1 Mayıs 2024 Çarşamba

Aktaş: Yoksulluk krizine karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e

Ezilenlerin öfkesinin sokağa yansıdığını kaydeden ESP İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş, bu öfkeyi bir mücadele kanalıyla buluşturmak gerektiğini kaydetti. Örgütlü ve birlikte mücadelenin önemine dikkat çeken Aktaş, yoksulluk krizinin arttığı günlerde Taksim'in bir turnusol olduğunu kaydetti. ETHA'ya konuşan Aktaş, "Yoksulluk krizine karşı örgütlenmeye, birleşik mücadeleye, Taksim'e çağırıyoruz" dedi.

İşçi ve emekçiler, ezilenler AKP-MHP iktidarının sermayeden yana politikalarına karşı uzun zamandır sokakta. Kadınlar ve LGBTİ+'ların 8 Mart'ta kitlesel ve militan eylemleri, ezilen halkların kitlesel Newroz kutlamalarının ardından 1 Mayıs kutlamaları için hazırlıklar sürüyor. DİSK, KESK ve çok sayıda devrimci örgüt, mücadeleci sendika 1 Mayıs günü İstanbul'da Taksim Meydanında olacaklarını açıkladı.

'YOKSULLUĞA İSYAN ET, 1 MAYIS'TA ALANLARA'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) de, "Yoksulluğa isyan et, örgütlen. 1 Mayıs'ta alanlara" çağrısıyla halkları 1 Mayıs'ta sokağa çağırdı. İstanbul'da ise 1 Mayıs alanının Taksim olduğunun altını çizen ESP, yoksulluk krizine karşı örgütlenme ve birleşik mücadele çağrısını yineledi. 1 Mayıs'ın öngünlerinde ESP İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş ile 1 Mayıs şiarlarını, konjonktürü, Taksim'in önemini konuştuk.

İşçi sınıfının ve emekçilerin bir avuç sermayedar karşısında daha da yoksullaştığının altını çizen Aktaş, yoksulluk krizinin derinleştiğini belirtti. Emek sömürüsüyle karşı karşıya kalan kadınların yoksulluktan en çok etkilenen kesim olduğuna dikkat çeken Aktaş, "Ayrıca kadınlar erkek devlet şiddetini çok derinden hissediyor. Gençler geleceksizlikle, işsizlikle boğuşuyor, intihara sürükleniyor. Sınıfsal saflaşmanın keskinleştiği bir süreçteyiz" dedi.

'SEÇİMLE DEĞİL SOKAKTA KAZANILACAĞINI GÖRDÜK'
8 Mart'ta, Newroz'da halkların mücadele kararlılığıyla alanlara aktığını hatırlatan Aktaş, "Bir yerel seçim geçirdik. Seçimle değil meydanlarda, sokaklarda nasıl kazanacağımızı gösterdik. Bu yerel seçimler kayyum düzenine, tecrit ve savaş politikalarına bir karşı duruştu. Özellikle Kürdistan'da gasba, kayyumlara karşı mücadelenin merkezi oldu Van. Mücadele kararlılığını Van'da gördük" ifadelerini kullandı.

İşçi sınıfı ve ezilenlerin mücadele kararlılığını göstereceği yerin 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı olduğunun altını çizen Aktaş, şöyle devam etti: "1 Mayıs mücadele tarihinin bir simgesi Taksim. Böylesi bir süreçte Taksim'de olmak oldukça önemli. Yerel seçimde yoksulluğa, rant politikalarına karşı bir değişim isteğini gördük gençlerde, kadınlarda, LGBTİ+'larda, ezilenlerde. Bu değişim isteğini mücadeleyle birleştirmeye ihtiyacımız var."

Taksim'e alan fetişizmiyle bakmadıklarını ekleyen Aktaş, "Bizim için fetişizm değil sınıf mücadelesinde bir saflaşma alanı. Mücadele tarihinin en önemli simgelerinden biri. Kitle hareketinin bu kadar yükseldiği, halklarda bir kararlılık oluştuğu; 8 Mart, Newroz gibi günlerin kitlesel geçtiği, Van'ın sandıkta değil sokakta kazanıldığı bir süreçte Taksim Meydanı mücadelenin merkezidir. Taksim, alan yasaklarına propaganda kısıtlamalarına karşı; kadınların özgürlük talebine mücadele alanı olacak" ifadelerini kullandı.

'TAKSİM'E ÇAĞIRIYORUZ'
22 örgütün kurduğu 1 Mayıs Taksim Plaftormu'yla bu yıl 1 Mayıs'a hazırlandıklarını dile getiren Aktaş, "Birleşik mücadele için oluşturduğumuz bir platform. Tarihi bir sorumluluğu var. Bu mücadele dinamiğini Taksim Meydanında buluşturmak bizler için, işçi sınıfı ve ezilenler bakımından önemli bir yerde duruyor. Bu dönemin turnusolu Taksim. Yoksulluk krizine karşı örgütlenmeye, birleşik mücadeleye, Taksim'e çağırıyoruz" dedi.