27 Nisan 2024 Cumartesi

Ankara Kadın Platformu: Haklarımıza da hayatlarımıza da sahip çıkıyoruz

Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kolej Meydanı'ndan Sakarya Caddesi'ne yürüyüş düzenledi. Eylemde, kadın düşmanı politikalara karşı kadınların haklarına da hayatlarına da sahip çıkacağı vurgulandı.

 

Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Jin, Jiyan, Azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Kadınlar birlikte güçlü" yazılı dövizlerle Kolej Meydanı'ndan Sakarya Caddesine yürüdü. Ayrıca kadınlar Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Eşbaşkan adayı Gülten Kışanak'ın dövizleri taşıdı.

Sakarya Caddesi'nde buluşan kadınlar adına platform üyeleri İlke Kumartaşlıoğlu ve Nebahat Çapan, açıklamayı hem Türkçe hem Kürtçe okundu. 

'AKP-MHP İTTİFAKI EN TEMEL HAKLARIMIZA SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR'
Açıklamada, 8 Mart'ta erkek devlet şiddetine karşı mücadelenin büyütüldüğü vurgulanarak şöyle devam edildi: "AKP-MHP ittifakı kadın düşmanı politikalarla en temel haklarımıza saldırmaya devam ediyor. Medeni Kanun'da yapılmak istenen değişiklik ile kadınların nafaka hakkına göz koyulurken, 'aile arabuluculuğu' sistemi ile kadınların boşanması zorlaştırılarak 'kutsal aile'leri içerisinde yola getirilmeye çalışılıyor. Devletin en temel sorumluluğu olan kadınların yaşam hakkını korumak, şiddeti önlemek, failleri cezalandırmak yerine kadınların kazanılmış haklarına saldırılıyor. Haklarımıza da hayatlarımıza da sahip çıkıyoruz."

'NEHİRDEN DENİZE ÖZGÜR FİLİSTİN'
Dünyanın dört bir yanında emperyalist savaşlar ve işgallerin devam ettiği belirtilen açıklamada, "Savaş naraları atarak barışın sesini susturmaya çalışanlar iyi bilmeli ki kadınlar barışta ısrarcı. Rojava'da direnen kadınları selamlıyoruz. Barışın egemen olduğu bir ülkeyi kurmak isteyenler olarak Filistin halkının direnişini selamlıyoruz. Nehirden denize özgür Filistin sözüne sahip çıkmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

'ÖZGÜR KENTLERİ İNŞA ETMEYE KARARLIYIZ'
31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere dikkat çekilen açıklamada, "Yerel seçimlere gittiğimiz bu süreçte kamusal haklarımıza sahip çıkmaya kadınların ve LGBTİ+ların eşit, özgür yaşadığı kentleri inşa etmeye kararlıyız" denildi.

KIŞANAK: TOPLUMSAL BARIŞ KÖPRÜLERİ KURULMASINA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ
Açıklamanın ardından Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Kadın Sözcüsü Emine Akyıldız, DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı, tutsak siyasetçi Gültan Kışanak'ın gönderdiği mektubu okudu.

Kışanak'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı: "Diyarbakır'dan Ankara'ya, Ankara' dan dört bir yana toplumsal barış köprüleri kurulmasına öncülük edeceğiz. Gazze'deki kız kardeşlerimizi de Şengal'deki, Kobanê'deki kız kardeşlerimizi de unutmayacağız. Jina Mahsa Emini'nin Jin Jiyan Azadi çığlığını dört bir yanda haykıracağız. Barış mücadelesi biz kadınlar açısından ilkesel bir konudur. Her yerde ve her zaman, barışı savunacağız, barışın inşası için mücadele edeceğiz."

Açıklamanın ardından kadınlar, feminist gece yürüyüşü için Sakarya Caddesi civarında yürüyüş yapmak istedi. Polis, kadınları engellemek istedi, kadınların iradesi sonucu barikatları aşmak zorunda kaldı. Kadınlar, sloganlarla cadde boyunca yürüyüş yaptı.