20 Mayıs 2024 Pazartesi

Eğitim emekçileri, şiddete karşı iş bıraktı

Eğitimde şiddete karşı onlarca kentte iş bırakan eğitim emekçileri, şiddetin asıl sorumlusunun eğitim emekçilerini itibarsızlaştıran iktidar olduğunu vurguladı.

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesindeki Özel Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi'nde öğretmen İbrahim Oktugan'ın bir öğrencisi tarafından silahla vurularak öldürülmesi üzerine eğitim iş kolunda yer alan sendikalar 1 günlük grev ve eylem kararı aldı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim Sen), Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Eğitim Sen) ile Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) üyeleri, pek çok kentte derse girmeyerek iş bıraktı, eylem ve yürüyüşler gerçekleştirdi.

İZMİR
İzmir'de il genelinde eğitim emekçileri iş bırakma eylemine yoğun katılım sağladı. 

Konak metro durağı önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri SGK binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Susma haykır şiddete hayır", "Güvenli eğitim güvenli gelecek", "Karanlığa teslim olmayacağız" ve "Yusuf Tekin istifa" sloganlar atılan yürüyüşe Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Bornova Belediyesi Belgem Öğretmenleri de katılırken, SGK il binası önünde Eğitim İş, Eğitim Gücü Sen, Anadolu Eğitim Sen, TEÇSEN ve Hürriyetçi Eğitim Sen ile buluşularak ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Öte yandan eyleme çeşitli siyasi partiler, DİSK, Tüm Yerel Sen, Tüm Bel Sen, Sağlık İş, VeliDer ve ÖvDer de destek verdi. Ortak basın metnini ise Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'ndan Rabia Atbaş okudu.

İzmir Dikili'de Eğitim Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen, Dikili Adliyesi önünde ortak açıklama yaptı. Eğitimcilerin, öğrencilerin, velilerin ve kurum temsilcilerinin katıldığı eylemde açıklamayı sendikalar adına Eğitim İş Temsilcisi Mehmet Aykut İkiz okudu.

Foça'da iş bırakan eğitim sendikaları Foça Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'nda toplandı. Eğitim emekçileri adına yapılan ortak basın açıklamasını Eğitim İş Foça Temsilcisi Demet Doğan okudu.

ADANA
Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Bir-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen Adana şubeleri ve Eğitimin Gücü-Sen İl Temsilciliği üyesi binlerce eğitim emekçisi Atatürk Parkında toplanarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü ve burada basın açıklaması yaptı.

Yürüyüş boyunca "Birleşe birleşe kazanacağız", "Şiddet yasası istiyoruz" sloganları atıldı. "Eğitim'de şiddet yasası istiyoruz hemen" yazılı ortak pankartla alana giren eğitim emekçileri siyah renkli kıyafetler giyerek öğretmenlere yönelen şiddete ve şiddeti doğuran politikalara tepki gösterdiler. Ortak metni Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer okudu.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, Hürriyetçi Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ergun Ayyıldız, Eğitim-İş 1 Nolu Şube Baskanı Hatice Hazar, Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Sema Akgün, Eğitimin Gücü-Sen İl Temsilcisi Fırat Aksu da yaptıkları konuşmalarda şiddete tepki göstererek okullarda şiddet olaylarının sona ermesini istediler.

MANİSA
Soma'da iş bırakan eğitim emekçileri Beşyol Millet Bahçesi önünde toplandı. Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim İş'in ortaklaşa düzenlediği eyleme yüzlerce eğitim emekçisi katıldı.

MUĞLA
Muğla Sınırsızlık Meydanında Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitim Bir Sen, Teç Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sen Muğla Şubeleri ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. "Öğretmenime Dokunma Yeter Artık" pankartı açan eğitim sendikaları adına açıklamayı sendika şube başkanları paylaşarak yaptı. Bir günlük iş bırakma eylemine yoğun katılımın olduğu sendika başkanları tarafından ifade edildi.

Muğla'nın Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçelerinde de eğitim emekçileri, kent meydanlarında buluşarak yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

BURSA
Fomara Meydanı'nda bir araya gelen Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, TÖB-SEN, Anadolu Eğitim Sen, TEÇ-SEN, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenler Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sendika başkanları ayrı ayrı açıklama yaptı.

