4 Mayıs 2024 Cumartesi

Dersim'de sistematik koruculuk dayatması

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim'de son yıllarda sistematik olarak uygulanan koruculuk dayatmasına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi. Önlü, Dersim halkının bir yandan kendi bölgelerinde geçimlerini sağlayamadığını bir yandan da tehdit ve şantajlara maruz kaldığını kaydetti. 

Dersim'de son yıllarda devlet tarafından sistematik olarak koruculuk dayatılıyor ve yaygınlaştırılıyor. Korucular cezasızlık zırhıyla korunuyor, Dersim halkı üzerinde bir tehdit oluyor.

Koruculuk uygulamasıyla Dersim'de yeni güç odaklarının yaratılmasının önü açılarak, farklı etnik kimlik ve inanç sahibi gruplar arasında çatışmalar yaratılması, Dersim topraklarının insansızlaştırılması hedefleniyor. Mevcut haliyle koruculuk uygulaması, korucuların karıştıkları suçlar da gözönüne alındığında başlı başına bir asayiş sorununa dönüştü.

Koruculuğun kabul görmediği yerlerde ise komutanlıklar ve kaymakamlıklarda farklı kadrolar altında koruculuk uygulaması sürdürülüyor. Genelkurmay Başkanlığının 2004 yılında hazırladığı raporda korucuların gasp, soygun, öldürme, yaralama, mesken ve araçlara saldırı, adam kaçırma, patlayıcı madde kullanma, hırsızlık, yankesicilik, orman yakma, dolandırıcılık, cinsel şiddet ve istismar, tehdit, rüşvet, çocuk kaçırma, rehin alma ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlara karıştıklarını belirtildi.

Korucuların Dersim'de karıştığı suçlara ilişkin son olay 26 Eylül tarihinde gerçekleşti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dersim Eski İl Eşbaşkanı Ali Kurt, köyü Dorutay'dan Pertek ilçesine giderken köy çıkışında Pertek'te koruculuk yapan Vedat Kaya adlı kişi tarafından araçla önü kesilmiş ve silahlı tehdide uğradı. Vedat Kaya adlı korucunun daha önce de birçok kez provakasyon yapmaya çalıştığı ve Ali Kurt'u öldürmekle tehdit ettiği
biliniyor.

Yine Çemişgezek ilçesinden Mazgirt'in Dallıbel köyü merasına gelen korucuların köylüleri tehdit ettiği, dozerler getirip ormanlık alanları tahrip ederek, köye yerleşme planları yaptıkları belirtildi. Dersim'de köylüler kendi meralarında dahi hayvanlarını otlatamaz duruma gelirken, bir taraftan da korucuların baskısı altında tehdit ve şantajlarla, ajanlaştırma politikalarına maruz bırakılıyor.

Son olarak aralarında korucuların da olduğu birkaç kişinin Dallıbel Köyüne gelerek keşif yaptığı daha sonra Tunceli İl Özel Dairesinin envanterinde bulunan dozerlerle Dallıbel köyü sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanları tahrip ettiklerine yönelik bilgi aldığını aktaran HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, "Dallıbel köyü muhtarı Düzgün Şahan'la yaptığımız şifahi görüşmelerde Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gönderilen uzmanların hasar tespit çalışmaları yaptıkları ve 5550 metrekarelik bir ormanlık alanın tahrip edildiğinin tutanak altına alındığını belirtmiştir" dedi. 

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelttiği sorularla konuyu Meclis'e taşıdı. Önlü'nün yönelttiği sorular arasında öne çıkan soru şu:

"Dersim'de birçok alan yasaklı bölge ilan edilmişken, kalekollar, karakollar, kameralarla ve dronlarla 24 saat gözetlenirken, 5550 metrekarelik ormanlık alan nasıl
tahrip edilmiştir? Bu konuda ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatacak mısınız?"