildiğimde halkın yanında olduğum için, halkın her türlü sorununu dile getirdiğim için tutuklandım. Mecliste ve meclis dışında yaptığım konuşmalarım ortadadır. Ayrıca defalarca benim üzerime ifade veren kişiyi getirin benimle yüzleştirin dememe rağmen getirmediniz. Kaçma şüphem olduğu söyleniyor; kaçsaydım çoktan kaçmıştım. Birçok kez yurt dışına gittim geldim ve son gidişimde 4 Kasım'da gözaltına alınacağımı bildiğim halde geri geldim. Benim bir yere gitmeye niyetim yoktu, olmadı, olmaz da. Ben buradayım. 10 yıldır yargılanıyorum, 7 buçuk yılı aşkındır da tutukluyum. Benimle aynı dosya kapsamında olan çok sayıda kişi beraat etti, fakat ben HDP vekiliyim diye tahliye edilmiyorum" dedi.

Ardından konuşan Demirel'in avukatları "mütalaaya iştirak etmediklerini, hazırlanan ilk mütalaa ile son mütalaada kalem bile oynatılmadığını belirterek, hepsinin kes, kopyala, yapıştır olduğunu söyledi. Avukatlar mahkemeye AİHM'nin HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararını hatırlatarak müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Savunmalardan sonra duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, Çağlar Demirel'in tahliyesine karar verdi.