4 Mayıs 2024 Cumartesi

Çerkezoğlu: İdarenin görevi bize alan göstermek değildir

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına ilişkin yasaklamaya tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "İstanbul Valiliği olmak üzere idarenin görevi bize başka bir alan göstermek değildir, bizim anayasal bir hak olarak gerçekleştireceğimiz bu barışçıl etkinliğe katılanların güvenliğini sağlamaktır" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taxim Hill Otel'de Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun katılımıyla 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'nın yasaklanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ülkedeki 1 Mayıs'ların simgesinin Taksim Meydanı olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, "Taksim Meydanı 1977'den beri yüreğimizdeki yaradır; yeniden yasaklandığı 2013'ten beri en büyük hasretimizdir. 2024 1 Mayıs'ında Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca yürek Taksim 1 Mayıs alanıyla atacak. Evet, Taksim 1 Mayıs alanıdır ve bu hukuksal, tarihsel ve toplumsal bir hakikattir" dedi.

'VALİNİN GÖREVİ BİZE ALAN GÖSTERMEK DEĞİL, KATILANLARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK'
İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya hakkı olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, Taksim Meydanı'na ilişkin AYM kararını hatırlattı. İşçi ve emekçilerin Taksim'de olmasını engellemenin AYM'yi tanımama anlamına geleceğini söyleyen Çerkezoğlu, "İstanbul Valiliği olmak üzere idarenin görevi bize başka bir alan göstermek değildir, bizim anayasal bir hak olarak gerçekleştireceğimiz bu barışçıl etkinliğe katılanların güvenliğini sağlamaktır" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarına tepki gösteren Çerkezoğlu, "Hatırlatmak isteriz ki bu hakkımıza yönelik hukuksuz müdahalelerin gerçekleşmediği 2010-2011 ve 2012 yıllarında Taksim'deki 1 Mayıs etkinliklerinde tek bir kişi zarar görmemiş, tek bir kişinin burnu bile kanamamıştır. Bu üç yılın 1 Mayıs'ları kitleselliği ve coşkusu sadece ülkemizde değil tüm dünyada ilgiyle ve takdirle takip edilmiştir" dedi.

'TAKSİM'İN 1 MAYIS ALANI OLDUĞU HAKİKATİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ'
"1 Mayıs'ta Taksim'de olmak, irademizi güçlü bir biçimde ortaya koymak, haklarımıza daha sıkı sarılmaktır" diyen Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹"Anayasa Mahkemesi kararıyla da tescillenen Taksim'in 1 Mayıs alanı olduğu hakikatine saygı gösterilmeli; her işçinin 1 Mayıs alanında olabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
🔹Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır.
🔹Üst gelir gruplarına hitap eden lüks ve özel tüketim dışındaki tüm mal ve hizmetlerde KDV-ÖTV düşürülmeli, temel tüketim mal ve hizmetleri için sıfırlanmalıdır.
🔹Gelir vergisi ilk dilimi ücretliler için yüzde 10'a düşürülmeli, vergi dilimleri yükseltilmeli, kar rekorları kıran şirketler için kurumlar vergisi artırılmalıdır.
🔹En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılmalı, EYT düzenlemesindeki adaletsizliklere son verilmelidir.
🔹Türkiye'nin işçi haklarında en kötü 10 ülke arasında olması ayıbına son verilmeli, sendikal hakların kullanımının önündeki engeller kaldırılmalıdır."

'1 MAYIS'TA TAKSİM'DE OLMAK İŞİMİZE, AŞIMIZA SAHİP ÇIKMAKTIR'
Bu taleplerle 1 Mayıs meydanlarla olacaklarını söyleyen Çerkezoğlu, "Ama en başta 1 Mayıs'ta Taksim'de olma irademizle bizi yok sayanlar karşısında emeğe saygı ve onur mücadelesi vereceğiz. 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize, onurumuza sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta bir elimizde çocuklarımız, bir elimizde karanfillerimizle Taksim'de olmak eşitliğe, özgürlüğe, barışa, kardeşliğe, geleceğimize sahip çıkmaktır" dedi.