19 Mayıs 2024 Pazar

Diyanet'i eleştiren Kaplan'a, AKP'li Belediye Başkanı'ndan sözlü saldırı

Isparta Cemevi'nin açılışında söz alan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan'ın Diyanet'i eleştiren konuşmasına AKP'li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen müdahale ederek kürsüden indirmeye çalıştı. Kaplan'a yönelik ölçüsüz üslup ve müdahaleyi kabul etmeyen Alevi kurum başkanları kürsüde söz almayarak durumu protesto etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Isparta Cemevi'nin açılışında yaptığı konuşma sırasında Diyanet'i eleştirdi, açılışta bulunan AKP'li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen sözlü saldırıda bulundu.

'DİYANET OLDUĞU SÜRECE LAİKLİKTEN BAHSEDİLEMEZ'
Gani Kaplan, açılışta yaptığı konuşmada Alevilerin ibadethaneleri olan cemevinin yasal statüye kavuşturulmadan yapılacak hizmetlerin bir anlamı olmadığını belirtti. Diyanet'in Alevilere yönelik ayrımcı söylemlerini hatırlatan Kaplan, "Açılışını gerçekleştirdiğimiz cemevinin yasalarda kabul görmediğini biliyoruz. Alevilerin ibadethanelerin yasal statüsünü kabul etmeden bizlere hizmet vermenin bir anlamı yok. Aleviler açısından bu zulümdür. Cemevleri kırmızı çizgidir diyen Diyanet de bizler için kırmızı çizgidir. Diyanet'in yaptığı hizmetten tek bir dinin tek bir mezhebi yararlanıyor. Laiklik toplumsal barışın güvencesidir. Bu ülkede Diyanet olduğu sürece laiklikten bahsedilemez" ifadelerini kullandı.

'BEN CUMHURBAŞKANI'NIN TEMSİLCİSİYİM' DİYEREK SALDIRDI
Diyanet eleştirilerinden rahatsız olan ve PSAKD Başkanı Gani Kaplan henüz konuşmasını bitirmeden sözlü saldırıda bulunan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Diyanet'i savunarak "Burada siyaset yapamazsınız" dedi. "Konuşmacı devam ettiği sürece ben oturmuyorum" diyen Başdeğirmen, "Ben Cumhurbaşkanı'nın temsilcisi olarak buradayım. Bu cemevini ben yaptım, biz yaptık" diyerek Kaplan'ı ayrımcılıkla suçladı ve "Bu memleket sizin gibiler yüzünden bu hale geldi" dedi.

"Hükümetime, Cumhurbaşkanı'ma, Diyanet İşleri Başkanı'ma hakaret ettirmem" diyerek konuşmanın devamına izin vermeyeceğini söyleyen Başdeğirmen, "Alın arkadaşı" diye bağırdı.

ALEVİ KURUMLARININ TEMSİLCİLERİNDEN PROTESTO
Yaşananlar sonrası kürsüden ayrılan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, "Ben yanlış bir şey söylemedim" derken, Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez de Başdeğirmen'e tepki olarak söz almadı ve durumu protesto etti.