27 Nisan 2024 Cumartesi

Hakkari, Muş ve Urfa'da Newroz ateşleri yandı

Hakkari, Muş ve Urfa'da on binler Newroz alanlarına akın etti. PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit işkencesinin sonlanması talebinin yükseldiği Newrozlarda, Kürt halkının dilini, kimliğini yok sayanlara yanıtın alanlarda verildiği vurgulandı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" (Şimdi Özgürlük Zamanı) şiarıyla gerçekleşen Newroz kutlamasına yağmur çamur dinlemeyen halk alana akın etti. Kutlamaya renkli kiras û fistanlar ve şal û şepikleriyle katılan yüzlerce kişinin coşkusu hiç dinmedi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) sarı, kırmızı, yeşil flamalarıyla süslenen alan, "Rabê DEM hat", "Dem Dema Şemzînan'ê ye", "zindanlara bin selam", "Yaşam biziz yöneten biz olacağız", "Ampül ışığı değil, güneşin ışığı hepimize yeter" ve "Dem gelir, devran döner" döviz ve pankartlarıyla donatıldı.

Kutlama, ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından başladı. Kutlamada sık sık, "Bijî berxwedana zindana", "Jin, jiyan azadî" ve "Şemzînan sizinle gurur duyuyor" sloganlarını haykırdı.

EŞBAŞKAN ADAYLARI: ŞEMDİNLİ'Yİ HALKLA BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ
DEM Parti Şemdinli Belediyesi Eşbaşkan adayı Nazdar Öpengin, Newroz'un tüm halklara barış getirmesi temennisinde bulunarak, Newroz'un Dehaklara karşı başkaldırının ve mücadelenin günü olduğunu hatırlattı. Seçildikten sonra belediyeyi halkla birlikte yöneteceklerini vurgulayan Öpengin, "Başarı bizimdir, zafer 31 Mart'ta bizim olacaktır" dedi.

DEM Parti Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanı adayı Naif Eroğuz da iki ayı aşkın süredir ev ev gezdiklerini belirterek, "31 Mart'ta hile ve hurdalarla alınan belediyemizi geri alıp halkımıza armağan edeceğiz. Halkımız için hizmet edeceğiz. AKP ise halka hizmet yapmayacağını söylüyor. Bizler belediyeyi halkımız, kurumlarımız, kanaat önderlerimiz ve kadınlarla yöneteceğiz" ifadelerini kullandı. Şemdinli'deki tüm sorunlara halkla birlikte çözüm olacaklarını vurgulayan Eroğuz, "31 Mart'ta belediyelerimizi geri alıp gerekli cevabı vereceğiz. AKP'nin 5 yıldan beridir hizmet adı altında Şemdinli'de birçok iş yaptığının farkındayız. Biz aileci bir belediye değil halkçı bir belediye inşa edeceğiz" diyerek, halka 31 Mart'ta sanıklara giderek iradelerine sahip çıkma çağrısında bulundu.

DÜŞÜNMEZ: AKP'YE CEVABI ALANLARDA VERECEĞİZ
Halkı selamlayan DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, "Mübarek Ramazan ayında AKP Allah'tan korkmadan, Kürtlük adına kirli politikalar yürütüyor. AKP seçim araçlarında utanmadan Kürtçe şarkılar açıyor. Sanki, Meclis'te Kürtçeye tahammülü olmayan, konserleri yasaklayan AKP'liler değilmiş gibi utanmadan Şemdinli'de ve Kürdistan'da Kürtçe şarkılar açıyorlar. Bu alanda toplanan binler seçim gecesinde size gerekli cevabı verecektir" diye belirtti. Düşünmez, şöyle devam etti: "AKP, zulmün, katliamların, tüm Kürdistan halkına talan politikaları yürütenlerin ortağıdır. Şeyh Said'lerin, Şeyh Ubeydullah Nehir'nin torunlarıyız. Şeyh Said'i terörist ilan ediyorlar. Sizin atalarınızı hain ve terörist ilan edenlere gerekli cevabı tüm alanlarda vereceğinize inanıyorum."

Konuşmaların ardından, Hozan Serwan, Hozan Cevdet Şemzînî, Adem Şemzînî ve İzzet Şemzînî sahne alarak kutlamaya coşku kattı. Newroz programı halaylarla son buldu.

MUŞ
Muş'ta Newroz'un kutlama adresi Yeşilyurt Mahallesinde bulunan DEM seçim bürosu önü oldu. Kutlamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Muş Belediye Eşbaşkan adayları Tuba Sayılğan ve Sırrı Söylemez, DEM Parti milletvekilleri Sümeyye Boz ve Sezai Temelli ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Alan DEM Parti bayraklarıyla donatılırken, buluşmaya ulusal kıyafetleriyle katılan yurttaşlar, yağışlı havaya rağmen alanı doldurarak, uzun süre halaya durdu.

