27 Nisan 2024 Cumartesi

Güney Kürdistan'da Newroz coşkusu

Güney Kürdistan'da Binarê Qendîl ve Şengal'de Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı.

Güney Kürdistan'da Binarê Qendîl ve Şengal'de Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalar geç saatlere kadar sürdü.

NEWROZ COŞKUSU HER YERDE
Binarê Qendîl'de Newroz büyük bir coşku ile kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı Newroz'da Maxmur müzik grupları, Avrupa TEV ÇAND'a bağlı sanatçılar, sahne aldı. Ayrıca Koma Awazên Çiya kutlamının sürprizi olarak sahne aldı.

 

Kutlamada, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın videolu mesajı gösterilirken, KJK, Kandil Newrozu Hazırlık Komitesi, Kürdistan Özgürlük Hareketi, Öcalan'a Özgürlük Komitesi'nin mesajları okundu. Şehit aileleri kutlamaya katılarak Newroz mesajını paylaştı. 

Kutlama çekilen halaylarla sona erdi.

ŞENGAL'DE HALKLAR NEWROZU KUTLADI
Şengal'in Kersê Vadisi'ndeki Newroz kutlaması Şengal Özerk Yönetim tarafından "Önder Apo'ya özgürlük Şengal'e statü" şiarıyla kutlandı.

Kutlamada Şengal Özerk Yönetimi ve demokratik kurumlar adına açıklamayı Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Rîham Hisên yaptı.

Rîham Hisên Kürt halkını ve Êzidî halkının Newrozunu kutladı. Amed zindanında Newroz günü bedenini ateşe veren Mazlum Doğan'ın "Direniş zafere, teslimiyet ihanete götürür" sözünü hatırlattı.


 
Farklı tarihlerde Newrozlarda bedenini ateşe vererek ölümsüzleşen Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rahşanları andı. Hisên, dünün Dehaklarının bugünde olduğunu söyledi. Dün Demirci Kawa'nın zulme karşı savaşarak zalimleri yenilgiye uğrattığı gibi bugünde direnenler Dehakları yenilgiye uğratacaktır şeklinde konuştu.

Hisên, "Önder Apo'ya özgürlük, Şengal'e özerklik sözüyle güçlenecek ve direneceğiz. Öte yandan Kürt özgürlük hareketinin duyurduğu bir müjde Newroz'a damgasını vurmuştur. Bu müjde bizler için son derece önemli ve anlamlıdır. Çünkü Türk devleti tekniği ile tüm halkımıza saldırıyordu. Bu tekniğe vurulan darbe son derece anlamlıdır" şeklinde konuştu.

Konuşmalar ardından şehit anneleri, Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJE) sözcüsü Riham Hico tarafından Newroz ateşi yakıldı.

Kutlamada müzik grupları ve folklor ekipleri sahne aldı. Kutlamalar çekilen halaylarla sona erdi.

GERİLLALAR NEWROZ'U KUTLADI
Medya Savunma Alanlarında gerillalar tarafından yapılan Newroz kutlaması askeri törenle başlatıldı. Askeri tören ardından YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Xelat Şemsê bir konuşma gerçekleştirdi.

Şehit aileleri, PKK lideri Abdullah Öcalan ve halkların Newrozunu kutladı, Newroz şehitlerini andı.

Xelat Şemsê, Demirci Kawa'dan bu yana tarihte direnenlerin kazandığını söyledi. Kürt kadınlarının, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın görüşleri ve fikirleri doğrultusunda yeni bir yaşamın başlangıcını yarattıklarını kaydetti. Şemsê, "Kürt kadın mücadelesi tüm dünya kadınları için büyük bir cesaret ve mücadele yaratıyor" dedi. Şemsê, Newroz'a sahip çıkmak Kürt halkının değerlerini sahip çıkmaktır. Kimliğine sahip çıkmak ve Kürt halkının kültürüne sahip çıkmak demektir" diye belirtti.

Konuşmaların ardından yakılan ateş etrafında gerillaların çektiği halaylarla Newroz kutlaması devam etti.