1 Haziran 2024 Cumartesi

506. eylemde 65 yaş üstü tutsakların sağlık durumuna dikkat çekildi

65 yaş üstü tutsakların sağlık durumunu paylaşan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin 506.'sında, "Cumhurbaşkanlığı af yetkisi tüm ağır hasta, ileri yaşta olan ve yaşamını tek başına idame ettiremeyen mahpuslar için ayrımsız olarak kullanılmalıdır" denildi. 

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi'nin 506. eyleminde 65 yaş üstü tutsakların sağlık durumuna dikkat çekildi. "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemin metnini Nuray Çevirmen okudu. Çevirmen, 2022 yılında 80 yaş üzeri 4 tutsak, 2023 yılında ise 72 yaşında 2 tutsağın hapishanelerde hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Çevirmen, şu anda hapishanelerde tutsak 65 yaş üzerindeki bazı hasta tutsakların durumuna dair kimi bilgiler paylaştı: 
🔹Cemil Erdem: 74 yaşında. Gırtlak kanseri. Şeker, yüksek tansiyon, kolesterol hastalıkları mevcut. İleri derecede nefes darlığı var.
🔹Ferzende Elbi: 73 yaşında. İki böbrekte kist, bağırsak yırtığı, varis, kalp hastalığı bulunuyor. Daha öncesinde anjiyo ameliyatı geçirmiştir. İşitme engeli olup, görme kaybı yaşıyor.
🔹Gürbüz Dönmez: 84 Yaşında, prostat kanser hastası. 60 yıldır ağır KOAH hastası.
🔹Hanife Arslan: 76 yaşında, KOAH, mide sorunu ve yüksek tansiyon hastası. 40 yıldır şeker hastası olan Arslan'ın damarları esnekliğini yitirmiş durumda. Hastalıkları ve diz ağrıları nedeniyle yürüyemeyecek durumdadır.
🔹Hatice Yıldız: 75 yaşında. 23 Mart'ta evinden sedyeyle çıkarılıp tutuklanarak cezaevine gönderildi. Demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi gibi ağır hastalıkları var.
🔹Kazım Avcı: 68 yaşında, yüzde 78 engelli, sol bacağı ampute, 54 senedir protez kullanıyor. Yüksek tansiyon, şeker, bel fıtığı, kalp hastalığı (mitral yetmezlik), Perikardit hastası. 2 Şubat 2022 tarihinde kalp krizi geçirdi, yoğun bakımında 4 gün yattı. Bel fıtık ameliyatları geçirmiş, felç kalma riski var.
🔹Kerim Boran: 77 yaşında. Kalp yetmezliği, diyabet, yüksek tansiyon, KOAH, astım, prostat, Parkinson hastalıkları bulunuyor. Daha önce beyin ameliyatı geçiren Boran, işitme engelli olup, tek başına yaşamını idame ettiremiyor.
🔹Mehmet Bayram: 75 yaşında yüzde 97 Engelli, Böbrek Yetmezliği, Kalp, Yüksek Tansiyon, Cilt Kanseri, Alzheimer ve Omurga ve eklem ağrıları yaşıyor, kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
🔹Mehmet Emin Çam: 70 yaşında, safra kesesi yok. Görme ve duyma sorunları var. Çok şiddetli baş ağrıları çekiyor.
🔹Mehmet Sait Yıldırım: 71 yaşında. Kalp, yüksek tansiyon ve KOAH hastası. Damar sertliği var. 2023 yılında tek başına tutulduğu hücrede kalp krizi geçirdi. 2024 yılı başında anjiyo oldu.
🔹Sabri Yavuz: 74 yaşında. Hepatit-B, prostat, Apantist, Safra Kesesi hastalıkları var.16 Kasım 2022'de kasık fıtığı ameliyatı olmuştur. Ameliyattan sonra elleri yatağa kelepçeli olarak 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. 2024 yılı içinde safra kesesi ameliyatı oldu.
🔹Sıddık Güler: 84 yaşında. Kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması var. Son zamanlarda artan diz ağrıları ve morluklar meydana gelmiştir. Tek başına yaşamını devam ettiremiyor.
🔹Abdulalim Kaya: 81 yaşında, yüzde 93 engelli. 2021 yılında prostat ameliyatı oldu. İşitme kaybı, görme kaybı var. Bir böbreğinin iflas etmiş, tek böbrekle yaşıyor. Demans teşhisi konuldu. Kalp hastası, 1 yıl önce anjiyo olmuştur.
🔹Makbule Özer: 83 yaşında. Pek çok hastalığı var, tek başına yaşamını devam ettiremiyor. 9 Mayıs 2022'de tutuklanan ve 7 Eylül 2022'de tahliye edilen 83 yaşındaki Makbule Özer, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) 'cezaevinde kalabilir' raporunun ardından tekrar tutuklandı.

Çevirmen, son olarak şunları söyledi: "Sadece bir kısmına değinebildiğimiz örnekleri çoğaltmak mümkün. Onlarca ileri yaşta ve de ağır hasta mahpuslar hapishanelerde ağır yaşam savaşı veriyor. Tahliye edilmeyen ve vefat eden mahpusların yaşam hakları ihlal ediliyor. Cumhurbaşkanlığı af yetkisi tüm ağır hasta, ileri yaşta olan ve yaşamını tek başına idame ettiremeyen mahpuslar için ayrımsız olarak kullanılmalıdır."