17 Mayıs 2024 Cuma

Dilara Yıldız'ı meslektaşları son yolculuğuna uğurladı

Katledilen Avukat Dilara Yıldız İstanbul Barosu önünde yapılan anma sonrası son yolculuğuna uğurlandı. Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da da avukatlar Dilara için sokağa çıktı.

Avukat Dilara Yıldız, kendisinden daha önce defalarca şikayetçi olduğu Oktay Dönmez tarafından katledildi. İstanbul Barosu önünde Yıldız için tören yapılırken, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da sokağa çıkan avukatları meslektaşları Dilara Yıldız'ı andı.

İSTANBUL
İstanbul Barosu önünde yapılan açıklamada, İstanbul, İzmir, Ankara, Urfa, Tekirdağ barosu gibi pek çok barodan avukatlar söz aldı. Dilara Yıldız'ın cenazesi saat 12.00'da İstiklal Caddesi'ndeki baro binası önüne getirildi. Törene Dilara Yıldız'ın annesi Elvan Yıldız, kız kardeşi Merve Yıldız, İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ve meslektaşları katıldı.

ANNE YILDIZ: GEREKLİ CEZAYI ALSIN İSTİYORUM
Anne Elvan Yıldız, "Benim çocuğum hiç yerine öldü. Çok ceza almasını istiyorum, oradan çıkmamasını istiyorum. Acım büyük. Acımla birlikte öfkem de çok büyük. Yavrumu boş yere öldürdü, cani. Gerekli cezayı alsın, hiç dışarıya çıkmamasını istiyorum, ömür boyu dışarı çıkmasın istiyorum. Kızımı tehdit ediyordu" dedi.

Alınan sözlerde, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu, bunun da kadını eşit görmeyen zihniyetten kaynaklandığı vurgulandı ve "Ülkeyi yönetenlerin zihniyeti değişmedikçe kadın cinayetleri nasıl durdurulabilir?" dendi. Dilara'nın katledilmesinin de bu zihniyetin ürünü olduğunu belirten avukatlar, mücadeleyi hep sürdüreceklerinin ve Dilara'nın adını yaşatacaklarının altını çizdi.

DURAKOĞLU: BUGÜN KURŞUNU BİZ YEDİK
Söz alan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, bugün ülkedeki bütün avukatlar olarak bir kurşun yediklerini söyledi. Bu cinayetten herkesin bir ders alması gerektiğini ifade eden Durakoğlu, "Göz göre göre gelen bir cinayetten söz ediyoruz. Polisin yanında işlenen bir cinayetten, meslektaşımızın kendi yerini, adresini açıkça verebildiği bir ortamda işlenen bir cinayetten söz ediyoruz. Esas güvenlik güçleri bundan mutlaka ders almalı" dedi. Ateşin İstanbul Barosu'na düştüğünü dile getiren Durakoğlu, baro olarak kadın cinayetlerine karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

İstanbul Sözleşmesi'nin önemi vurgulandı ve sözleşmeden vazgeçilmediği kaydedildi. Kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kaldırılmadıkça Türkiye'ye demokrasinin gelmesinin mümkün olmadığını ifade eden kadın avukatlar, bundan sonra daha gür bir sesle ve daha kalabalık bir biçimde seslerini duyuracaklarını söyledi.

DİLARA YILDIZ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Sözlerden sonra, Dilara Yıldız'ın cenazesi "Kadın cinayetleri politiktir" ve "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" sloganlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Törenin ardından Dilara Yıldız'ın cenazesi toprağa verilmek üzere Samsun'un Bafra İlçesi'nin Aktekke Köyü'ne gönderildi.

ANKARA
Ankara Barosu, avukat Dilara Yıldız'ın Oktay Dönmez tarafından katledilmesine ilişkin Sıhhiye Adliyesi önünde bir araya geldi. Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, "Bugün meslektaşımızın ölümü her kesimden kadının şiddetle ve ölümle burun buruna ve korumasız olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu cinayetlerin kaynağı toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı, kadınları hedef gösteren, kadına yönelik öfkeyi besleyen siyasi iktidarın ürettiği politikalar ile kadınların hala eşit ve özgür bireyler olarak kabul edilmemesidir" diye

'ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER ETKİSİZ'
Türkiye'de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı başta olmak üzere kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ortaya konan politikaların bilinçli olduğunu belirten Koranel, şöyle konuştu: "Devletin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedeflemediği politikalar kadınları maruz kaldıkları şiddet karşısında korunmasız ve saldırıya daha da açık hale getirmektedir. Bizler işte tam da bu sebeple kadın cinayetlerinin politik olduğunu vurguluyoruz. Bu cinayet bize, kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir şekilde göstermektedir. Kadının avukat olmasının durumu değiştirmediğini, daha önce boşanmaya çalıştığı eşi tarafından öldürülen meslektaşımız Av. Müzeyyen Boylu cinayetinde de görmüştük. Yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediği bir sonuç olarak apaçık karşımızdadır. Sistemin kadını korumadığı, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğu bir gerçektir."

AVUKATLAR DİLARA İÇİN YÜRÜDÜ
Kemal Koranel, Ankara Barosu'nun kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın cinayetlerinin durdurulması noktasında mücadele etmeye devam edeceğini kaydetti. Açıklamanın ardından avukatlar adliyeden Kızılay'da bulunan Ankara Barosu Eğitim Merkezi'ne yürüdü.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Avukat Dilara Yıldız ile ilgili Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklama, bölge baro başkanları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve kentte bulunan çok sayıda avukat katıldı.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Asya Cemre Işık, Dilara Yıldız'ın öldürülmeden önce bütün yasal yollara başvurmasına rağmen göz göre göre katledildiğini ifade ederek, kadınların yaşam hakkının teminatı olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararından vazgeçilmesi talep etti.

İZMİR
İzmir Barosu üyesi avukatlar, katledilen meslektaşları avukat Dilara Yıldız için sokağa indi. İzmir Adliyesi önünde toplanan avukatlar, kadınları koruyacak olan yasaları uygulanmasına engel olan, bu yasaları sürekli tartışmaya açan herkesin bu cinayetlerden sorumlu olduğunu söyledi.

'DİLARA"NIN KANI YETKİLİLERİN ELİNE DE BULAŞTI"
Yönetim Kurulu Üyesi Elçin Kılınçer Ot, "Biliyorsunuz değil mi? Şimdi, yetkili ağızlardan taziyeler dile getirilecek, failin mutlaka cezalandırılacağına ilişkin alışkın olduğumuz sözler uçuşacak ortalıkta. Meslektaşımız Av. Dilara Yıldız ise bir daha kimseye sarılamayacak, yarını olmayacak" dedi.

Ot, ikiyüzlü politikaların, cinsiyetçi söylemlerin, bir gecede İstanbul Sözleşmesi"nden imza çekenlerin, silah tutan ele hayat veren bedenler olduğunu dile getirdi ve ekledi: "Bu nedenle, Dilara Yıldız"ın kanı onların da ellerine bulaştı. Yalnız Dilara"nın değil, bir istatistik verisi yapmaya, rakamlardan ibaret kılmaya, unutturmaya çalıştıkları, tüm eril şiddet kurbanı kadınların kanı bulaştı ellerine. İzmir Barosu avukatları olarak eski nişanlısı tarafından katledilen meslektaşımız Dilara Yıldız"ı çok büyük bir üzüntü ile anıyor, olayın takipçisi olacağımız ve failin/faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Eril şiddeti durdurun."