16 Nisan 2024 Salı

AGİF, Ulm'da seçim paneli düzenledi

AGİF, AJK derneğinde "Almanya Seçimleri ve Partilerin Göçmen Politikaları" konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye konuşmacı olarak Yeşiller ve Sol Parti'den politikacılar katıldı.

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Güney Almanya'nın Neu-Ulm kentinde bulunan İşçi Gençlik Kültür Derneği (AJK e.V.) lokalinde "Almanya Seçimleri ve Partilerin Göçmen Politikaları" konulu panel düzenledi.

Maderatörlüğünü Merhaba Gazetesi'nden Hüseyin Şenol'un yaptığı panele Sol Parti'den (Die Linke) Xaver Merk ve Yeşiller'den (Bündnis90/Der Grünen) Ulrich Metzger konuşmacı olarak katıldı.

Göçmenlik, çifte vatandaşlık, ırkçılık, iklim, seçme seçilme hakkı, emeklilik, eğitim gibi konular panelde konuşuldu. Soruların çoğuna tek tek yanıt veren panelistler, uzmanlık alanlarıyla ilgi konuları ise aralarında bölüştü.

MERK: SEÇME SEÇİLME HAKKI VE ÇİFTE VATANDAŞLIK HAKTIR
Xaver Merk, "NATO gereksiz ve hemen dağıtılmalıdır. Asker göndermelere de son verilmelidir" dedi. Çifte vatandaşlık hakkının koşulsuz olarak verilmesi gerektiğini belirten Merk "3-5 yıldır burada yaşayan tüm göçmenlerin her alanda seçme ve seçilme hakkı olmalıdır" diye belirtti. Çifte vatandaşlığı çözüm olarak gördüğünü ifade eden Xaver Merk, tüm gömenleri, başta sendikalar olmak üzere tüm alanlarda örgütlenmeye çağırdı. Merk, öğrencilere maddi katkının (BAföG – Öğrenci kredisi) devlet tarafından, anne-babanın gelirinden bağımsız olarak ve ayrımsız herkese verilmesi gerektiğini söyledi. Merk, koalisyon konusunda "FDP ile olmaz. Ben kırmızı, yeşil, kızıl olacağını düşünüyorum" dedi.

METZGER: KIRMIZI, YEŞİL, KIZIL OLUR
Öğretmen Eğitim ve Bilim Sendikası'nda (GEW) aktif faaliyet yürüten Yeşiller'den Ulrich Metzger konuşmasına Türkçe başladı. Tüm konulara detaylı olarak değinerek, soruları da tek tek yanıtlayan Metzger de diğer panelist gibi, çoğu konuda ortak düşünce sahip olduğu söyledi. Öğrencilerinin yüzde 80'inin göçmen olduğunu belirten Metzger, azınlık ve göçmen sorununa yabancı olmadığını ifade etti. Metzger, öğretmen, sendikacı ve politikacı olarak tecrübelerini anlatarak, göçmen politikasına yabancı olmadığını belirtti. Gelen soru üzerine "Seçimden kırmızı, yeşil, kızıl koalisyon çıkar ve biz anlaşırız bir türlü" dedi. Vatandaşlığa geçişlerin kolaylaştırılması gerektiğini söyleyen Metzger "2 değil, 3 vatandaşlık bile olabilmelidir" dedi.