19 Mayıs 2024 Pazar

Başkan Gonzalo Bern'de anıldı

Peru Komünist Partisi lideri ve felsefe profesörü Dr. Abimael Guzmán (Başkan Gonzalo) için İsviçre'nin Bern kentinde anma düzenlendi.

Peru'da 1992'den beri cezaevinde olan Aydınlık Yol örgütünün kurucusu Abimael Guzmán (Başkan Gonzalo) 86 yaşında yaşamını yitirdi. İsviçre Demokratik Güç Birliği, Bern merkez tren istasyonu önünde Guzman'ı andı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada "Siyasi tutsaklara özgürlük, siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı. Anmara Guzmán'ın fotoğrafları raşındı.

İsviçre Demokratik Güç Birliği temsilcisi tarafından yapılan konuşmada "Başta Latin Amerika olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde Dr. Abimael Guzmán gibi yüzbinlerce devrimci, politik düşüncelerinden dolayı onlarca yıl tutsak edilerek, işkencelerden geçiriliyor. Bu devrimcilerden kimileri, uluslararası hukuka ve insan hakları sözleşmelerine aykırı bir şekilde, tek kişilik hücrelerde izolasyona tabi tutuluyor" İfadelerine yer verildi.

Konuşmanın devamında şunlar kaydedildi: "Düşman hukuku uygulanarak aile, avukat görüşleri yasaklanıyor, tutsaklıkları sistematik işkenceye dönüştürülüyor. ABD'de Kara Panterler'den Abu Jamal, Hindistan Komünist Partisi Maoist'lerinden Dr. Saibaba, Fransa'da tutsak olan Filistinli George Abdallah ve Türkiye'de 22 yıldır İmralı adasında tecritte tutulan Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ve daha niceleri, tıpkı Abimael Guzmán gibi düşünceleri tehlikeli olarak görüldüğü için uzun yıllardır en temel insan haklarından mahrum şekilde hapishanelerde tutulmaktadırlar. Devrimci tutsaklar serbest bırakılmalıdır."

Guzmán anısına mumların yakılmasının ardından anma sloganlarla sona erdi.