27 Nisan 2024 Cumartesi

8 Mart'ta kadınlar alanları doldurdu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde birçok kentte kadınlar meydanları doldurdu, kadın düşmanı politikalara, açlık ve yoksulluğa, erkek devlet şiddetine karşı mücadele çağrısı yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar çok sayıda kentte sokaklara çıkarak iktidarın kadın düşmanı politikalarına, yoksulluğa, erkek devlet şiddetine, hak gasplarına, savaşlara karşı mücadeleyi büyüteceğini haykırdı.

KAYSERİ
Kayseri'de 8 Mart, Kadın Platformu'nun çağrısıyla kutlandı. Kayseri Forum önünde buluşan kadınlar Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Kentte 8 Mart kutlamasına katılımın uzun aradan sonra kitlesel olması dikkat çekti. "Eşit işe eşit ücret", "ücretsiz kreş istiyoruz", "kadın cinayetleri politik" sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrası basın açıklaması yapıldı.

BURSA
Bursa Gemlik'te yürüyüş gerçekleştiren DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi kadın işçiler ve Gemlik Kadın Platformu "Haklarımızdan, eşitlik mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi. Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu ve Gemlik Kadın Platformu 8 Mart'ta talepleriyle yan yana geldi. Kadınların eylemine Emek Partisi (EMEP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan da katıldı.

Açıklamada, "Bu 8 Mart'ı da ekonomik krizin, yerel seçim gündeminin gölgesinde, kadınlar için daha esnek ve güvencesiz istihdam arayışları içinde medeni hukuk, anayasa değişikliği söylemleri altında saldırıların arttığı bir dönemde karşılıyoruz. Kadın istihdamının önündeki en büyük engel çocuk ve yaşlı bakımına yönelik sosyal politikaların yokluğudur. Kreş fiyatlarındaki yüksek artış, kreşlerin sayısının yetersizliği kadınları istihdamdan çıkarıyor. Bakım işini sadece kadınların görevi olmaktan vazgeçin" çağrısı yapıldı.

SAMSUN
Samsun'da bir yürüyüş gerçekleştirip sloganlarla taleplerini haykıran kadınlar, basın açıklaması yaptı. İktidarın kadınların haklarına yönelik saldırılarından ekonomik krize, işçi ve doğa katliamlarına kadar pek çok soruna değinilen açıklamada, mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Açıklamada "Biliyoruz, birbirimizin çaresiyiz. Elimiz elinizde. Biz birlikte güçlüyüz. Toplumsal dayanışmayı büyütmekte ve birlikte mücadele etmekten başka yolumuz yok. Yaşamın her alanında sömürüye, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz. Hiçbir kadın yalnız yürümeyecek, hiçbir çocuk yalnız büyümeyecek" denildi.

SİVAS
KESK Sivas Şubeler Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması düzenledi . Sık sık "Jin, jiyan, azadi", "Kadınlar burada bir arada", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı.      

Açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Asuman Yelkuvan yaptı. Yelkuvan, şu ifadeleri kullandı: "Bugün burada, 8 Mart Kadınların Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününü kutlamak için bulunmuyoruz. Zira, bugünün bir kutlama günü olmadığını gayet net biliyoruz. Bugün, bir farkındalık yaratma günüdür, bugün var olma mücadelesinin günüdür. Çünkü, kadın emeğinin, kadın bedeninin sömürüldüğü düzenlerde, 8 Mart'lar kutlama günü olmaz. Ortalama her gün 3 kadının, eski veya boşanmak üzere olduğu eşleri, sevgilileri, kardeşleri, babaları ve hatta kendi öz evlatları tarafından katledildiği ülkelerde 8 Mart'lar kutlama günü olmaz. İşte bu yüzden, bugün buraya 8 Mart'ı kutlamak üzere değil, bu toplumun yarısını oluşturan kadınların, erkek egemen sistemde var olma mücadelesini perçinlemek ve sadece eş değil, aynı zamanda eşitiz diyebilmek için toplandık."

