27 Nisan 2024 Cumartesi

Ameliyat sonrası elleri yatağa kelepçeli yoğun bakımda tutuldu

Geçirdiği ameliyatlar sonrası elleri yatağa kelepçeli yoğun bakımda tutulan, hastane çıkışında hapishanede tek kişilik hücrede tutulan ve tedavi hakkı engellenen 75 yaşındaki ağır hasta tuksak Sabri Yavuz için gerçekleşen 498. eylemde, derhal serbest bırakılması istendi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 498. açıklamasında Sincan 2 Nolu Hapishanesinde tutulan 75 yaşındaki ağır hasta tutsak Sabri Yavuz'un durumunu kamuoyuyla paylaştı. 

"Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde, 7 yıldır tutsak olan Sabri Yavuz'un hepatit-b, prostot, apantist, safra kesesi hastalıkları bulunduğu belirtildi. İki yıl önce Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesindeyken devlet hastanesine kaldırılan ve "hem safra kesesi hem de fıtık ameliyazı olman lazım" denilen Yavuz'un, Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesine sevk edildiği, 9 gün sonra "biz seni ilaçla tedavi edeceğiz" diyerek 3 ay sonraya ameliyat için gün verildiği aktarılan açıklamada, "Ameliyat olmayı beklerken doktorun 'hem hasta hem yaşlı kaldıramaz' demesine rağmen Sincan'a getirilmiş ve ilk geldiğinde yolda hırpalandığı için kampüs hastanesine kaldırıldı. Doktor tarafından apandistin patlamak üzere oludğu söylenerek Dışkapı Hatanesine sevk edilmiş ancak ameliyat için işlemler uzamıştır" denildi. 

'AMELİYATTAN SONRA ELLERİ YATAĞA KELEPÇELİ YOĞUN BAKIMDA TUTULDU'
16 Kasım 2022'de kasık fıtığı ameliyatı olan Yavuz'un hikayesi şöyle aktarıldı: "Amemliyattan sonra elleri yatağa kelepçeli olarak iki gün yoğun bakımda tutulmuştur. Serviste kalıp bakım görmesi gerekmesine rağmen ameliyatlı hali ile hastaneden çıkartılıp yürütülmüş ve cezaevine götürülmüştür. Tek kişilik tutulduğu odada yaranın temizlenmesi için pansuman yapılmamış iki gün sonra gardiyanlar tarafından pamuk ve tentürdiyot verilerek pansuman kendisinin yapması istenmiştir. Ancak pansuman yapamamamış ve üç gün boyunca yapılmayan pansuman neticesinde ameliyat yeri şişmiş ve çok ağrı çekmiştir. 

'AMELİYAT SONRASI TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULDU'
"Planlanmış olan safra kesesi ameliyatı uzun süre yapılmamış, sürekli karın ağrısı, kusma gibi şikayetleri olduğundan 24 Ocak 2024'te bu şikayetler ile hastaneye gitmeyi talep etmiştir. Önce kampüs hastanesine götürülüyor. Orada uzun süre bekletilip sonrasında şikayetleri artınca Ankara Etlik Şehir Hastanesine sevk ediliyor. Safra kesesi, uzun süre beklendiği için ameliyattan sonra cezevine götürülmek istenmiş ancak doktorların ve kendisinin itirazı sonucu bir gün daha hastanede kalabilmiştir. 28 Ocak'ta cezaevine getirilip tek başına kaldığı hücreye konuldu. 29 Ocak'ta kendisini ziyaret eden yakınları hem idrar sondalı hem de ameliyat yerinde bulunan dren ile kendisini görüyorlar. Tıbbi yardıma ve bakıma ihtiyacı olduğu halde tek kişilik hücrede, hiçbir bakım vereni olmayacak şekilde tek başına tutulmuştur. Uğraşlar ve yapılan başvurular sonucunda yanına kendisine destek olacak bir arkadaşı verilmiştir. 

'SAĞLIKLI KOŞULLARDA TEDAVİLERİ YAPILMALIDIR'
"Sabri Yavuz'un ilerlemiş olan yaşı, kronik olan hastalıkları ve sürekli kontrol ve bakıma ihtiyacı olması nedeniyle hapishanede kalabilmesi mümkün değildir. Kaldı ki hapishanede geçirdiği süre zarfında sağlık hakkı sürekli olarak ihlal edilmiş ve uzun süre ameliyatları gerçekleşmemiş ve yapılan ameliyatlardan sonra da tek başına tutulmuştur. Tüm bunlar göz önünde tutularak acilen tahliye edilmesi ve sağlıklı koşullarda tedavilerinin yapılması gerekmektedir."