27 Nisan 2024 Cumartesi

Dersim'de kadınlardan örgütlü mücadele çağrısı

Dersim'de 8 Mart mitingi gerçekleştiren kadınlar, "Jin jiyan azadî felsefemizle yolumuza devam edeceğiz" mesajı verdi.

Dersim'de Dersim Kadın Platformu'nun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında miting düzenlendi. Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleşen miting öncesi kadınlar Sanat Sokağı'ndan başladıkları yürüyüşte, "Jin jin jiyan azadî", "Gülistan Doku nerede", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı. Yürüyüşte, "Yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete savaşa karşı örgütlü mücadeleye" pankartı açıldı, "Eşit ve özgür bir yaşam için örgütlenmeye", "Eşit işe eşit ücret", "Özsavunma haktır", "Her gün 8 Mart, her gün mücadele", "Yaşasın kadın devrimimiz" dövizleri taşındı.

Ardından Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleşen mitinge Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim Belediye Eşbaşkan adayı Birsen Orhan, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Özgür Genç Kadın (ÖGK), KESK Kadın Meclisi ile çok sayıda kadın katıldı. Miting, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

KARACA: SERMAYENİZE KÖLE OLMAYACAĞIZ
İlk sözü alan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, Dersim'de kadınların zorlu bir yaşam sürdürdüğünü, işsizlikle mücadele ettiğini ve güvende olmadıklarını belirterek, "Bu kentte kadınlar güpegündüz kafalarına silah dayatılarak yere yatırılabiliyor. Dört tarafı karakollarla çevrili şehirde kadınlar kaybolabiliyor. Gülistan Doku sırra kadem basabiliyor. Bizi hayatlarımızla sınayanlara karşı sözümüz var, biz sizin ailenize kul, sermayenize köle olmayacağız. Tek adam iktidarına, baskınıza, zulmünüze boyun eğmeyeceğiz. Halkın iradesiyle kazanılan, görevlerinden alınan tüm tutsak kadınlarımıza selam gönderiyoruz. Siyasi irademizi kimsenin gasp edemeyeceğini kadınca söyleyeceğiz. Bizde umutsuzluğa, vazgeçmeye yer yok. Yerel yönetim sürecinde de el ele vererek, birbirimize güç vererek bu karanlık ittifak karşısında geleceğin, umudun ne olduğunu da göstereceğiz. Birlikte kazanacağız" ifadelerini kullandı.

KORDU: YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ise Kürt sorununun çözümünün kadınlarla olabileceğinin altını çizerek, "Cezaevlerinde açlık grevi var. Siyasi tutsaklar Kürt sorununun çözümü ve tecride karşı açlık grevi başlattı. Savaşları çıkaran, silahları yaratan erkek egemen sisteme şunu söylüyoruz. Burada onurlu barışı inşa edecek güç var, bunu kadınlar yapacak. Kürt sorununun demokratik çözümü gelişmezse bütün antidemokratik gelişmeler devam edecek. Kentin girişine karakollar kuruyorlar, güvenlik adı altında göçe zorluyorlar, kentte insansızlaştırma politikalarını yürütüyorlar. Bizler kadim bir inancın geleneğine sahibiz. Bizler Kürt, Alevi halkı olarak her türlü soykırıma karşı mücadele edeceğiz. Gözaltılar yapıyorlar, korkutamayacaklar. Bizi evimize göndermeye çalışan tahakkümcü, iktidar akla, 'Biz kadınlar, hep birlikteyiz. Kadın mücadelemizi her geçen gün daha da yükseltiyoruz' diyoruz. Her yerde, Kürdistan'da kadın hareketi bakış açımızla kadın mücadelemizi yükselteceğiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, jin jiyan azadî felsefemizle yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Miting Konuşmaların ardından kesk arbane topluluğunun türküleri, müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.