18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gerilla cenazeleri ailelere verilmiyor

Katledilen gerillaların cenazeleri DNA testlerinin  sonuçlanması ve tespit edilmesine rağmen ailelere verilmiyor. 

MEBYA-DER, Türkiye teşhis edilmelerine rağmen gerilla cenazelerini ailelerine vermediği tepkisinde bularak, cenazeler üzerinden ailelere işkence yapıldığını belirtti.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şırnak Eşbaşkanı Serhat Küçük, gerilla cenazeleri üzerinden ailelere zulüm yapıldığını kaydetti.

Anha'da yer alan habere göre Şırnak Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırılan cenazeler, aileler tarafından teşhis edilmesine rağmen DNA testi dayatılarak teslim edilmiyor. DNA testi için alınan kan örnekleri ise keyfi bir şekilde aylarca sonuçsuz bırakılıyor. Çoğu cenaze, test sonuçları bekletilmeden kimsesizler mezarlığına defnediliyor.
"Biz görev başına geldiğimizden beri çok ciddi zorluklarla karşı karşıyayız" diyen Serhat Küçük, “Basın ve sanal medyada çocuklarının yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini öğrenen aileler, soluğu Şırnak'ta alıyor. Buraya gelen aileler de hastaneye gittikleri gibi çocuklarının cenazesini teşhis ediyorlar. Ama cenaze verilmiyor ve ailelere DNA testi yapmaları zorunluluğu getiriliyor. DNA testi sonucu da en geç 10-15 gün içinde belli oluyor. Ama bu ailelerin sonuçları 6-7 ay çıkarılmıyor. DNA sonucu çıktığı zaman da aynı gün ailelere haber verilmiyor ve aileleri bilgilendirme süreci uzatılıyor. Bu süre zarfında morgda olan cenazeler, kimsesizler mezarlığına defnediliyor" diye ekledi.

Serhat Küçük, "Aileler çocuklarının cenazesini almadan gözlerine uyku girmiyor" dedi ve ailelere cenazeler üzerinden işkence uygulandığı söyledi.

DNA örneğini bir yıl önce veren 8 ailenin geçen günlerde Şırnak'a geldiğini aktaran Serhat Küçük, ailelerden ancak üçünün cenazelerini alabildiğini ifade etti.

Halen birçok ailenin cenazelerini almak için beklediğini dile getiren Serhat Küçük, yetkililerin keyiflerine göre ailelere haber verildiğini belirtti. Serhat Küçük, bu keyfi uygulamaların bir an önce son bulmasını istedi.