19 Mayıs 2024 Pazar

Fulya'yı katleden erkekten bilindik savunma, mahkemeden bilindik tutum

Fulya Öztürk'ü katleden Hasan Ozan Baştosun kendisini aklamak için bilindik "aldatıldım" ve "tahrik oldum" beyanlarının arkasına sığında. Mahkeme heyeti ise avukatların taleplerini, failden yana olan tanık beyanlarının yeterince açık olduğunu öne sürerek reddetti. 

İzmir Karabağlar'da Hasan Ozan Baştosun, Fulya Öztürk'ü katletmesine ilişkin yargılandığı davada, bilindik savunmalarda bulunarak Öztürk'ü suçladı.

Baştosun hakkında 9 Aralık 2020'de Fulya Öztürk'ü katletmesine ilişkin, "tasarlayarak öldürme" suçlamasıyla görülen davanın ilk duruşması Bayraklı Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık avukatları, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatı, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatı duruşmada hazır bulunurken, fail erkek ise tutuklu bulunduğu Şakran Kapalı Hapishanesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) vasıtasıyla katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada dinlenen fail erkek bilindik savunmalarla aldatıldığı ve tahrik edildiğini ileri sürdü. Hakimin karakolda verdiği ifade ile mahkemede verdiği ifadenin çelişkili olduğunu belirtmesi üzerine Baştosun, olayın etkisi altında olduğunu iddia etti. 

Katledilen Fulya Öztürk'ün, Hasan Ozan Baştosun'un sistematik şiddetine maruz kaldığını kaydetti.

Sanık avukatları olay yerinde keşif yapılmasını, ses kayıtlarının dökümlerinin alındığı faile ait telefonun bilirkişi heyeti tarafından incelenmesini ve farklı tanıkların dinlenmesini talep etti.

Katledilen Öztürk'ün avukatları ise fail erkeğin cinayeti tasarlayarak işlediğine dair kanıt ve tanıkların dinlenmesini talep etti.

AVUKATLARIN TALEBİ, TANIK İFADELERİNİN AÇIK OLDUĞU İDDİASIYLA REDDEDİLDİ
Savcılık verilen ara sonrası taraf avukatlarının taleplerini reddederken, 
 failin ve tanık ifadelerinin yeterince açık olduğunu dile getirdi. Mahkeme heyeti savcının taleplerini yineleyerek duruşmayı 2 Aralık tarihine erteledi.

'BİREYSEL DEĞİL TOPLUMSAL BİR SORUN'
Duruşma sonrasında ise Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği Avukatı Barış Özbay fail erkeğin katledilen pek çok kadının failleriyle benzer bir ifade verdiğini dile getirerek, "Kendisini aldattığı gibi pek çok ithamda bulunmakla iddiada bulundu. Ölüsüne bile saygı göstermeyen bir yaklaşımla savunma yaptı. Biz bu ithamların haksız ve tutarsız olduğunu açığa koyduk. Tanık dinletilmesine ilişkin bir talebimiz oldu. Şu aşamada değerlendirilmedi ama biz mücadelenin arkasındayız. Türkiye'de on binlerce eziyet gören katledilen kadın ve çocuğun yanında olacağız. Biz bunun bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunun farkındayız. Bunun duyarlılığını ve bilincini taşıyacağız" dedi.