27 Nisan 2024 Cumartesi

Eskişehir'de 8 Mart: Eşit, özgür, şiddetsiz bir hayatı kurmak için mücadeleyi büyütüyoruz

Eskişehir'de bir araya gelen kadınlar, "Savaşa karşı barış sözümüzü, sömürüye ve yoksulluğa karşı insanca yaşam talebimizi, şiddete karşı dayanışmamızı ve mücadelemizi örgütlüyoruz" dedi.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Üniversite Caddesi'nden Adalar'a gece yürüyüşü düzenledi. Kadınlar eşit işe eşit ücret, cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetin son bulması talepli sloganları ile yürüdü. Eylemde 6 Şubat depreminden etkilenen kadınlar ve Filistinli kadınlar unutulmadı. Yürüyüş boyunca, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Aileye kul sermayeye köle olmayacağız" sloganları atıldı.

'KAPİTALİST SÖMÜRÜYÜ ALAŞAĞI EDECEĞİZ'
Yürüyüş öncesi platform adına yapılan konuşma yapan Ceren Kökoğlu, "Bu 8 Mart'ı geçtiğimiz günlerde 8 kız kardeşimizin erkek egemen toplum ilişkilerinde vahşice öldürüldüğü haberleriyle karşıladık. 22 yıldır iktidarda olan ve eşitsizliğin, sömürünün, kadın cinayetlerinin önünü açanlar her kadın cinayetinden sonra bizlere 'bu cinayetleri münferit birer olay' olarak açıklasalar da bizler biliyoruz ki kadın cinayetleri politiktir. Bir kız kardeşimizi daha kaybetmediğimiz bir gelecek de ancak bu kapitalist sömürü politikalarını alaşağı ettiğimiz; eşitliğin ve özgürlüğün dünyasında mümkündür. Kadın dayanışmasından aldığımız güçle mücadelemizi büyütecek, bizleri karanlığa, gericiliğe hapsetmek isteyenlerin karşısında birleşik mücadelemizle duracağız" dedi.

'ÖZGÜR BİR YAŞAM İSTİYORUZ'
Yürüyüşün ardından Eskişehir Demokratik Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Berivan Özkara, "İşyerinde, sokakta, okulda, evde can korkusuyla yaşamaya, tacizcilerin, istismarcıların, kadın katillerinin kollanmasına, 'işten atarız' tehditlerine, mobbinge, tacize, baskıya, cinsiyet eşitsizliğinin derinleştirilmesine, sermaye iktidarına da tek adamına da 'artık yeter' diyoruz. Şiddetsiz bir yaşam istiyoruz. Kadınların hayatlarını ve haklarını kazanma mücadelesinin karşısına yasaklarla dikilenlere, LGBTİ+'ları hedef haline getirip ötekileştirilenlere, nefret politikalarını sistematikleştirenlere 'hayır' diyoruz. Özgür bir yaşam istiyoruz" diye konuştu.

Kadınların hak mücadelelerinin AKP'nin ürettiği gerici politikaların karşısında önemli bir direnç noktası oluşturduğunu vurgulayan Özkara, erkek egemenliğine karşı mücadele eden politik kadınlara yönelik saldırıların arttığına işaret etti. Taciz, tecavüz, gözaltı saldırıları ile kadınların özgürlük mücadelesini engelleyemeyenlerin tutuklama saldırısını sürdürdüğünü kaydeden Özkara, "Hapishanelerde devrimci kadın tutsaklara yönelen kıyafet sınırlamaları, çıplak arama dayatmaları ile hasta kadın tutsakların sağlık hizmetine erişimlerinin engellenmesiyle, keyfi infaz yakmalarla, üniversite çevrelerinde kümelenen polis ve jandarmanın genç kadınları sistematik olarak taciz etmesiyle, gözaltında kadınlara özel olarak uygulanan sözlü-fiziksel şiddet ve cinsel işkenceyle, direnen Barış Annelerine ve kadın milletvekillerine uygulanan polis şiddeti ile geriletmeye çalışıyorlar" dedi.

'SUSMUYORUZ, SİNMİYORUZ'
Üniversitelerde genç kadınlara yönelik saldırılara da değinen Özkara, Filistin ve Rojava'daki işgal politikalarına dikkat çekti. Özkara şunları söyledi: "Filistin'deki, Rojava'daki savaşlardan kadınların payına daha çok acı, zulüm, şiddet düşüyor. Rant için doğamız, yaşam alanlarımız talan ediliyor. Doğa olayları felaketlere dönüşüyor. 6 Şubat depremlerinde bölgeyi acılarıyla baş başa bırakanlar hala İliç'te siyanürlü toprak altında olan 9 canımızı bile çıkaramıyor. İşte tüm bunlar ve daha fazlasıyla üzerimize yıkılanlara karşı her gün mücadeleyle yazılan birikimimizi eşit, özgür, şiddetsiz bir hayatı kurmak için büyütüyoruz. Susmuyoruz, sinmiyoruz. Tarihimize, kadın dayanışmasının gücüne yaslanıyoruz. Savaşa karşı barış sözümüzü, sömürüye ve yoksulluğa karşı insanca yaşam talebimizi, şiddete karşı dayanışmamızı ve mücadelemizi örgütlüyoruz."

'UMUTSUZLUĞA KAPILIRSAN İSYANI KUŞAN'
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyeleri eyleme, "Özgürlük için biz varız" pankartı ve "Dünyanın bütün polisleri bir araya gelip haykırsa, bizim fısıltımızı bile susturamazlar", "Umutsuzluğa kapılırsan isyanı kuşan", "Em ne binketî ne", "Polen'den Ezgi'ye yürüyoruz zafere", "Birlikteysek güçlü örgütlüysek özgürüz", "Kadın devriminin Işık'ıyız" dövizleriyle katıldı.

Eyleme, Halkların Eşitlik ve Özgürlük Partisi (DEM Parti) Eskişehir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gamze Toprak da katıldı.

Kadınlar açıklamanın ardından sloganlar ve danslarla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.