19 Nisan 2024 Cuma

Fransa'da halk hak ve özgürlükleri için sokağa çıktı

Fransa'nın başkenti Paris başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde tartışmalı Genel Güvenlik Yasası protesto edildi. "Özgürlük Yürüyüşü" adıyla Paris'te yapılan eylemde Merkez Bankası şubesi ve çok sayıda araç eylemciler tarafından yakıldı.

Fransa'da Emmanuel Macron hükümetinin geçtiğimiz günlerde Ulusal Meclis'te geçirdiği Genel Güvenlik Yasası'nın geri çekilmesi ve  ülkede artan polis şiddeti başka başkent Paris olmak üzere birçok kentte protesto edildi.

Fransa'da yerel saatle 14.00'de başlayan yürüyüşler ve gece geç saatlere kadar devam etti.

Paris'te yapılan yürüyüşe katılan Boyun Eğmeyenler Partisi lideri Jean-Luc Melanchon, Yeşiller grubu lideri Yannick Jado ile Sosyalist Parti'den Benoit Hamon yaptıkları ortak bir açıklama ile Paris Valisi Didier Lallement'nın istifasını istedi. "Genel güvenlik yasasına hayır" Kolektifinin çağrısıyla ve "Özgürlükler Yürüyüşü" adıyla yapılan eyleme sendikalar, kadın ve gençlik örgütleri, kağıtsızlar, antifaşistler, gazeteciler, avukatlar, Sarı Yelekliler, meslek örgütleri, ACTİT'inde içinde olduğu Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen örgütleri katıldı.

Paris'teki Republique Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, koronavirüs kısıtlamalarına rağmen Bastille Meydanı'na yürüdü.

Yürüyüş güzergahı üzerindeki kimi araçlar ve çöp konteynerleri yakıldı, barikatlar kuruldu. Eylemciler, Bastille Meydanı'nda bulunan Fransa Merkez Bankası'nın şubesini ateşe verdi. 

Eylemde "Siamo tuttu antifascisti (Hepimiz faşizm karşıtıyız)", "Herkes polisten nefret ediyor", "Michel için adalet", "Anti kapitalizm", "Sizin silahınız bizim kameramız" sloganları atıldı, Enternasyonal ve Çav Bella marşları okundu.

Bordeaux, Lille, Lyon, Reims, Brest, Rennes, Montpellier, Strasbourg, Toulouse gibi toplam 70 kentte polis şiddetine ve genel güvenlik yasasına karşı kitlesel eylemler düzenlendi.

Rennes kentinde bir araya gelen 6 bin kişi "Özgürlük Yürüyüşü" kapsamında polis şiddetini kınamak ve genel güvenlik yasasını protesto etmek için biraraya geldi. Eylemcilerin yürüyüşe geçmesinden kısa bir süre sonra kortejin başında bulunan antifaşist grup ile polis arasında çatışma çıktı. Yola barikat kuran antifaşistler, polisin saldırısına taş ve molotof kokteyli ile yanıt verdi.

Lyon kentinde yapılan yürüyüşe polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. "Black Bloc"lu onlarca kişi polisin saldırısına molotof kokteyl kullandı. Lyon'daki eylemde çok sayıda kişi yaralandı.