28 Nisan 2024 Pazar

Hapishanedeki hak ihlallerini protesto eden 4 tutsağa dava

Bafra Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerine karşı katıldıkları protestolar, ilgili kurumlara gönderdikleri fakslar, bunlara dair basında çıkan haberler nedeniyle 4 tutsak hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla dava açıldı.

Samsun Bafra T Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan 4 tutsak hakkında 2012-2019 yılları arasında hapishanede yaşanan hak ihlallerine karşı katıldıkları protestolar, ilgili resmi kurum ve demokratik kitle örgütlerine gönderdikleri bilgilendirme faksları, bunlarda dair basında çıkan haberler ve dışarıda yapılan basın açıklamaları nedeniyle dava açıldı.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Serbest Süleyman, Ercan Yakut, Lezhat Değirmenci ve Mehmet Yıldırım isimli tutsaklar hakkında soruşturma başlatıldı. 

Soruşturma devam ederken bu isimlerden Lezhat Değirmenci ve Mehmet Yıldırım cezalarının infazını tamamladıkları için tahliye olsa da, 4 isim hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Hazırlanan 49 sayfalık iddianamenin büyük bölümü PKK tarihine ve örgütün hapishane yapılanmalarına ayrıldı. Tutsakların suçlama konusu yapılan eylemlerinde "örgüt talimatları" doğrultusunda hareket ettikleri ileri sürüldü.

Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile 4 ismin 7 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.