KOCAELİ
Eğitim Sen, Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen Kocaeli Şubeleri ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası tarafından yapılan çağrıyla sokağa çıkan binlerce eğitim emekçisi İl Milli Eğitim Müdürlüğünün önüne yürüdü.

Yürüyüşte, "Kader değil bu bir cinayet", "Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Şiddete ceza öğretmene güvence", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Öğretmenler ölüyor meclis uyuyor", sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından şube başkanları açıklama gerçekleştirdi. Açıklama öncesi Eğitim Sen dışındaki sendikaların şube başkanları Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası temsilcisi Bilal Akkurt'a söz vermeyeceklerini söyledi. Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Sabri Mutlu Bilal Akkurt'a söz verilmesi halinde açıklamadan ayrılacağını söyledi.

Şube başkanlarının açıklamalarının ardından kırmızıya boyanmış beyaz öğretmen önlüğü valilik binasına asıldı.

ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİ SENDİKASI'NA ENGELLEME
Eğitim Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası valilik önünde ortak bir açıklama yaptı. Burada konuşan Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir "5 sendika eylemimizi başarıyla gerçekleştirdik ancak katledilen meslektaşımız bir özel okul öğretmeniydi. Tüm Türkiye genelinde bu birlikteliğin esas öznelerinden biri de özel sektörde iş güvencesiz, asgari ücretin altında çalıştırılan meslektaşlarımızdır. Az önce de arkadaşlarımız söz almak istediler. Ancak ısrarla kendilerine söz verilmedi" diyerek sözü Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası il temsilcisi Bilal Akkurt'a verdi.

Bilal Akkurt, "Özel sektörde çalışan öğretmenlerin asgari ücretlerle, uzun saatlere varan mesai yüküyle, angarya işlerle, borçlandırmayla, işten çıkarılma tehdidiyle, mobbingle eğitim öğretim faaliyetini sürdürmesi olanaksızdır. Öğretmenler her sene geçimlerini patronların ağzından çıkacak rakamlara göre sağlamak zorundadır ve bu sömürünün varabileceği en derin çukurdur. Bugün kamu sendikalarında örgütlü öğretmenlerin yasalardan aldığı güçle uyguladığı iş bırakma eylemine, özel sektör öğretmenlerinin tereddütsüz katılamıyor oluşu bize hak gasbında gelinen noktayı tek cümlede özetlemektedir" ifadelerini kullandı.

Gebze'de de Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şubenin çağrısıyla Eski Çarşı'dan Gebze Kent Meydanına yürüyüş yapıldı. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP) ve çok sayıda demokratik kitle örgütü destek verdi.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de eğitim emekçileri 5 sendikanın bir araya gelmesi ile iş bıraktı. Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen eylemde öğretmenler katledilen meslektaşları İbrahim Oktugan'ı andı. Sendikalar adına ortak basın açıklamasını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Eskişehir temsilcisi Yücel Karasu okudu.

Açıklamanın ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu kıldığı önlükleri yere atan ve Ulus Anıtı önünden Adalara yürüyen eğitim emekçileri,"Önlük değil itibar istiyoruz", "Bakan istifa", "Öğretmenler ölüyor bakanlık susuyor" ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları attı.

SAMSUN
Samsun'da eğitim emekçileri şiddete karşı alanlara çıktı. Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ortak eylem kararı alarak saat 10.30'da Öğretmenevi kavşağında bir araya geldi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemde valilik önüne kadar sloganlarla yüründü.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hüseyin Aksoy özel eğitim kurumlarındaki sorunlara değinerek; "Çalışma koşullarından kaynaklı olarak arkadaşlarımız bu eyleme dahi katılamıyorlar. Örgütlenmemizin önünde büyük engeller var. Ataması yapılmadığı için sorunlar yaşayıp hayatını kaybeden birçok arkadaşımız oldu. İnsanca yaşam koşulları ve özgürce örgütlenme haklarımızı kazanmak için mücadele edersek bu arkadaşlarımıza karşı sorumluluklarımızı ancak bu şekilde yerine getirmiş oluruz" dedi.

