16 Nisan 2024 Salı

Antalyalı kadınlardan Melek İpek'e destek eylemi

Özsavunmada bulunduğu için tutuklanan Melek İpek'in serbest bırakılması çağrısında bulunan Antalya Kadın Platformu, "Özsavunma haktır yargılanamaz" dedi.

Antalya Kadın Platformu, kendisine ve çocuklarına sistematik şiddet uygulayan eşi Ramazan İpek'i özsavunma hakkını kullanarak öldüren Melek İpek'e destek açıklaması yaptı.

Güllü Postanesi önünde yapılan eylemde konuşan Ebru İntibay, İpek'in 12 yıllık evliliği süresince şiddetin her türüne maruz kaldığını belirterek, gücünü erkek egemen sistemden alan failin İpek'i defalarca ölümle tehdit edip, iki çocuğunun hayatına da kastettiğini ifade etti.

Cezasızlık politikasının kadın ve çocuğa yönelik şiddeti arttırdığına dikkat çeken İntibay, "Tam da burada görüyoruz ki erkek adalet erkekleri cezasızlıkla ödüllendirirken, koruyucu yasaların varlığına rağmen bunları uygulamayarak korumayı tercih etmediği kadınlar, kendilerini korumak için özsavunmaya başvurduğunda tutukluyor. Devlet yargı ve polis, erkelerle suç ortaklığı yapmaktadır. Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran ve sırtını sıvazlayan, cezasızlıkla ödüllendiren iktidar, kadınlar için hak olan özsavunmayı bir suçmuş gibi göstermeye çalışıyor. Biz kadınlar bedenlerimiz yaşamlarımız haklarımız ve emeğimiz üzerinde tek söz sahibi olanlarız ve bizim olanı savunmak en meşru hakkımızdır. Şiddet karşısında ortaya koyduğumuz tüm savunma biçimleri meşrudur. Katiller dışarıda elini kolunu sallaya sallaya dolaşırken  özsavunma  hakkını kullanan kadınlar tutuklanamaz. Melek İpek serbest bırakılsın. Özsavunma haktır yargılanamaz" diye belirtti.