30 Nisan 2024 Salı

Enerji işçileri: Bizden çaldıklarınızı geri verin

İBB'ye bağlı İstanbul Enerji A.Ş.'de çalışan işçiler, sefalet ücreti dayatmasına karşı Enerji-Sen'de örgütlenerek iş bıraktı. Saraçhane'deki İBB binası önünde eyleme geçen işçiler, 2 yıldır oyalandıklarını ifade ederek, "Bizden çaldıklarınızı geri verin" çağrısı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) İstanbul Enerji A.Ş.'de çalışan işçiler, sefalet ücreti dayatmasına karşı DİSK'e bağlı Enerji-Sen öncülüğünde iş bıraktı. Bostancı Aydınlatma Şantiyesi, Bayrampaşa Aydınlatma Şantiyesi ve Seymen Elektrik Üretim Santrali olmak üzere üç iş yerinde enerji işçileri, günlerdir iş yerlerinde sürdürdükleri çağrıların ardından İBB'nin Saraçhane'de bulunan binası önünde nöbet başlattı.

"Açlığa, sefalete, yoksulluğa karşı çözüm ellerimizde, çözüm mücadelemizde" pankartı açarak sloganlarla Saraçhane'ye yürüyen yüzlerce işçiye, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, İnşaat İş, TEHİS sendikası da eşlik etti.

İşçilerin İBB önünde yapmak istediği açıklama, polis ve güvenlik görevlileri tarafından engellenmeye çalışıldı ve uzun süre arbede yaşandı ancak işçilerin iradesi sonucu İBB önünde açıklama yapıldı.

ATSIZ: ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ
Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, iki buçuk aydır oyalandıklarına dikkat çekerek, "Her seferinde bizlerle birlikte o masaya oturan yetkililer o masadan bir çözümsüzlük ile kalktılar. Burada durup, evlerine bir dilim daha fazla ekmek götürebilmenin kavgasını veren enerji işçilerini her gün ama her gün o masada oyalamaya devam ettiler" dedi. İşçilerin eylem yapmasını engellemek için iş yerlerinde baskı ve mobbingin giderek arttığına dikkat çeken Atsız, enerji işçilerinin asla geri adım atmayacağının altını çizdi.

SAYGILI: DİRENEN İŞÇİLER BÜTÜN BARİKATLARI AŞAR
Enerji işçilerini selamlayarak sözlerine başlayan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Bu duruşunuz işçi sınıfına örnek teşkil etsin. Biraz önce de gördük, direnen işçiler, birleşen işçiler, hiçbir barikatı takmaz, bütün barikatları aşar. Aşmak zorundayız, çünkü haklıyız" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na seslenen Saygılı, "16 milyonluk İstanbul'u aydınlatan enerji işçileri, İmamoğlu'nun 16 milyonunun içinde değil. Bunu kabul etmeyiz" dedi. Belediyelerin işçilerin emeği üzerinde durduğunu vurgulayan Saygılı, tüm işçilere birlik olma çağrısı yaptı.

KESKİN: İŞÇİLER 2 YILDIR OYALANIYOR
Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, İstanbul'daki her noktaya enerji ulaştıran, yolları, metroları, alanları aydınlatan enerji işçileri olarak burada bulunduklarını belirtti ve "Aydınlatamadığımız bir yer var bizim bu kentte, o da maalesef kendi evlerimiz" dedi. İşçilerin yıllarca sefalet ücretine mahkum edildiğini ve "Bekleyin, düzelteceğiz" denerek oyalandığını ifade eden Keskin, iki yıldır yapılması gereken zamların dahi verilmediğini vurguladı.

"2 yıldır bizden çalınanları, hakkımız olanları istemek için geldik" diyen Keskin, işçilerin Enerji-Sen'de örgütlenme kararı alması sonrası Enerji-Sen'in toplu iş sözleşmesi yetkisi almasıyla, sarı sendikanın sürece itiraz ederek işçilerin haklarını sürüncemede bıraktığına işaret etti.

Keskin, şöyle devam etti: "Bu sorunun çözüme kavuşması için oyalamak dışında hiçbir adım atmayanlar, bugün de yüzlerce enerji işçisinin taleplerini görmezden gelmeye çalışıyorlar. İnsanca yaşam talebimizin önünden kaçmaya çalışıyorlar. Artık bizim için bıçak kemikte, dayanacak gücümüz kalmadı. Tek bir isteğimiz var: Bizden çaldıklarınızı geri verin! Alnımızın terini istiyoruz."

İşçiler, eylemin ardından Saraçhane parkında nöbet başlattı. 14.00'te tekrar açıklama yapacaklarını belirten işçiler, tüm emek dostlarını kendileriyle dayanışmaya çağırırken, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 7/24 nöbet tutmaya başlayabileceklerini vurguladı.

Eylem boyunca "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Asgari değil insanca yaşam", "Direne direne kazanacağız", "Hakkımız olanı istiyoruz" sloganları atıldı.