19 Mayıs 2024 Pazar

8 Mart direniş alanında kutlandı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü direnişteki kadın işçilerle karşılayan Kadın Grevi İnisiyatifi, 8 Mart Manifestosu’nu okudu. Ardından da Sinbo ve SML direnişçisi kadınlar ortak bir metin ile taleplerini sıralayarak, tüm kadınları sınıf mücadelesine çağırdı. 

Kadın Grevi İnisiyatifi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla direnişteki kadın işçileri ziyaret etti. 

İnisiyatif, İstanbul Haramidere'de bulunan SML Etiket fabrikasında sendikalaştıkları için önce ücretsiz izne çıkarılan, ardından işten atılan işçilerin direniş alanına, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla gitti. 

Alkış ve sloganlarla karşılanan sosyalist kadınlar ve direnişteki kadınlar mücadeleyi nasıl büyütecekleri konusunda sohbet ettiler. SML direnişindeki kadın işçiler; işten çıkarmalar, baskı, mobbing ve tacize karşı başlattıkları direnişi tüm zorluklara rağmen yürütmeye devam ettiklerinin altını çizdiler. 

Sohbetin ardından direniş halayına duran kadınlar, "Sendika haktır, engellenemez", "Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz" sloganlarıyla alanı inletti. 

SİNBO DİRENİŞÇİSİ KADINLARA ZİYARET
SML kadın direnişçilerin de eşlik ettiği Kadın Grevi inisiyatifi daha sonra Sinbo fabrikası önünde tüm zorluklara rağmen direnişe devam eden 3 kadın işçiyi ziyaret etti.

"Jin, jiyan azadi", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarıyla gelen Kadın Grevi İnisiyatifi, direnişteki kadın işçiler tarafından alkışlarla karşılandı. 

DİRENİŞ ALANINDA KÜRSÜ KURULDU, 8 MART MANİFESTOSU OKUNDU
Direniş alanında kürsü kuran kadınlar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce 8 Mart Manifestosu’nu okudu. Kürtçesi’ni HDP Avcılar İlçe Eşbaşkanı Betül Yıldız, İngilizcesi’ni Yağmur Yurtsever’in okuduğu Manifesto’nun Türkçesi’ni SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş okudu. 

Deklarasyonda, şu talepler sıralandı: "Bütün biçimleriyle patriyarkal şiddetten kurtulmak. Herkes için daha yüksek ücret. İyi finanse edilmiş ve kapsayıcı, ulusaşırı refah. Bütün göçmenlere, mültecilere ve sığınmacılara Avrupa’da koşulsuz oturma izni. Herkes için daha iyi ve güvenli barınma istiyoruz. Hayatı grevimizle, hayatlarımızın ve mücadelelerimizin hayati olduğunu göstermek istiyoruz. Dolayısıyla güçlerimizi sınırların ötesinde birleştirmemiz gerekiyor. 8 Mart’ta herkesi hayati emeğin gücünü görünür kılmaya ve pandemi sonrası düzeni inşaya yönelik şartlarımızı öne sürmek için hayati emeği silah olarak kullanmaya çağırıyoruz."

SİNBO VE SML DİRENİŞÇİLERİNDEN ORTAK METİN
Şiir ve müzik dinletisiyle devam eden etkinlikte, Sinbo ve SML direnişcisi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin ortak metin okudular. Metni okuyan Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, andemiyi fırsata çeviren sermayedarlar ve AKP-MHP iktidarının, işçilere yönelik saldırılarının aralıksız sürdüğünü kaydetti. 

‘SINIF MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ’
"İşten atmalar yasaklandı" yalanını arkasında, tazminatla işten çıkarmanın engellendiği, Kod 29 ile tazminatsız işten atmanın önünün açıldığını vurgulayan Türker, "Bu saldırılara karşı direnmekten başka yolumuz yok. Sinbo’da, SML’de, Migros’ta kadın işçiler olarak mücadelenin en önündeyiz. Ücretsiz izne, Kod 29’a, keyfi işten atmalara, baskıya, tacize, mobbinge karşı direniyoruz. Nasıl ki Sinbo’da direnişimizin gücüyle ücretsiz izin saldırısını püskürttüysek geleceğimizi ve haklarımızı elimizden almaya çalışan tüm saldırıları da direnerek püskürteceğiz.  Direnişçi kadın işçiler olarak bir kez daha haykırıyoruz; Ücretsiz izin ve kısa çalışma yasaklansın. 25/2 maddesi kaldırılsın, işten atmalar gerçekten yasaklansın. Eşit işe eşit ücret. Tüm işyerlerinde ücretsiz ve nitelikli kreş. İşyerlerinde baskıya, tacize, mobbinge son.  Tüm çalışanlara sendikalı ve güvenceli çalışma hakkı. Direnişçi işçiler olarak tüm işçi ve emekçileri taleplerimiz etrafında sınıf mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz" diye vurguladı. 

Etkinlik, serbest kürsü ile devam etti. Söz alan SML direnişçileri, "Asıl amaçları sendikalaşmanın, örgütlenmenin önüne geçmekti" dedi. 

Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi adına yapılan konuşmada da, "Bugün burada işçiler haklarını alamadığı gibi Boğaziçi’nde öğrenciler, Kürdistan’da halk kayyuma karşı direniyor. Bu haksızlığın tek nedeni Erdoğan rejimidir ve haksızlığa uğrayan herkes mücadele etmeli" diye konuştu. 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) adına yapılan konuşmada, kadınların yaşamlarına ve haklarına topyekün bir saldırı olduğu vurgulandı ve, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tek bir günde anılan bir gün değil. Bugün kadınların, alanları boş bırakmayacağını tekrar tekrar haykırdığı bir mücadele günüdür" denildi. 

İnsanlığın özgürleşmesini, kadınların kurtuluşunu birbirine bağladıklarını söyleyen Yeni Demokrat Kadın (YDK) adına yapılan konuşmada, "Biz kadınlar geleceği kurma mücadelesinde tam merkezindeyiz mücadelenin" vurgusu yapıldı.