27 Nisan 2024 Cumartesi

DEM Parti'nin final mitinginde onbinler buluştu: Van'da 14'te 14 yapacağız

Van'da 14'te 14 şiarıyla seçim çalışmalarını tamamlayan DEM Parti, onbinlerin katılımıyla final mitingini düzenledi. Mitingde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, Van'ın Kürdistan'ın kalbi olduğunu söyledi, 31 Mart günü Van'da 14 belediyenin 14'ünü de alacaklarını ve büyük bir müjde vereceklerini vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), final mitingini Van'da düzenledi. 14'te 14 şiarıyla gerçekleştirilen mitinge onbinlerce kişi katıldı.

Musa Anter Barış Parkı'nda düzenlenen miting alanına, "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan", "Jin, jiyan, azadî", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını atarak gelen halk, ulusal kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturdu. Miting alanı ve tüm caddeler DEM Parti flamalarıyla süslenirken, sahneden çalınan müziklerle halk halay çekerek mitingin başlamasını bekledi.

Miting alanının dolması nedeniyle binlerce kişi alana giremedi. Saygı duruşuyla başlayan mitingde ilk olarak DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt söz aldı. Hapishanelerde süren açlık grevlerini hatırlatan Kurt, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin sona erdirilmesini istedi. DEM Parti İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi ise, "Seçim günü kayyumlar ve onların destekçilerine 'Siwar hatin peya çûn' diyeceğiz" diye konuştu.

'İKİ GÜN SONRA KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ'
Ardından Van büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkan adayları sahneye çağrıldı. DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, mücadelelerinin süreceğini ve kazanacaklarını söyledi. Seçim çalışmaları sırasında halkın diline, toprağına ve partisine oy vereceğini söylediğini belirten Şedal, "Kentimizin her alanını kadın ve gençlik alanına çevireceğiz. Biz kayyumları göndereceğiz ve kentlerimizi özgürleştireceğiz" diye vurguladı.

Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan da, miting alanını onbinlerce kişinin doldurduğuna işaret ederek, "Bu alan gösteriyor ki kimse Kürt halkını yenemez" dedi. 10 yıldır belediyelerinin kayyumlar tarafından gasp edildiğini kaydeden Zeydan, kayyumlarla Kürt halkının tüm değerlerinin yıkıma uğratılmak istendiğini belirterek, "Ama bu alan bize gösteriyor ki iki gün sonra onları geldikleri yere göndereceğiz" dedi.

BAKIRHAN: KÜRDİSTAN'IN KALBİ VAN'DIR
Daha sonra DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan söz aldı. Van'ın Kürdistan'ın kalbi olduğunu söyleyen Bakırhan, 31 Mart günü Van'da 14 belediyenin 14'ünü de alacaklarını ve büyük bir müjde vereceklerini vurguladı.

Miting alanını dolduran mahşeri kalabalığın dostu sevindirdiğini, düşmanı çıldırttığını söyleyen Bakırhan, Van halkının yıllardır kendilerine güç verdiğini, baskılara rağmen davasından, mücadelesinden vazgeçmediğini belirtti. Bakırhan, "Van halkıyla ne kadar övünsek azdır. Dolayısıyla Dersim adına, Amed adına, Serhat adına, bütün Kürdistan coğrafyası adına Van halkının mücadelesini bir kez daha selamlıyorum. Serkeftin" diye konuştu.

'KÜRT HALKININ MÜCADELESİ NE ZİNDANLAR, NE FAŞİZM ENGELLEYEMEZ'
Yanlış hesapların Kürt halkının toplandığı meydanlardan döneceğini söyleyen Bakırhan, Kürt halkının 40 yıldır baskı ve faili meçhul cinayetlerle sindirilmeye çalışıldığını, köylerinin boşaltıldığını, yakıldığını, yaylalarının yasaklandığını, halkın kendi coğrafyasında yaşamasına izin verilmediğini söyleyen Bakırhan, "Ama Van halkı vazgeçti mi? Hayır. Bu sefer de insanlarımızı cezaevlerine doldurdular. Zindanlarla da başaramadılar. Çünkü siz Van halkının, onurlu Kürt halkının mücadelesi bir hakikat mücadelesidir ve haklı bir mücadeledir. Bu mücadeleyi ne zindanlar ne faili meçhul cinayetler ne zor ne faşizm engelleyemeyecektir. İşte bir kez daha Kürt'ü tanımayanlara, diline 'bilinmeyen dil' diyenlere, iradesini zindanlara tıkayanlara diyoruz ki yanlış hesabınız Van'dan döner, bu meydandan döner. Yanlış hesabınız Van Kalesine çarpar paramparça olur. Kürt'ü, Kürt sorununu baskıyla ve zorla bitirmeye çalışan politikanız iflas etmiştir. Çünkü baskılar karşılık bulmuş olsaydı işte bugün bu meydanı on binler doldurmazdı" diye konuştu.

Van'da 400 bin kişinin katılımıyla Newroz kutlaması yaptıklarını hatırlatan Bakırhan, "Bir an önce inkarcı politikalarınızdan vazgeçin" çağrısında bulundu. Savaşa ayrılan bütçenin ortaya çıkardığı yoksullaşmaya işaret eden Bakırhan, savaşa harcanın milyar dolarların emekliler, yoksullar, işsizler için yatırıma dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

'VAN HIRSIZ KAYYUM DÜZENİNİN SON BULMASINI İSTİYOR'
Van halkının Kürt meselesinin demokratik yollarla, diyalogla çözülmesini istediğini belirten Bakırhan, "Van, dilini ve kültürünü özgürce yaşamak istiyor. Van, iradesinin serbest kalmasını istiyor. Van bu hırsız kayyum düzeninin son bulmasını istiyor" dedi.

