29 Nisan 2024 Pazartesi

Cumartesi Anneleri Sabahattin Ali'nin akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 993. haftasında 76 yıl önce gözaltında alından sonra kaybettirilen yazar Sabahattin Ali'nin akıbetini sorup adaletsizliğin son bulması için çağrıda bulundu.

Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 993'ücüncü haftasında Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde karanfil ve kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyan Cumartesi Anneleri'nin bu haftaki eylemine DEM Parti İstanbul Milletvekilli Özgül Saki, DEM Parti Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü Kerem Fırtına ve İHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Eren Keskin ve yöneticileri katıldı.

Bu haftaki eylemde, 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul'dan ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınmayan, Yazar ve Şair Sabahattin Ali'nin akıbeti soruldu. Basın açıklamasını okuyan İHD Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Ercan, Ali'nin, devlet eliyle kaybedilişinin 76'ncı yılında bir araya geldiklerini belirterek, Ali'nin akıbetinin karanlıkta kalmayacağının altını çizdi.

Devlet tarafından yapılan resmi açıklamanın ailesini ikna etmediğini belirten Ercan, "Devletin resmi açıklaması, Sabahattin Ali Bulgaristan'a kaçarken, milli hisleri galeyana gelen bir kaçakçı tarafından öldürüldüğü yönündeydi. Ancak yakın çevresi, Sabahattin Ali'nin Kırklareli emniyetinde işkence ile sorgulanırken öldürüldüğüne ve bedeninin kaybedildiğine inandı" ifadelerini kullandı.

'HAKKINDA SORUŞTURMALAR AÇILIYOR'
Dönemin baskıcı hükümetine karşı Ali'nin yolsuzluğu ve yoksulluğu gündeme getirdiğine dikkat çeken Ercan, "Propaganda yapmakla suçlanıyordu. Hakkında soruşturmalar açılıyor, mahkumiyetler veriliyor, eserleri dönemin bakanlar kurulu kararıyla yasaklanıyordu. Ağır baskı altında çalışamaz, nefes alamaz hale gelmişti. Yurt dışına çıkmak istiyor ama pasaport alamıyordu. Sonunda bir kaçakçıyla anlaşarak yurtdışına çıkmaya karar verdi" dedi.

'HEPİMİZİN ELİNDE KANI VAR'
Ali'nin kaçak yollardan Avrupa'ya gitmek için anlaştığı kaçakçı Ali Ertekin'in, Millî Emniyet Hizmeti Riyâseti (MAH) ajanı olduğunu ifade eden Ercan, o dönemde gazetecilik yapan İlhami Soysal ile Ticaret ve Ekonomi Bakanı Cemil Ali Barlas arasında geçen konuşmayı paylaştı. Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Soysal, ‘Bir akşam bir yemekten dönüyorduk. Yolda yürürlerken Sabahattin Ali olayını açtım ve ‘bu kaçış ve öldürme hikayesine ne diyorsunuz?​' diye sordum. Barlas birden durdu, elimi tutarak şöyle dedi: ‘Hiç sorma bu hikayeyi… Şöyle ya da böyle hepimizin elinde kanı vardır, bulaşmıştır bu cinayet hikayesine… Üstüne gitmemiz lazım, gidemedik, hata ettik."

'ADALETSİZLİK SON BULSUN'
76 yıldır süren adaletsizliğin son bulması gerektiğini vurgulayan Ercan, "Sabahattin Ali'nin mezar yeri açıklanmalı ve kaybedilme süreci tüm açıklığıyla gözler önüne serilmelidir. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde bulunan gizli dosyalardaki Sabahattin Ali ile ilgili bilgiler kamuoyuna açıklanmalıdır. Bir iktidar, geçmişteki gözaltında kaybetme vakalarını araştırmak ve faillerini cezalandırmak için gerekli adımları atmaktan kaçınırsa, bu durum olayın üzerini örtmek ve suçu meşrulaştırmak anlamına gelir" diye belirtti. 

Açıklama sonrası Galatasaray Meydanı'na karanfiller atıldı.