SİNOP
Sinop Merkez ve Ayancık'ta iş bırakarak ortak basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi.

Sinop Merkez'de Eğitim Sen Öğretmenevi önünde toplanarak Adliye önüne yürüyüş yaptı. Burada Eğitim İş ile birlikte ortak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ayancık'ta Eğitim Sen İlçe Temsilciliğinin çağrısı ile Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen bir araya gelerek üç kamu sendikası basın açıklaması gerçekleştirdi.

DERSİM
Dersim'de Eğitim Sen Dersim Şubesi tarafından yapılan eylem Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde geçekleştirildi. Eyleme Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.

"Karanlığa ve şiddete hep birlikte dur diyelim" pankartının açıldığı eylem yaşamını yitiren eğitim emekçileri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. "Şiddete ceza öğretmene güvence" sloganı atılan eylemde açıklamayı Eğitim Sen Dersim Şube Sekreteri İlhan Öner okudu.

ÇORUM
Çorum'da eğitimde şiddete karşı eylem kararı alan eğitim sendikaları, bir günlük iş bıraktı. Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim-Sen tarafından Kadeş Barış Meydanı'nda kitlesel bir basın açıklaması düzenlendi.

Eğitim emekçileri Özdoğanlar Kavşağı önünde toplanarak Kadeş Meydanı'na sloganlar ve ıslıklar eşliğinde yürüdü. Katılımın bir hayli yoğun olduğu yürüyüşte, "Susma haykır, öğretmene sahip çık", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

MARDİN
Mardin'de eğitim emekçileri iş bırakarak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikaların bulunduğu bina önünde bir araya geldi. Şiddeti protesto eden döviz ve sendika önlükleriyle yürüyen eğitimciler, Karayolları Parkı'nda öldürülen eğitim emekçileri için saygı duruşunda bulundu.

Açıklamayı Eğitim Sen Mardin Şubesi Eşbaşkanı Sümeyra Oğur okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Kızıltepe ilçesinde de Eğitim Sen'e bağlı eğitim emekçileri, Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelerek, Oktugan'ın öldürülmesini protesto etti. 

URFA
Urfa'da iş bırakan eğitim emekçileri, okullardaki şiddeti yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto etti. Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Abdülkadir Karahan Kütüphanesi önünde bir araya gelen eğitim emekçileri, siyah giyinirken, göğüslerine de siyah kurdele işareti olan "Öğretmene yönelik şiddete dur de" yazılı kokartlar taktı. Bazı eğitim emekçileri ise üzeri kırmızıya boyanmış beyaz öğretmen önlükleri giyerek şiddeti protesto etti.

"Öğretmene şiddete hayır, öğretmenime dokunma" pankartı eşliğinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına yürüyen eğitim emekçileri, sık sık "Şiddete hayır", "Öfkeliyiz, yastayız susmayacağız", "Şiddetsiz güvenli okullar istiyoruz" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları attı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Urfa Şubesi Eşbaşkanı Murat Oruç okudu.

VAN
Eğitim Sen Van Şubesi, sendika binası önünden Kent Meydanı'na yürüyerek şiddeti protesto etti. Eyleme katılan yüzlerce emekçi, iktidarın politikalarına tepki gösterdi. Burada açıklama yapan Şube Eşbaşkanı Funda Demir Bozkurt, "Kendimizin ve öğrencilerimizin canından endişe ederek okula gitmek istemiyor, can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Eğitim Sen tarafından Rojava Parkı'nda açıklama yapıldı. "Şiddet ve itibarsızlaştırma politikalarını kabul etmiyoruz", "Özel eğitim kurumlarında yaşam hakkımızı ve güvenceli çalışma için sendikal haklar istiyoruz. Eğitim iş kolu oluşsun" pankartları açılan açıklamada, "Öfkeliyiz, yastayız", "Barışçıl bir çalışma yaşamı istiyoruz", "Önlük sorun çözmüyor", "Emeğimizi değersizleştiren düzeni kabul etmiyoruz" ve "Eğitim emekçilerini yaşatan bir meslek kanunu istiyoruz" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanları Duygu Özbay ve Faruk Ercan okudu.

