29 Nisan 2024 Pazartesi

Ayten Türkoğlu Ulm'da anıldı

ALS hastalığı nedeniyle 7 Aralık 2023 tarihinde Almanya'da yaşamını yitiren Ayten Türkoğlu için Ulm'de anma etkinliği düzenlendi. Anmada, "Ayten yoldaşın ideallerine bağlı kalacağız. Daima bizimlesin, daima seninleyiz" denildi.

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu'na (AGİF) bağlı, Ulm İşçi Gençlik Kültür Derneği'nin (AJK e.V) bir dönem üyesi olan Ayten Türkoğlu için Almanya'nın Ulm kentinde anma etkinliği düzenlendi. ALS hastalığı nedeniyle 7 Aralık 2023 tarihinde yaşamını yitiren Türkoğlu anısına saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak AJK e.V adına söz alındı. Türkoğlu'nun yaşamından kesitler ve kendisiyle yapılan röportajların yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına konuşma yapıldı.

'AĞIR SAĞLIK SORUNLARI YAŞARKEN BİLE PARTİSİNDEN BAHSEDİYORDU'
Uzun bir dönem SKB üyesi olan Türkoğlu'nun bir dönem tutsaklarla ilgili çalışmalara dahil olduğunu belirten SKB temsilcisi, hastalık sürecine ilişkin bilgi verdi.

SKB temsilcisi, fiziksel acılarına rağmen partisinden, mücadeleden, Kutsiye'den, yoldaşlarından bahsetmeye devam eden Türkoğlu'nun mücadeleye bağlılığını şu sözlerle anlattı: "Yaşama isteği, sevinci yüksekti. Her ziyaretimizde nasıl eridiğini gördük. Ayten yoldaş yüzünden gülümsemesini ve sevgisini asla eksik etmezdi. 1 Mayıs'ı bir daha göremez diye yoldaşları Münih'teki 1 Mayıs'a götürdüğünde çocuklar gibi mutluydu. Yılbaşını bir daha göremez diye yoldaşları yılbaşını yanında geçirdiğinde yılbaşını şarkı söyleyerek, çiftetellilerle eğlenerek geçirmişti. G20 zirvesine gelen genç yoldaşları, Ayten yoldaşı ziyaret ettiğinde heyecanla gençlerle geçirdiği saatleri anlatırdı. Politik sürecin, partinin neler yaptığını anlattığımız, bazı materyalleri okuduğumuz anlarda mutluluk yüzünden hiç düşmez, merakla sorular sorardı. Yanında 'birkaç gün kalan yoldaşına, yanımda kalmana hem seviniyorum, hem de mücadeleden sizi alıkoyuyorum' diyebilecek kadar bencillikten uzak üzülürdü."

'ONU BİR YOLDAŞ, PARTİLİ OLARAK YİTİRDİK'
Ayten Öztürk'ün bir dönem sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar'ın bakımını üstlendiğini, ihtiyaçlarını karşılamak için özel çaba harcadığını anlatan SKB temsilcisi, "Yoldaşlarıyla, partisiyle paylaşmaktan, düşünmekten vazgeçmedi. İşçilerin, emekçilerin, kadınların sorunlarını dert etti. Yoldaş sevgisini hissettirdi, evini devrimci olanlara daima açtı. Devrimci görevlerden geri durmadı. Her türlü fedakarlığa hazırdı. Hasta yatağında deprem bölgesindeki insanlarla dayanışma isteği çok güçlüydü. Kanser olan bir kadın yoldaş ile maddi dayanışma için elinden geleni yaptı. Komünistlerin özveri kampanyasına katkısını hiç aksatmazdı. Ulm'e gelerek tutsaklar çalışması yapıyor, önemli katkılar sunuyordu. Tutsaklar için maddi manevi arayışları oldu. Yürekten, canı gönülden yapıyordu, tutsaklara destek olmayanları eleştiriyordu. Onu bir yoldaş, partili olarak yitirdik. Ayten yoldaşın devrimci mücadeleye, partiye olan katkılarını unutmayacağız" diye konuştu.

'ANNEM YOLDAŞLARINA SONUNA KADAR BAĞLI KALDI'
Ardından oğlu Taner, annesiyle anılarından kesitler aktardı, "Annem yoldaşlarına bağlıydı, inançlarını sonuna kadar korudu. Benim için yaşamında büyük fedakarlıklar yaptı. Annemin eksikliğini yüreğimin derinliklerinde hissediyorum" dedi.

TSP: AYTEN YOLDAŞIN İDEALLERİNİ MUTLAKA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Tutsakların Sesi Platformu (TSP) adına yapılan konuşmada, güçlü partililik bilincine ve yoldaşlık ilişkilerine sahip bir yoldaş olan Ayten Türkoğlu'nun devrettiği bayrağı yoldaşları olarak daima taşıyacaklarını, ideallerini mutlaka gerçekleştirileceklerini söyledi.

Kapitalist sistemin kuşatması altında yoldaşlık, paylaşım, dayanışma gibi özelliklerin Ayten Türkoğlu'nda örnek bir nitelikte olarak bulunduğunu belirten TSP temsilcisi, "Yoldaşlarını her gördüğünde mücadeleyi, gelişmeleri sorması, gençliğin çalışmasını dinlediğinde duyduğu mutluluk, devrime ve partiye bağlılığını ve yoldaş sevgisinin güçlülüğünü gösteriyordu" denildi.

Anma etkinliği, katılımcıların duygu ve düşüncelerini paylaşmasının ardında alkışlarla bitirildi.