18 Mayıs 2024 Cumartesi

Avrupa'da hasta tutsaklara özgürlük eylemleri

İsviçre, İngiltere ve Fransa'da yapılan hasta tutsaklarla dayanışma eyleminde, tecridin sona erdirilmesi ve hasta tutsakların özgürlüklerine kavuşturulması talepleri dile getirildi.

Hapishanelerde rehin tutulan hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle her ayın ilk haftasında yapılan eylemler bu hafta İsviçre'nin Zürih, İngiltere'nin Londra ve Fransa'nın Paris kentlerinde örgütlendi.

ZÜRİH
Her ayın ilk haftasında düzenlenen hasta tutsaklar ile dayanışma eylemi 1 Mayıs alanında yapıldı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Proleter Devrimci Duruş, Partizan, İHDF, Dem-Kurd, Bir-Kar ve Mücadele Birliği'nin katıldığı Zürih'teki eylem, Almanca açıklamanın okunmasıyla başladı. Almanca ve Türkçe sloganların atıldığı eylemde, iki dilde konuşmalar yapıldı.

AKP-MHP iktidarının hapishanelerde ve dışarıdaki zulüm, işkence ve baskılarına dikkat çekilen konuşmalarda, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutsak edildiği İmralı Hapishanesindeki tecridinin bütün hapishanelerde uygulandığına işaret edildi.

Eylem alanda düzenlenen yürüyüşün ardından sona erdi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da ise Tutsakların Sesi Platformu, Edmonton Tren İstasyonu önünde "Hasta tutsaklara özgürlük, tecride karşı mücadele" standı açtı.

Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı, bildirilerin dağıtıldığı stantta, tecrit ve zindanlardaki hak gasplarına karşı tutsakların sesi olma, onların haklı taleplerini sahiplenme çağrısı yapıldı.

Konuşmada, "Faşist devletin izlediği politika, rehin aldığı devrimci tutsakları içeride öldürme politikasıdır. Hasta tutsakların içeride yaşadıkları baskılar, işkenceler ve hak gaspları sağlığa erişim hakkını da kapsamaktadır. Sağlığa erişim hakkı bir insan hakkıdır. İçeride yaşam mücadelesi veren hasta tutsakların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz. Tedavi haktır, engellenemez! Politik tutsaklara özgürlük" denildi.

Tecride ve baskılara karşı birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı yapılan eylemde, "Yaşasın tutsakların onur ve özgürlük direnişi", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

PARİS
Paris Strasbourg Saint-Denis Kemer'de de TSP'nin çağrısıyla eylem yapıldı. Türkçe ve Fransızca, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartının taşındığı eylemde, Fransızca açıklama yapıldı.

Türkiye hapishanelerinde 651'i ağır olmak üzere, 1517 hasta tutsak bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, hasta tutsakların bir kısmının yaşlı ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek, hatta yatalak durumda olduğuna dikkat çekildi. Bu durumdaki yüzlerce kişinin hapishanelerde ısrarla tutulduğu, tedavilerinin engellendiği kaydedilen açıklamada, Adli Tıp Kurumu'nun 'hapishanede kalabilir' raporlarıyla hasta tutsakların ölüme sürüklenmesinin önünü açtığına işaret edildi.

İmralı Hapishanesinden başlayan ve tüm hapishanelere yayılan tecrit saldırısı ile devrimci tutsakların dış dünya ile tüm bağlarının koparılmak ve yalnızlaştırılmak istendiği belirtilen açıklamada, "Bu şekilde iradelerini kırmayı, umutsuzluğa itmeyi ve ideallerinden vazgeçirmeyi hedeflemektedir" denildi. Tüm saldırılara direnen devrimci tutsakların iradelerinin kırılamadığına vurgu yapılan açıklamada, tutsaklara sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Eylemin ardından TSP'nin "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" başlıklı bildirisi dağıtıldı.