Halk, alkış, zılgıt ve sloganlarla mesajlarını verirken, "Bi jin jîyan azadî berbi azadîyê ve", "Dema jînan vîna jinan Dem jîyane" ve "Her dem direniş her dem özgürlük" pankartları açıldı. "Newroz Azadiye Bi rihê rewşanan", "Newroz Pîroz be" dövizlerinin taşındığı kutlamada kitle sık sık, "Jin, jiyan azadî" ve "Biji berxwedana zindanan" sloganları attı. Kutlama, saygı duruşuyla başladı.

Ardından DEM Parti Muş İl Eşbaşkanları sahneye davet edilerek, kitleyi selamladı. TJA aktivisti  Gülistan Atasoy, "Newrozun aydınlığı, direnişi  ve müjdesi üzerimizden eksik olmasın. Bizle yıllardır Newroz'u alanlara büyük bir zaferle taşıdık taşımaya devam edeceğiz" dedi. Muş Belediye Eşbaşkan adayları Tuba Sayılgan ve Sırrı Söylemez ise Newroz'un önemine değinerek, herkesin Newroz'unu kutladı. 

Adayların konuşmasının ardından DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, Abdullah Öcalan'ın Newroz'a ilişkin değerlendirmelerini okudu.

BAYINDIR: 4 PARÇA KURDİSTAN'DA ALANLAR DOLDU
Son olarak DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır kitleye seslendi Muş Valisi'nin Newroz kutlamalarına izin vermemesine tepki gösteren Bayındır, "Bizim önümüze engel olmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz. Yanlış hesaplar, kötü niyetler, bu halkı teslim almayacaktır" dedi. Bayındır, "Kürt halkı kendi özgürlüğü için, kendi iradesiyle Newroz alanlarını dolduruyor" diyerek, 4 parça Kardistan'da Kürt halkının alanları doldurduğuna dikkat çekti.

'ESAS MUHATABIMIZ ÖCALAN'DIR'
Kürdistan ve Türkiye'de yaşanan tüm sorunlara karşı asıl muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu söyleyen Bayındır, "Biz çözüm istiyoruz. Bizim esas muhatabımız Öcalan'dır.  Biz bu savaşın önünde duracağız" diye kaydetti. Devletin yıllardır Kürt halkına yönelik gerçekleştirdiği özel savaş politikalarına işaret eden Bayındır, "Siz yüz yıllardır her şeyi yaptınız. Ama Kürt halkının başını eğemediniz. Kürt halkı barıştan yana oldukça onlar savaştan yana oldular.  Bunun için gün çözüm günüdür. Hadi kalkın gün Kürt halkının günüdür. Gün Muş'un günüdür. Ahlaksızlıkla bizim önümüze geçmeye çalışıyorlar. Ama bunu başaramayacaklar" dedi.

'MUŞ'U DEM PARTİ MÜHRÜYLE DONATACAĞIZ'
31 Mart yerel seçimlerine az bir süre kaldığını ve çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Bayındır, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Hazır mısınız, cevabımızı verelim. Bu ahlaksızlığa karşı her gün, her saat, her saniye çalışmamız gerekiyor. Mesele belediye değil. Mesele Kürt sorunudur, mesele haksızlık, ahlaksızlık ve hukuksuzluktur. Bu saatten sonra bu zulmün yanında yer alanlar, bu katliamların ortağıdır. Bu güne kadar bizim yanımıza gelmeyenlere buradan sesleniyorum; bu saatten sonra barış ve kardeşliğe elimizi uzatalım. Hakikatin ve kardeşliğin yeri buradadır. Herkese sesleniyorum. Sizinle hep birlikte Muş'u ve ilçelerini DEM Parti mührüyle donatacağız. Sizin bu heyecanınız bu coşkunuz ve mücadeleni Muş'a kazandıracak."

Konuşmaların ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sanatçıları Nuray Balık ve sanatçı Arhat sahne aldı. Seslendirilen şarkılar eşliğinde zılgıt ve alkışlarla halaya duran kitle, "Bijî serok Apo" sloganı attı.