BATMAN
Eğitim Sen Êlih Şubesi, Öğretmen Evi önünden Yılmaz Güney Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdikten sonra açıklama yaptı. DEM Parti ve DBP il yöneticilerinin de destek verdiği açıklamada, "Şiddete Hayır, Öğretmenime Dokunma" yazılı pankartı açılarak, sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız", "Şiddete ceza", "Öğretmene güvence" ve "Susma, haykır, şiddete hayır" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklamayı Eğitim Sen Êlih İl Örgütlenme Sekreteri Adem Tufan yaptı.

Açıklama, oturma eylemiyle sona erdi.

ŞIRNAK
Cizre'de de, Sanat Konağı'nda gerçekleştirilen açıklamayla okullardaki şiddete tepki gösterildi. "Öfkeliyiz öğretmenin yaşam hakkını güvence altına almak için daha kaç canımızı kaybedeceğiz" pankartının açıldığı açıklama saygı duruşuyla başladı. Açıklamayı Eğitim Sen Silopi Temsilcisi Yaşar Taşdemir okudu. Eylemde "İbrahim öğretmen ölümsüzdür" sloganları atıldı.

ARTVİN
Eğitim Sen, Eğitim İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen Hopa temsilcilikleri Hopa Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "Eğitimde şiddete dur de. Öğretmene şiddete hayır" pankartı açılan açıklamada, "Şiddet yasası çıkartılsın", "Bireysel silahlanma engellensin" ve "Eğitim emekçilerini değersizleştiren politikaları kabul etmiyoruz" dövizleri taşındı. Çok sayıda eğitim emekçisinin katıldığı açıklamada, emekçiler siyahlar giydi.

RİZE
Rize'nin Fındıklı ilçesinde Eğitim Sen, Eğitim-İş, Eğitim Bir Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen sendikalarının ortak organize ettikleri sessiz yürüyüş ve basın açıklamasına Fındıklı demokrasi güçleri destek verdi. Dörtyol kavşağından Fındıklı Meydanına yapılan yürüyüşün ardından açıklamayı Bahar Aslan yaptı. Açıklamanın ardından eylem alkışlarla sona erdi.

Kayseri, Ordu, Maraş, Erzurum, Manisa, Aydın, Antalya, Antakya, Mersin, Bolu, Denizli'de de eğitim emekçileri sokaklara dökülerek, güvenli bir çalışma ortamı için yetkilileri göreve çağırdı.

'DAHA KAÇ EĞİTİM EMEKÇİSİNİN CAN VERMESİ GEREKİYOR'
Ortak basın metninde, iktidarın ve MEB'in eğitim emekçilerine dönük söylemleri ve eğitim politikaları sonucu eğitim emekçilerinin değersizleştirildiği, mesleğin itibarsızlaştırıldığı vurgulandı.

"Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB'in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur" denilen açıklamada, "Okulda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor" diye soruldu.

Açıklamada, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

🔹"Okullardaki şiddetin arkasındaki nedenler ortaya çıkarılmalı,  eğitim emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır. 
🔹Okulda şiddetin son bulması için MEB'i acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz.
🔹Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır.
🔹Eğitim kurumlarının tümünde, şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri, ne yapılacağını ve nasıl önleneceğini gösteren bir eylem planı hazırlanmalıdır.
🔹Failler toplumun vicdanını rahatlatacak ve yeni olaylar açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalıdır.
🔹Özel ya da devlet okulu fark etmeksizin, derhal tüm okulların güvenliği sağlanmalıdır.
🔹Ahlak bekçiliğine soyunan RTÜK'ün toplumsal şiddeti başlıca gündemi haline getirip, mafya ve suç temalı TV yapımlarını denetlemesi sağlanmalıdır.
🔹İçine bin bir tane gereksiz ve hatta zararlı içeriklerle doldurulan müfredat yerine şiddetin çağdışı ve yanlış olduğunu öğreten, toplumsal yaşam dersleri içeren öğretim programları hazırlanmalıdır."