30 Nisan 2024 Salı

Binlerce belediye işçisi iş bıraktı: Grev çanları çalıyor

İzmir'de binlerce belediye işçisi toplu iş sözleşmesinde sonuç alınamaması üzerine 3. kez iş bıraktı. İşçlier, İBB'yi grev konusunda uyardı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş İzmir Şubesi arasında süren toplu iş sözleşmesi göreşmelerinden sonuç alınamadı.

İZSU, İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ'ta çalışan 5 bin 560 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maaşlar ve sosyal haklarda anlaşılamazken, uyuşmazlık raporu tutuldu. Bunun üzerine binlerce belediye işçisi üçüncü kez iş bıraktı; Konak Pier önünden belediye önüne yürüdü.

"Sadaka değil toplu sözleşme" pankartı açan işçiler sık sık "Direne direne kanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır" ve "Hak hukuk adalet" sloganları attı.

'GREV ÇANLARI ÇALIYOR'
Belediye binası önünde konuşan Belediye-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay, vazgeçilmez hizmetleri yapan işçilerin, yaşanan ekonomik sıkıntılar ve enflasyon altında ezildiğini vurguladı. Belediye yönetiminin seslerini duymadığını belirten Atalay, "Toplu iş sözleşme masasında emekten yana tavır sergilemek zor iş mi? Hayır. O zaman neden kabul edilemez tekliflerle gelerek neden bizi eyleme, protestoya, greve zorluyorsunuz" ifadelerini kullandı. İnsanca bir yaşam için ücret talep ettiklerini söyleyen Atalay, "Emekçinin iki yıl boyunca alacağı ücret, toplu sözleşmeyle belirleniyor. İğneden ipliğe her ürüne zam geliyor. Biz insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret istiyoruz. Hiç kimse, emekçilere ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye kalkmasın. Uyarıyoruz, artık zaman daralıyor, grev çanları çalıyor" dedi.

OTOBÜSLER KONTAK KAPATTI 
Ayrıca İZULAŞ şoförleri de eylem bitene kadar kontak kapatarak, eyleme destekte bulundu. Sahada bulunan yaklaşık bin 500 otobüsün 250 tanesi hizmet vermedi.