19 Mayıs 2024 Pazar

'1993'te katledilen Hacı Sancak’ın failleri nerede'

Batman'da kayıpları ve İHD, 3 Ekim 1993'te Şırnak’ın Cizre ilçesinde katledilen Hacı Sancak’ın faillerinin bulunmasını istedi.

Batman’da kayıp yakınları ve İHD, 495. kez gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak için dernek binasında buluştu. Kayıp yakınlarının katıldığı ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD yöneticisi Mahfuz Acar, 3 Ekim 1993'te Şırnak’ın Cizre ilçesinde katledilen Hacı Sancak’ın faillerinin bulunmasını istedi. Annelerin "Kayıpların ardından yaktıkları ağıtların ve kör karanlığa savurdukları çığlıklarının" üzerinden 495 hafta geçtiğini kaydeden Acar, "Değişen bir şey var mı? Ne yazık ki devlet ve yönetim zihniyeti değişmediğinden değişen hiçbir şey yok" dedi.

Acar, yaşananlara dair Sancak’ın eşi Halime Sancak'ın beyanlarını şöyle paylaştı: "3 Ekim 1993 tarihinde sabah erken saatlerde Cizre Nuh Mahallesinde bulunan evimize askerler tarafından baskın yapıldı. Askerlerin bir kısmı evde arama yaparken, komutan eşime ‘Hacı Sancak sen misin’ dedi. Eşim ‘evet’ deyip, kimliğini verdi. Evin önünde 3 panzer bekliyordu. Eşimin koluna girip alıp götürdüler. Kızım ‘Babamı nereye götürüyorsunuz’ diye sorunca, askerler ‘senin baban teröristtir’ deyip, kızıma dipçikle vurdular. Eşimin götürülmesinden sonra kaynım Halit bize gelip, eşimin Şırnak Tugay komutanlığında gözaltında olduğunu söyledi. Bir gün sonra Kaynım Halit Şırnak’a eşimi sormaya gitti. Ancak Osman Demir bizi arayarak cenazemizi almaya gelmemizi istedi. Kaynım eşimin cesedini aldı ve eşimin yoğun işkence gördüğünü kaburgalarının kırık olduğunu söyledi. Hacı Sansak isimli başka bir akrabamız eşimle isim benzerliğinden gözaltındaydı. Serbest bırakıldıktan sonra bize söyledi. Eşimin işkence gördüğünü elleri bağlı bir şekilde asılı gördüğünü söyledi. Şikayette bulunduk, ancak bir sonuç çıkmadı."