1 Mayıs 2024 Çarşamba

ABD gerilim sonrası Kuzey ve Doğu Suriye'ye asker gönderdi

ABD, Rusya ile bölgede yaşanan gerilimin artması üzerine Kuzey ve Doğu Suriye'ye yeni zırhlı araçlar ve 100 asker gönderdi.

Rus askeri polisi ile ABD askerleri arasında Kuzey ve Doğu Suriye'de devriye sırasında yaşanan gerilim nedeniyle ABD'den yeni bir adım geldi. ABD'li yetkililer, bölgeye yeni bir gücün kaydırıldığını bildirdi. Bölgeye altı zırhlı aracın yanı sıra 100 askerin gönderildiği kaydedildi.

Son dönemde bölgede devriye gezen Rus ve ABD askerleri arasında daha fazla gerilim yaşanmaya başlamıştı.

RADAR GÖNDERİLECEK
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban, Kuveyt'ten gönderilen askeri araçların yanı sıra, kısa süre içinde bölgeye bir radar yerleştirileceğini ve ABD ordusunun devriyelerine savaş uçaklarının eşlik etme sıklığını artıracaklarını söyledi.

Urban "ABD Suriye'de herhangi bir ulusla savaşmak istemez fakat gerektiği takdirde koalisyon güçlerini savunur" dedi. NBC News'e konuşan yetkililer, bu adımın Rusya'nın Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile birlikte kontrol ettiği bölgeye girmemesi için attıklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?
ABD ve Rusya yıllardır Suriye'de karşı karşıya geliyor. Fakat son haftalarda iki ülkenin askerleri arasında gerilim artmış, Ağustos sonunda iki askeri aracın çarpışması sonucu yedi ABD askeri yaralanmıştı. Çarpışmanın ardından iki ülke birbirini suçlamıştı.

ABD Rusya'nın, girmeme sözü verdiği bir bölgeye girdiğini, Rusya ise o bölgeye gireceklerini önceden ABD'ye söylediklerini açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgedeki asker sayısını azaltma kararı sonrasında geride 500 civarında asker kalmıştı.