19 Mayıs 2024 Pazar

Ankara'da kadınlar: Eşit ve özgür bir dünya kuracağız

Ankara'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde buluşan kadınlar, "Ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyandayız" dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların Ankara'daki adresi Sakarya Meydanı oldu. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, siyasi partiler, gençlik ve kadın örgütlerinden kadınlar, "Ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyandayız" şiarıyla bir araya geldi. Genel-İş üyesi kadınların bando takımıyla coşku kattığı eylemde kadınlar rengarenk dövizleriyle taleplerini haykırdı. Genç kadınların katılımının dikkat çektiği eylemde sık sık "Susma haykır, yaşamak haktır", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, İtaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

Platform adına yapılan açıklamada AKP iktidarının, kadın düşmanı politikalarla yüzyılları aşan kadın mücadelesinin elde ettiği kazanımlarına saldırdığı ifade edildi. Açıklamada, "AKP iktidarı haklarımızı gasbediyor, erkekleri cesaretlendiren cinsiyetçi söylemlerde bulunuyor. Bu ülkede her gün en az üç kadının en temel haklarından biri olan yaşam hakkı erkekler tarafından ellerinden alınıyor. Peki kadınlar katledilirken AKP ne yapıyor?" denildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2023 hedefli "İnsan Hakları Eylem Planı"na dikkat çekilen açıklamada, "İnsan aklıyla dalga geçerek hazırlanan bir 'İnsan hakları eylem planı'. Tam da kadın cinayetlerinin faili meçhul cinayetlere doğru evrildiği, gözaltında tacizin, çıplak arama tehdidinin arttığı, AKPli Özlem Zengin'in 'Türkiye'de çıplak arama yok... Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu, kurgusal bir harekettir' diyerek beyanda bulunan kadınları suçladığı bir dönemde insan haklarından, kadın haklarından söz ediliyor. Erdoğan '6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kendi alanında çok ileri bir düzenlemedir' diyor. Elbette ileri bir düzenlemedir. Çünkü Türkiye'de kadınların uzun yıllardır verdiği mücadelenin sonucunda kazanılmıştır. Tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi. Ve bu iki düzenleme de tam olarak uygulansa, öldürülen birçok kadın şu an yaşıyor olacaktı. Kadınlar pandemiye rağmen meydanlarda bunu anlattı, ülkenin dört bir yanına 'İstanbul Sözleşmesi uygulansın' talebini yaydı. Şimdi de sözümüz net! 2023'te değil hemen şimdi önlem al, sözleşmeyi uygula, erkek şiddetini bitir" ifadelerine yer verildi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULATACAĞIZ'
Yapılan bütün saldırılara, kadın düşmanı politikalara ve nefret söylemlerine, transfobiye, homofobiye, bifobiye karşı birlikte mücadele etmekten vazgeçmeklerini vurgulayan kadınlar, "Biz kadınlar bugün elde ettiğimiz tüm hakları mücadele ederek kazandık. Daha fazlasını kazanmak için mücadeleyi büyüteceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız. Kadın dayanışmasını yargılatmayacağız! Kadın cinayetlerine son vereceğiz! Kadınların eşit ve özgür yaşayacağı bir dünyayı da biz kuracağız! Yaşamın her alanında; ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz 8 Mart'tan bu yana yaşadığımız Covid-19 sürecinde, evlere kapanmayı, isyanımızı bir kenara bırakmayı kabul etmedik. Birbirimizi en iyi bizler koruruz diyerek, birbirimizden güç almak için, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız bizimdir demek için, kadın dayanışmasını büyütmek için bu sene de 8 Mart'ta alanları doldurduk" dedi.