URFA
Urfa'da onbinlerin katılımıyla sabahın erken saatlerinde Newroz  kutlanmaya başlandı. "Jin, jiyan, azadi" ve "Bîjî berxwedana zindanan" sloganlarıyla alana akın eden halk ulusal kıyatleriyle uzun süre halay çekti. 21 Mart 2017'de Diyarbakır Newrozunda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut'un fotoğrafının yer aldığı "Sen daha baharın açmamış çiçeğisin Kemal" yazılı pankart açıldı. "Di dîrokêda li hember zordarîya Dehaqan me xewn û xeyalên xwe azadîye bi Newrozê xemilandîye" pankartının da açıldığı kutlamada, sık sık "Bijî berxwedana zîndanan", "Bijî serok Apo", "Be serok jiyan nabe", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî Kurdistan bimre koledari" sloganları atıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, açılış konuşmasını Newroz Tertip Komitesi Eşsözcüsü Ahmet Taş yaptı. Taş, "Tüm ezilen halkları, sınıf ve kültür temsilcilerini; en eski sömürge ve ezilen sınıf olan kadınları, ezilen mezhepleri ve diğer kültürel varlık sahiplerini, işçi sınıfının temsilcilerini ve sistemden dışlanan herkesi çıkışın yeni seçeneği olan demokratik modernite sisteminde yer tutmaya, zihniyet ve formunu kazanmaya çağırıyorum. Zaman, özgürlük zamanıdır. Selam olsun bu sürece güç verenlere, yaşasın Newroz" diye konuştu.

'KADINLARIN DİRENİŞİ TECRİDİ KIRACAK'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfe İl Eşbaşkanları Bekir Karakeçili ve Sema Aişeoğlu ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa İl Eşbaşkanları Sibep Sütpak ve Halil Yaşarer, halkı selamladı. Selamlama sonrası konuşan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Saliha Ayata, şunları söyledi: "Güneşin Newroz'u kutlu olsun. Riha bir Newroz kenti. Emine Şenyaşar'ın Newroz'unu kutluyoruz. Yaşasın direnen kadınlar. Kadınlar her zaman zulme karşı direndi ve direniyor. Kürt kadınlarının direnişi İmralı tecridini kıracak. Eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir. Bu uğurda bir çok arkadaşımız cezaevinde. En çok onların Newroz'u kutlu olsun. Sonuç ne olursa olsun muhteşem olacak. 21'inci yüz yıl kadınların yüz yılı olacak. Jin jîyan azadî."

Kutlama Sanatçı Emrah Yazar'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile devam etti.

ÖCALAN: MUHATAP ABDULLAH ÖCALAN
Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz'unu kutlayarak, "Sayın Öcalan konuşsun, çözümün önü açılsın. Halk önderini istiyor. Halk çözüm istiyor. Bu hakikattir. Sayın Öcalan muhataplığında halk çözüm bekliyor. Özgür, eşit ve birlikte yaşamak istiyoruz. Bunun için muhatap belli" dedi. Öcalan, devamında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Newrozu'nda tarihe not düştüğü mektubunu okudu.

ÖNDER: DEĞİŞİMİN MÜJDESİNİ VERİYORSUNUZ
Kutlamaya DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı kutlamaya mesaj gönderdi. Önder, kutlamaya katılanları selamlarayarak Newroz'unu kutladı. Diyarbakır eski Belediye Başkanı Osman Baydemir'in gönderdiği mesaj izletildi. Newroz'un özgürlüğe vesile olması temennisinde bulunan Baydemir, "Önemli süreçlerden geçiyoruz. Urfa medeniyetler kenti. Siz değişimin müjdesini veriyorsunuz. Sizlere binlerce selam. Newroz pîroz be" dedi.

EŞBAŞKAN ADAYLARI: NEWROZ DİRENİŞ, MÜCADELEDİR
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Celaledin Erkmen, "Dehaqlara karşı her zaman Kawalar çıkmıştır. Newroz hesap sorma günüdür. Onurlu bir birlikteliğin adıdır, mutlaka kazanacağız. Açlık grevlerinin sesi duyulmalı Sayın Öcalan biran önce fiziki özgürlüğüne kavuşmalı" diye konuştu. Erkmen'in sözleri "Bijî Serok Apo" sloganları ile uzun süre kesildi. Erkmen, devamında seçimlere değinerek projelerini anlattı. Bir diğer Eşbaşkan adayı Gülşen Özer de "Newroza sahip çıkan Urfa halkı 31 Mart'ta sandıklarına sahip çıkarak tarih yazacak. Newroz direniş, mücadeledir. Mevsimlik işçiler tatile gidiyor diyen zihniyeti 31 Mart'ta tatile göndereceğiz" dedi.