ÇANAKKALE
Çanakkale'de 8 Mart Kadın Platformu'yla birlikte 30 kurumun çağrısıyla kadınlar bir araya geldi. "Eşit ve özgür bir yaşamı birlikte kuracağız" diyen kadınlar, yoksulluk, sömürü, güvencesizlik ve işsizliğe karşı sokağa çıktı. Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Fatma Erdoğan ve Özlem Yılmaz Yeşer, "Kadın düşmanı partilerle doldurulan meclis; tam da Medeni Kanun'un 98. yılında kadın-erkek eşitsizliğini derinleştirmek için adımlarını hızlandırdı" dedi.

Kadın cinayetlerinde yaşanan artışa dikkat çekilen açıklamada, "81 yerde değil 181 yerde de örgütleseler aile şuralarını, nafaka hakkından da eşitlik hakkından da vazgeçmeyecek, kadınların sesini çoğaltacağız. Tıpkı soyadı hakkını kazandığımız gibi bir gece ansızın kaybettiğimiz haklarımızı da yeniden kazanacağımızı bilerek harekete geçeceğiz, cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkacağız" denildi.

"Hakkımız olanı ancak mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz" vurgusu yapılan açıklamada, "Sömürü, şiddet ve eşitsizliği üreten kapitalizme ve onun ataerkil, gerici değerlerine, siyası iktidarın cinsiyetçi politikalarına, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa ve kazanılmış haklarımızın yok edilmesine karşı; isyanımızı birleştirip, mücadeleyi örgütlemek için yaşamın kıyısında köşesinde değil tam ortasında olmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

ÇAYCUMA
Kadınlar Zonguldak Çaycuma'da da alanlara çıktı. Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan Eğtim Sen Çaycuma Temsilciliği Kadın Sekreteri Hatice Dilek, kadınların Özak'ta, Agrobay'da ve irili ufaklı işçi direnişlerinde işyerlerinde mücadele etmeyi sürdürdüğünü söyleyerek, "Her geçen gün yoksullaşıyoruz. Türkiye'de ve dünyanın hemen her yerinde kadınlar büyük ölçüde herhangi bir sosyal güvence olmadan, kayıt dışı çalıştırılıyor, ucuz emek gücü olarak görülüyor ve eşit değerde işe eşit ücretten yoksun bırakılıyor. Kadınları yaşadığımız her yerde mücadele etmeye, eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış ve laiklik için yıllardır verdiğimiz mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz" dedi.

SİLİFKE
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Silifke'de kitlesel bir şekilde kutlandı. Mitinge üretici köylü kadınlar damgasını vurdu.

Silifke Kadın İnsiyatifi, 29 Ekim Kadın Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Gazi Çiftliği Üretici Kadın Derneği, Çaltı Bozkır Derneği, Çevre ve Doğayı Koruma Derneği, KESK, Birleşik Kamu İş ve CHP Kadın kollarının ortaklaşa düzenlediği etkinlik saat 13.30'da Diş Hastanesi yanından başladı. Burada toplanan yaklaşık 300 kadının katılımıyla kitle Anıta yürüdü. Anıt'ta gerçekleşen mitingde tertip komitesinden KESK adına açıklamayı Şerife Coşkun okudu. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihsel sürecine değinen Coşkun, "Günümüzde artan kadın cinayetlerinin ve kadın emeğinin sömürülmesi de siyasi bir sorundur. Yanlış politikaların ürünüdür" dedi.

Köylü kadınlar kürsüde kendi hayat hikayelerinden kesitler anlatarak "Hayat pahalı, emek ucuz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz" dediler. Yürüyüş ve miting alanında: "Cinsiyet ayrımcılığına, eşitsizliğe son", "Eşit, şiddetsiz, özgür yaşam hakkı", "Evde, işte kadına şiddete sesiz kalma", "Şiddet yetersiz kimsenin son barınağıdır" gibi dövizler taşındı.