20 Nisan 2024 Cumartesi

AKP'nin kadına yönelik şiddetle ilgili göstermelik yasası yürürlüğe girdi

Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenme amacı taşıdığı iddia edilen yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kadına yönelik işlenen suçlarda ceza arttırımı yapıldığı algısı yaratmaya çalışan iktidar, kadın katillerini "pişmanlık" gerekçesiyle serbest bırakmanın ya da cezalarında indirim yapmanın yolunu açtı.

Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi amacı taşıdığı iddia edilen Türk Ceza Kanunu (TCK) düzenlemesi Meclis'te onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, kadına ve sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama suçunun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı ya da canavarca hisle işlenmesi halleri, katalog suç sayılacak.

Kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası arttırılacak. Kasten öldürme suçunda ceza müebbet iken bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak. Bir taraftan cezalar artırıldı algısı yaratmaya çalışan iktidar, "kadın katillerine tahrik, iyi hal indirimini kaldırıyoruz" propagandasıyla gündeme getirdiği yasa düzenlemesine "pişmanlık" maddesi ekledi. Böylece "pişmanım" diyen kadın katillerinin serbest bırakılması ya da cezalarından indirim uygulanmasının yolunu açtı.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarında verilecek ceza ise 6'da 1'i oranına kadar artırılacak.

AKP tarafından hazırlanan ve Meclis'te kabul edilen yasa, kadına yönelik suçlarda çok sayıda ceza artırımı içerdiği belirtilerek "müjde" diye sunulmuştu. Kadın örgütleri ve sağlık meslek örgütleri ise, teklifin yetersizliğine dikkat çekerek, kağıt üzerinde kalan, uygulanmayan ceza artırımlarının hiçbir anlamı olmadığına işaret etti. Kadın örgütleri "pişmanlık" düzenlemesine de tepki gösterdi.