6 Ekim 2025 Pazartesi

Çok sayıda kişi 'topraklarımızı savunuyoruz' mitinginde buluştu

Toprakları için direnen Kurtderesi Mahallesi halkıyla dayanışma mitinginde, depremi fırsata çeviren iktidarın Antakya'yı laboratuvar gibi kullandığına dikkat çekildi. 

Antakya'nın Samandağ ilçesinde TOKİ konutları yapılacağı iddiasıyla topraklarının gasbına karşı direnen Kurtderesi Mahallesi ile dayanışma mitingi düzenlendi. Tarım arazilerinin ve doğal alanların korunması için çok  sayıda kişi bir araya geldi. 

Topraklarımızı Savunuyoruz İnisiyatifinin çağrısıyla düzenlenen mitingde "Tapulu arazilerimizi, doğamızı, yaşam alanlarımızı koruyoruz" denildi. 

'BU TOPRAKLAR BİZİM GELECEĞİMİZ'
Zeytinliklerin, narenciye bahçelerinin ve tarım arazilerinin "yeniden inşa" gerekçesiyle ellerinden alınmasına tepki gösteren köylüler, "Bu topraklar, bu ağaçlar bizim; geleceğimizdir" diyerek kararların durdurulmasını istedi. Yapılan mitinge, TİP, TÖP, SYKP, DEM Parti, EMEP, Kaldıraç, CHP; Antakya, Erzin, Samandağ, Dörtyol ilçelerinden çok sayıda çevre örgütü katıldı.

Miting, 5. Etap TOKİ projesi için kamulaştırılan zeytinlik ve narenciye bahçelerinin içinde yapıldı. Köylüler bahçelerin arasından yürüyerek miting alanına ulaştı. Kurtderesi'nin yanı sıra Vakıflı, Kapısuyu, Mağaracık ve Tekebaşı köylerinde de benzer şekilde acele kamulaştırma kararlarının alındığı, birçok arazinin sahiplerinin haberi dahi olmadan TOKİ'ye devredildiği vurgulandı. Yerel halk ve çevre örgütleri, yargı süreçleri tamamlanmadan ve çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan alınan bu kararların tarımsal üretimi, ekolojik dengeyi ve kültürel mirası tehdit ettiğini dile getirdi.

'KAMU ARAZİLERİNE YAPILSIN'
Tertip komitesi adına yapılan açıklamada, "Bu topraklar, bu ağaçlar bizim. Onlar sadece gelir kaynağı değil, kimliğimiz ve geleceğimizdir. Derhal kamulaştırmalar durdurulsun" denildi.

HATİMOĞULLARI: BU TOPRAKLARDAN BİZİ KOVMALARINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, mitingde yaptığı konuşmada, 6 Şubat depreminin ardından Hatay'ın devlet desteğinden yeterince yararlanamadığının altını çizerek, şunları dile getirdi: "Hatay oldu olası iktidarlar tarafından üvey evlat muamelesi gördü. Bu iktidar döneminde de bir fabrika açılmadı, bir yatırım yapılmadı. Halk kendi emeğiyle, alın teriyle ayakta kaldı." Deprem bölgesinde yapılan rezerv alan ilanlarına dikkat çeken Hatimoğulları, "Hiçbir yerde bu kadar toprağa el konulmadı, bu kadar rezerv alan ilanı yapılmadı. Amaç Hatay'ın demografik yapısını değiştirmek ve halkın toprağı üzerinden ticaret yapmak. Bu alan mandalina bahçeleri ve zeytinliklerle dolu. Halk hem geçimini hem kültürünü bu topraklardan sağlıyor. Bu nedenle TOKİ'nin 5. etap projesi derhal başka bir alana kaydırılmalı. Halkın talebini duymak zorundasınız. Selam olsun toprakları için direnen analara, Samandağlılara. Bu topraklardan bizi kovmalarına asla izin vermeyeceğiz."

Samandağ'da hem de şehir merkezinde bulunan taş ocaklarının derhal kapatılmasını isteyen Hatimoğulları, toprakları için direnenleri selamladı.

KOCA: HATAY'I YAĞLI PROJELERİN LABORATUVARINA DÖNÜŞTÜRDÜLER
TÖP Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, iktidarın depremi sermaye projelerine çevirdiğini belirterek, "Depremi bir fırsat kapısı gibi görüp Hatay'ı yağlı projelerin laboratuvarına dönüştürdüler. Afet yasası, maden yasası… Hepsi memleketin kaynaklarını şirketlere peşkeş çekmenin aracı. Biz bu yağmaya karşı memleketi savunmaya geldik" dedi.

TİP PM üyesi İrfan Değirmenci, Can Atalay'ın fotoğrafı ile çıktığı kürsüde, "Yıllarca yurtdışında çalışıp alın teriyle alınan tapuları tanımıyorlar. Vatandaş ev istemiyor mu? İstiyor. Ama kamu arazilerine yapın diyor. Vatandaşın tapusuna çökme" ifadelerini kullandı. 

ATALAY: BU TOPRAKLAR TARİHİMİZDİR
TİP'in tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay, sosyal medya hesabından bir destek mesajı paylaştı. Atalay, paylaşımında Kurtderesi halkının yıllardır kendi emekleriyle kurdukları yaşam alanlarını koruma mücadelesine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: "Samandağ Kurtderesi Mahallesi'nde yaşanan direnişi selamlamak, oradaki yiğit halkımızın sesine güç katmak için yazıyorum. Çünkü yaşadığımız yer sadece taş ve topraktan ibaret değil; bu topraklar bizim tarihimiz, emeğimiz, geleceğimiz ve onurumuzdur."

Mitingde sanatçılar İlkay Akkaya ve Cevdet Bağca birer eser seslendirerek, direnişteki köylülerin yanında olduklarının mesajını verdi.