27 Nisan 2024 Cumartesi

Ziya Ulusoy yazdı | Erdoğan'nın kuralsız savaşına karşı

Bölge halkları Erdoğan'ın işgalci ve imhacı haydutluğuna ve savaş kudurganlığına karşı seslerini yükseltmeli, ülkelerinin hava sahasının savaş uçakları ve öldürme makinası SİHA'lara kapatılmasını sağlamalıdırlar.

HPG'nin Emniyet Genel Müdürlüğüne fedai eylemi karşısında Erdoğan hem fena afalladı hem de tetikçisi Fidan'ın ağzından hiç bir kural tanımayan savaş başlatacaklarını deklere etti. "Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'ta PKK ve YPG'ye ait tüm altyapı ve enerji tesisleri"ni vuracaklarını kustu ve "üçüncü tarafların uzak durmaları" tehdidinde bulundu.

"Bitirdik" ajitasyonuyla destek kitlesine faşist coşku veren Erdoğan, militarist gücünün merkezinde HPG'nin eylemiyle çabasının darbe yediğini düşünerek, olağanüstü güvenlik toplantısını harekete geçirdi.

5 Ekim gecesi de hava saldırılarıyla Kamışlo, Heseke ve Kobanê ilçe ve köylerinde çok sayıda sivil altyapı tesisini vurdu. 2 sivil ve 6 asayiş üyesini öldürdü, pek çok sivili de yaraladı.

Medya Savunma Alanlarında (MSA) kimyasal silah da kullandığı saldırılarını, 1 Ekim'den sonra yinelediği yoğun hava saldırısıyla sürdürdü.

Öncelikle vurgulamak gerekir ki, faşist baskı altındaki hileli seçimi yeniden kendi lehinde tezgahladıktan sonra, Erdoğan faşizmi Kürtlere karşı işgalci savaşı yeniden yoğunlaştırdı. NATO Vilnius Zirvesi'nde "teröre karşı mücadele koordinatörü" atanması kararını aldırtarak, hava bombardımanları ve karadan tank, top atışları ile suikastlere yeşil ışık almış, karşılığında İsveç'in NATO üyeliğine alınmasına maraza çıkarmayacağı sözü vermiş ve sadık NATO mensubu olacağını göstermeye çalışmıştı.

HPG'nin Emniyet merkezine eylemi karşısında "yeni" kararı; sivil altyapı alanlarını tamamen yok etme, böylece Rojava'da halklar için "yaşanamaz" şartları yaratma, Güney Kürdistan'da ise "üçüncü" taraf" olarak MSA'ndaki köyleri ve Şengal halkını bombardımanla göç ettirmek, suikastleri yoğunlaştırmak!

ABD, faşist şefin MSA'na savaşı yoğunlaştırmasına ve suikastlerine zaten yeşil ışık yakmış, hava sahasını sürekli açık tutmuş, PKK liderlerinin başına para ödülü koymuştu.

Rojava'nın sivil altyapısını bütünüyle çökertmeye gelince. Bu açıktan ve göstere göstere hiçbir kural tanımaksızın sivil hayatın altyapısını çökertmesidir.
Bunu savaş halindeki devletler ile tek taraflı savaş yürütme keyfiliğindeki İsrail, ABD ve şimdi de Türkiye rejimi yapıyor.

"Bölücülük" ve "dış düşman" paranoyasına geniş kesimlerin dahil olması, Erdoğan faşizmini, dünyanın seçkin terörist ve halk düşmanı devlet kategorisine girmeye cesaretlendirdi. Türkiye'yi üç haydut devlet içine dahil ettirdi.

Bu arada "üçüncü taraflar"dan ABD askerlerinin 300 metre yakınına SİHA göndererek yokladı. Bunu Aliyev'in Karabağ/Artsakh işgalinde, Rus askeri vurarak, sembolik ABD -Ermenistan ortak tatbikatını dinlemeyerek yoklamasından cesaret alarak yaptı.

Fakat SİHA düşürülünce savaş bakanı Güler, ABD'yle "yapıcı" telefon görüşmesi yapmak zorunda kaldı. Geri adım atacağını şifahen söylemiştir, güçlü karşısında boyun eğmek, ama Kürt halkı karşısında güç gösterisi ve imha savaşı yapmak faşist şef Erdoğan'ın karekteri.

Rusya'nın nasıl tavır takınacağı henüz açığa çıkmış değil.

Ama hava bombardımanlarına hava sahasını açık tutarak destek vermekle bu iki emperyalist Erdoğan faşizminin işgalci savaşına ve sivil hayatın altyapısının yok edilmesine suç ortaklığı yapıyorlar. Yatıştırmayla Erdoğan'ın işgali genişletmesini önleme siyaseti, Kürdistan devrimci hareketini Erdoğan'ın kanlı eliyle zayıflatma politikası izliyorlar.

Erdoğan, bu tamamen kuralsız savaşla içte de şovenizmi bir kaç gömlek daha yükselterek fiilen kurduğu İslamcı faşizmin anayasasını onaylatmakta da kullanacaktır. İslamcı faşizmin kalıcılaşmasını istemeyen, öncelikle onun Kürt düşmanı kirli ve sömürgeci savaşına dayanak kitlesi olmaya karşı çıkmalı. Karşı çıkmıyorsa eliyle yardımcı olduğu ve olacağı İslamcı faşizmin kalıcılaşmasına ağlama hakkının olmayacağını bilmelidir.

İşçi sınıfı ve ezilenlerin payına bu kuralsız, kirli  savaştan düşen kalıcı İslamcı faşizm ve yoksulluktur. Bu nedenle savaşa karşı, Rojava halklarının yurdunun ve yaşama alanlarının yok edilmesi felaketine karşı, işgal alanlarında sömürgeci boyunduruğun sürdürülmesine karşı sesini yükseltmeli. Barışın ve kardeşliğin onurlu eylemini, hakları için enerjik mücadeleyi yükseltmeli. Erdoğan'ın imhacı savaşına karşı hava sahasının kapatılmasını sağlamalı.

Bölge halkları da Erdoğan'ın işgalci ve imhacı haydutluğuna ve savaş kudurganlığına karşı seslerini yükseltmeli, ülkelerinin hava sahasının savaş uçakları ve öldürme makinası SİHA'lara kapatılmasını sağlamalıdırlar.