BAKIRHAN: ŞENYAŞAR DAVASINI TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Son olarak DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan söz aldı. Halkların Newroz'unu kutlayan Bakırhan, Şenyaşar ailesinin yürüttüğü adalet mücadelesine işaret etti. Bakırhan, "Şu an Ankara'da Adalet Nöbeti tutan Emine Şenyaşar'a selamlarımızı gönderiyoruz. Emin olun bir gün muhakkak Kürtlerin kanına giren bu kirli eli kanlı insanlardan demokratik bir yargı önünde hesap soracağız. Şenyaşar davası sadece Şenyaşar ailesinin değil Kürtlerin davasıdır, Urfalıların, devrimcilerin, demokratların, onurlu bütün insanların davasıdır. Şenyaşar davasını takip etmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

'NEMRUT'A KARŞI İBRAHİMİ BİR DURUŞ ORTAYA KOYUYORSUNUZ'
AKP- MHP iktidarının Newrozdan sonra "delirmeye" başladığını sözlerine ekleyen Bakırhan, "Şirazeleri bozuldu. İstanbul'da bir milyonun üzerinde kitleyi topladığımızda şaşkına döndüler. Amed'de bir milyon halkımız bir araya geldi. Van'da yüz binler. Batman'da, Siirt'te tüm Türkiye ve Kürdistan'ın birçok yerinde on binlerce, yüz binlerce, milyonlarca halkımız hep bir ağızdan 'Newroz pîroz be' dedi. Halkımız hep bir ağızdan bize karşı kin kusan, sabah akşam terör diyen, teröristan diyenlere Newroz alanlarında biz varız, vardık, var olmaya devam edeceğiz. 'Ne zindanlarınız, ne baskı politikalarınız, ne failli meçhul cinayetleriniz, ne de kin kusan savaş siyasetiniz asla Urfa'da Kürdistan'da beş para etmez' dediler. Bakın onlar sabah akşam kin kusuyor, sabah akşam savaş diyorlar, operasyon diyorlar. Biz onlara diyoruz ki aklınızı başınıza toplayın. Milyonlarca Kürt barış diyor, özgürlük diyor, demokrasi diyor. Savaş politikalarınıza karşı meydanda ve ayaktadır. Değerli Urfa halkı bu savaş politikalarına geçit verecek miyiz? Bu savaş politikalarına karşı 31 Mart'ta dilimizi yok sayan, bizi yoksullaştıran, belediyelerimize kayyım atayan, iradelerimizi gasp eden, belediye bütçesini talan eden, boşaltan, belediyeleri borçlandıran bu haramzadelere bu kayyımcı anlayışa sandıkta ders verecek mi Urfa? Urfa, siz Nemrut'a karşı İbrahimi bir duruş ortaya koyuyorsunuz. Her bijî Urfa" ifadelerini kullandı.

'SAYIN ÖNCALAN ÜZERİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR TECRİT UYGULADILAR'
PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik sistematik tecrit işkencesine dikkat çeken Bakırhan, "Ne yaptılar çözüm sürecini buzdolabına kaldırdılar, çözüm sürecinin mimarı olan Türkiye halklarının insanca yaşaması için bir çözüm deklarasyonu ortaya koyan sayın Öcalan üzerinde görülmemiş bir tecrit uyguladılar. Peki, o iki yıl mı daha iyiydi, yoksa şimdi emekçinin, emeklinin perişan olduğu, esnafın siftah yapamadığı, her gün ülkemize gençlerin cenazesinin geldiği, insanların Türkiye'yi terk ettiği umutsuzluğa kapıldığı uçurumun kenarındaki bu Türkiye mi daha iyi" dedi.

'DÜNYANIN EN İRADELİ SEÇMENİ DEM PARTİ'NİN SEÇMENİDİR'
"Bir an önce Teröristan kavramından, bilinmeyen dil tarifinden vazgeçin" uyarısında bulunan Bakırhan, şunları ifade etti: "Bunu iyi dinleyin. Erdoğan dün ne diyor; diyor ki DEM Parti seçmenin iradesi yok. Hele bize bunu diyene bakar mısınız Allah aşkına? Newrozdaki milyonları görsün baksın DEM Parti seçmenin iradesi var mı yok mu? Newroz bunların şirazesini bozdu. Bunların aklını başından aldı. Sanıyor ki bizim seçmenimiz de onların seçmeni de makarnadan ibaret gördüğü gibidir. Bizim seçmenimiz onurludur. Bizim seçmenimiz yiğittir, fedakardır bizim seçmenimizi en iyi Erdoğan tanır. 22 yıldır seçmenimiz üzerinde estirdiği zulüm, faşizm, tutuklama baskı, ölüm ve yıkımın sonuç almadığını en iyi kendisi biliyor. Türkiye'nin dünyanın en iradeli seçmeni DEM Parti'nin seçmenidir."

BARIŞ ANNELER ATEŞİ YAKTI
Konuşmaların ardından Newroz ateşi, Urfa Barış Anneleri tarafından, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü temennileri ile "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo" sloganları eşliğinde yakıldı.

Program Koma JinMA ve dengbêj Kazo'nun sahne almasıyla devam etti.