29 Nisan 2024 Pazartesi

'Hasta tutsaklar Yaman ve Demir tahliye edilsin'

Hasta tutukluların durumuna dikkati çekilmek için Ankara ve İstanbıul'da yapılan eylemlerde, 25 yıldır tutuklu olan Abdurrahim Demir ve Ömer Yaman'ın tahliyesi talep edildi.

İstanbul'da F Oturması ile Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi eylemlerinde 25 yıldır tutuklu olan Ömer Yaman ve Abdurrahim Demir'in tahliyesi talep edildi. 

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından her hafta düzenlenen "F Oturması" eyleminin 628'incisi İHD Şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan 78 yaşında olan ağır hasta tutsak Ömer Yaman'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Açıklamayı okuyan İHD üyesi Yavuz Okçuoğlu, Yaman'ın hapishanede kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığını ifade etti. Okçuoğlu, hapishanede bulunan diğer tutsak yakınlarının yardımı ile yaşamını sürdüren Yaman'ın artan sağlık sorunlarına dikkati çekti. Okçuoğlu, "Diyabet, hipertansiyon, bel fıtığı hastası olup, ileri derecede duyma ve işitme kaybı, nefes darlığı, ellerde titreme, ayakta durmakta zorluk yaşamaktadır. Diyet beslenme gerektiren hastalıklarının yanı sıra, diş sorunları nedeniyle de özel beslenmesi gerekmekte. Ancak bu ihtiyacı karşılanmamaktadır" dedi.

Yaman'ın kardeşinin İHD'ye başvuru yaptığını belirten Okçuoğlu, ailesinin girişimini şöyle aktardı: "'Ömer, neredeyse 80 yaşında, ayakta zor duruyor. Hastalıkları nedeniyle özel beslenmesi gerekiyor ancak verilen yemekler buna uygun değil, bu yüzden dört beş yıldır kantinden aldıkları ile beslenmeye çalışıyor. Ayrıca yaşlılığa bağlı sorunları var. Tedavi ve bakım gerekiyor ama hastane bir yana, hapishane revirine bile çıkarılmıyor. Bize uzak bir hapishanede olduğu için ekonomik nedenlerden dolayı bir yıldır kendisini görmeye gidemedik, ancak telefonda sesini duyuyoruz. Bu durum bizi de kardeşimi de çok üzüyor. Oturduğumuz şehirdeki bir hapishaneye sevk istiyoruz ancak yapılmıyor. Geçtiğimiz pazartesi telefon görüşü yaptık, ellerindeki titremenin arttığını söyledi. 25 yıldır cezaevinde olan kardeşimin tahliyesini istiyoruz' demiştir."

Okçuoğlu, Yaman'ın avukatının suçlamalara ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduğunu belirterek, "AİHM, 'Savunma hakkı ile tercüman hakkı kapsamında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılanması gerektiğine' karar verdi. Ancak bu karar uyarınca yapılan talep kabul edilmedi, yeniden yargılama yapılmadı. Verilen ceza ise 2029 yılı Haziran ayında doluyor. Ancak Ömer Yaman'ın yaşı ve sağlık durumu bu tarihe kadar hapiste kalmasına uygun olmadığından, sağlık ve tedavi hakkına erişimi için infaz ertelemesi talebinde bulunulacak" diye konuştu.

Açıklama, "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaştır" sloganlarının ardından son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 500'üncü hafta basın açıklamasını İHD Ankara Şube binası önünde yaptı. "Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde, İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü üye ve yöneticileri de yer aldı. Açıklamayı yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen İHD olarak tespit edebildikleri kadarıyla cezaevlerinde 651'i ağır olmak üzere Bin 517 hasta tutsak olduğunu belirterek bu hafta Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Abdurrahim Demir'in sağlık durumunu aktardı.

Çevirmen, 25 yıldır tutsak bulunan 61 yaşındaki Demir'in kalıcı-doğuştan kronik böbrek yetmezliği nedeniyle sağ böbreğinin işlevini tamamen kaybettiğini ve sol böbreğinin de böbrekte bulunan üç kist nedeniyle yüzde 30 kapasiteyle çalıştığını belirtti. Demir'in kronik böbrek rahatsızlığı nedeniyle yaşamını devam ettirmekte zorlandığını vurgulayan Çevirmen, "Mesane duvarından dışarıya doğru kese veya fıtık şeklinde, büyüğü 25 mm çapında oluşan yaygın divertüküller meydana gelmiştir. Bundan dolayı idrarda zorlama ve tıkanma yaşıyor. Mesanede idrar birikmesinden dolayı da böbreklerde hasar oluşuyor. Mesane hastalığından kaynaklı olarak açık ameliyat olmuştur. Prostat hastasıdır ve prostatta büyüme var. Bağırsak hastalığından dolayı sigmoid kolonda lümende 7,5 mm çapında nodüller meydana gelmiştir" diye belirtti. Çevirmen, Demir'in bağırsak rahatsızlığı nedeniyle 2021 yılında kolonoskopik tetkik önerildiğini ve söz konusu raporda ince bağırsakları karın duvarının arka bölümüne bağlayan ve ince bağırsakları besleyen damarları içeren karın zarı kısmında kısa, simetrik olmayan lenf nodülleri izlendiğini kaydetti.

Demir'in ağır işitme kaybı olduğunu, gözlerinde katarakt meydana geldiğini ve görme kaybı yaşadığını aktaran Çevirmen, "Astım hastasıdır. Sağ akciğerde büyüğü 5 mm çapında ölçülen nodüller mevcut ve nefes alıp vermekte zorluk yaşıyor. Kronik iskemi kalp hastalığı ve koroner arter hastalığı mevcuttur. Sağ göğüste uyuşma ve titreme oluşuyor. Damar tıkanıklığından dolayı anjiyo oldu ve stent takılmıştır. Ayrıca reflü ve gastrit rahatsızlıkları da bulunuyor. 21 Mayıs 2021'de R Tipi Hapishaneye sevk istemi için heyete çıkarılmış ve 10 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen raporla, tüm hastalıkları tespit edilmesine rağmen bu talebi kabul edilmemiştir" diye konuştu.

Çevirmen devamla Demir'in tahliyesini talep ederek şunları söyledi: "Abdurrahim Demir'in ağır böbrek rahatsızlığı ve kalp rahatsızlığı nedeniyle hapishanede yaşamını devam ettirmesi mümkün değil ve her geçen gün durumu ağırlaşmaktadır. Ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisinin devam ettirilmesi için infazının ertelenmesi ve bu süreç zarfında tüm tedavilerinin yapılması gerekmektedir."