28 Nisan 2024 Pazar

Adana'da halk Newroz alanına aktı

Adana'da coşkusunu alana taşıyan halk, polisin tüm engellerini aştı. Konuşmalarda, barışın anahtarının İmralı'da olduğu vurgulandı. 

Adana'da "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla Newroz coşkusu sabahın erken saatlerinde başlarken, kentteki Newroz'un adresi Mimar Sinan açık hava tiyatrosu oldu. Erken saatlerde mahallelerde bir araya gelerek, araçlarla ya da yürüyerek kutlama alanına akın eden halk, sık sık "Bijî serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganı attı. 

İki ayrı noktadan geçtikten sonra alana alınmaya başlanan halk, zorluk çıkarmaya çalışan polislere halk, "Bijî serok Apo" sloganıyla tepki gösterdi. Halkındirenişi karşısında polis geri çekilmek zorunda kaldı.

Kutlama sırasında alanı süsleyen gençler ile polisler arasında pankart gerginliği yaşandı. Ahmet Akdoğan, Mahmut Dalmış ve Mehmet Kıran, polislerce darp edilerek gözaltına alındı. Gençler daha sonra serbest bırakıldı.

ADALET NÖBETİNDEKİ BARIŞ ANNELERİ ALANDA YERİNİ ALDI
"PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm" şiarıyla Adalet Nöbeti tutan Barış Anneleri ile tutsak yakınları, bugünkü eylemlerini Newroz alanına taşıdı. Gençler, direnişteki tutsaklarla dayanışmak amacıyla "Özgürlük mahkumları" şarkısı seslendirdi. Kutlamalardaki en dikkat çeken pankart ise, Abdullah Öcalan'ın "Güzel insanı müthiş seveceğiz" sözlerinin yazılı olduğu pankart oldu. Yine 2017 yılında Diyarbakır Newroz'unda katledilen Kemal Kurkut anısına "Sen baharın açmamış çiçeğisin Kemal" yazılı pankart açıldı. Saygı duruşu sırasında kitle hep bir ağızdan "Çerxa Şoreşê" marşını okuyarak, "Biji serok Apo" sloganı attı.

'BARIŞIN ANAHTARI İMRALI'DA'
Kutlamalarda konuşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, tutsakların ve Abdullah Öcalan'ın Newroz'unu kutladı. Demir, Abdullah Öcalan'a uygulanan mutlak tecride değinerek, tecridin hiçbir yasada yerinin olmadığını vurguladı. Demir, ülkeye barışın gelmesi için iktidarın Abdullah Öcalan ile görüşmek zorunda olduğunu vurguladı. Demir, "Barışın anahtarı İmralı'da tecrit altında olan Abdullah Öcalan'dır" dedi. Türkiye'nin savaşa değil barışa ihtiyacının olduğunu vurgulayan Demir, bunun tek yolunun İmralı tecridinin ortadan kaldırılması ve Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşulması olduğunu vurguladı.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Adalet Nöbeti'nde yer alan tutsak yakınları ile Barış Anneleri, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı. Barış Annesi Raife Akın, tecridi kabul etmediklerini ifade ederek, Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü istedi. Barış Annesi Şemsa Bağdu, ülkeye barışın ancak Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ile geleceğini kaydetti.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU
Adana Tertip Komitesi Eşbaşkanı Yaşar Demir, DEM Parti İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Seyfettin Aydemir, DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz de birer konuşma yaparak, halkın Newrozu'nu kutladı. Son olarak DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllarda Newroz'a dair yaptığı değerlendirmelerini okudu.

Newroz kutlaması, sanatçılar Koma Aryen ve Şerzat'ın sahne almasıyla devam etti.