Kayyumların hırsızlık ve yolsuzluk yaptığını, Kürtlerin diline, kültürüne, kadınlara, gençlere düşman olduğunu söyleyen Bakırhan, "Var mısınız 31 Mart'ta Kürdistan'daki bütün kayyumları Saray'a göndermeye" diye sordu. Kayyumların belediye bütçesini AKP adayları için harcadığını söyleyen Bakırhan, halkçı, toplumcu, Kürt'ün ve emekçinin yanında olan belediyecilik anlayışını Van ve bütün ilçelerinde yönetime taşıyacaklarını vurguladı.

'TÜRKİYE HALKLARI 31 MART'TA BU ZALİM DÜZENE KIRMIZI KART GÖSTERECEK'
Erdoğan'ın, "Kürtler bizim sayemizde mutluluk ve özgürlük gördü" sözlerine yanıt veren Bakırhan, "Allah aşkına, tek bir gün özgür olabildik mi? Kemal Kurkut'u unuttuk mu? Peki Osman Şiban'ı ve Servet Turgut'u unuttuk mu? Taybet anayı unuttuk mu? 10 yıldır Kürt halkının iradesine atanan kayyumları unuttuk mu? 75 yaşında Hatice Yıldız, -benim de akrabam olur- kızına ve arkadaşlarına para gönderdiği için hasta yatağında sedyeyle cezaevine gönderildi. Bu mudur mutluluk? Bu mudur özgürlük? Kürt halkı, Türkiye halkları 22 yıldır sizinle birlikte ne mutludur ne de özgürdür. İnşallah bu halk, Türkiye halkları 31 Mart'ta oylarıyla bu zalim düzene, bu faşizan anlayışa, bu kayyumcu anlayışa kırmızı kart göstererek bir nebze de olsa mutluluk ve özgürlüğü tadacaktır" diye konuştu.

Erdoğan'ın Diyarbakır'da kendilerine hakaret, tehdit ve şantajda bulunmasına tepki gösteren Bakırhan, "Sen kimi tehdit ediyorsun? Biz Şeyh Saidlerden, Seyid Rızalardan gelen bir partiyiz. Biz Ape Musaların torunlarıyız, Orhan Doğanların yoldaşıyız, Sakinelerin yoldaşlarıyız. Bizim kentimizde, Kürdistan'da bizi tehdit edenlere pabuç bırakır mıyız" dedi.

Newroz alanlarının Kürt meselesinin çözümü için İmralı'yı, Abdullah Öcalan'ı adres gösterdiğini vurgulayan Bakırhan, müzakere çağrısında bulundu.

'KÜRT'ÜN TEK BİR KAPISI VAR O DA DEM PARTİ'DİR'
AKP ya da diğer partilerden aday olup "Ben de Kürt'üm" diyenlere, "Kürt'ün tek bir evi var o da DEM Parti'dir" yanıtı verilmesini isteyen Bakırhan, belediye seçimlerini kazandıktan sonra yapacaklarını şöyle sıraladı: "Emin olun çocuğuna süt götüremeyen tek bir ailemiz kalmayacak. Susuz, ulaşımsız, altyapısız, yoksul, aç ve açıkta tek bir insanımız kalmayacak. Çünkü bizler belediyenin olanaklarını çalmıyoruz, çarçur etmiyoruz. Sizlere söz veriyoruz; daha huzurlu, daha mutlu, daha gelişmiş, daha refah içerisinde bir Van'ı hep birlikte yaratacağız."

İlk projelerini kadınlar için yapacaklarını, gençleri uyuşturucu batağından çıkarmak için mücadele edeceklerini söyleyen Bakırhan, "İnsanımız barış içerisinde, doğduğu bu topraklardan doyarak yaşayacaktır. Gençlerimiz göç etmeyecektir. Emeklilerimiz size söz veriyoruz; sizi açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bu sistem karşısında belediyelerimizin olanakları emeklilerle paylaşılacaktır, yoksullarla paylaşılacaktır. Öğrenciler yurt bulacak, yemek yiyecek. Sizin paranız, sizin kentinize size hizmet olarak harcanacaktır. Biz bunların sözünü veriyoruz, siz de 14'te 14 yapmaya var mısınız" diye sordu.

'AKP'YE VERİLEN HER OY IRKÇILARA, FAŞİSTLERE, ÜÇ HİLALE GİDİYOR
Kürt halkına yönelik katliamları da hatırlatan Bakırhan, "AKP'ye verdiğiniz her oy, ırkçılara, faşistlere, üç hilale gidiyor. Biraz vicdanı olan hiçbir Kürt oyunu ırkçılığa, faşizme, Kürt'ü yok sayan, Şeyh Said'e hakaret eden faşist anlayışa oy vermez. Geliyê Zîlan'ı, Roboskî'yi, Taybet Ana'yı, Apê Mûsa'yı hatırlayın ve elinizi vicdanınıza koyun; Kürt'ü katleden, yok sayan, kültürüne, diline düşman bir anlayışa mı yoksa Kürt için mücadele eden, bedel ödeyen Selahattinlere, Gültanlara, Leylalara, Figenlere mi oy vereceksiniz" diye konuştu.

'HER SANDIK BAŞINDA EN AZ 3 KİŞİYLE BULANACAĞIZ'
Bakırhan son olarak kaçak seçmenlerin Kürdistan kentlerine taşınarak yeni bir gasp yöntemi uygulandığına işaret etti. 31 Mart günü sandıklara sahip çıkma çağrısında bulunan Bakırhan, "Oylara sahip çıkmak için başta kadınlar ve gençler olmak üzere her sandık başında en az 3 kişiyle bulunalım" dedi.