1 Mayıs 2024 Çarşamba

Ziya Ulusoy yazdı | Diktatörün karakutusunun keşfi

Erdoğan faşizmi, Kürdistan özgürlük hareketinin direnişini yenemeyince bu kez de sömürgeci ortakların ve Barzani hanedanının karşı devrimci askeri birliği ile saldırıyı kotarmaya çalışıyor.

Erdoğan faşizminin önde gelen suçluları kimdir diye sorulsa ilk üç arasında Fidan yer alır. Kamuoyunda hakim görüş de Erdoğan'ın karakutusu olduğudur.

Fidan, Erdoğan'ın kirli ve kanlı işlerini MİT başkanı olarak yönettikten sonra şimdi de dış savaş bakanı olarak görevlendirildi.

Hemen acil işlerinden biri olarak KBY ve Irak ziyaretlerini gerçekleştirdi. Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin'le ve KBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Kürt özgürlük hareketinin (KÖH) yöneticileri, Fidan'ın KDP ve Irak güçlerini de KÖH'e karşı Garê ve Medya Savunma Alanlarında(MSA) savaşa askeri güç olarak doğrudan katmak istediğini yazdılar. Doğrudur.

Kimyasal savaştan sonra bölge karşı devrimci ordularının Kürtlere ve KÖH'e karşı birleşik savaşı!

Erdoğan faşizmi, iktidarının devamı için Türk halkına vaat ettiği "Türkiye'nin yüzyılı" palavrası için düzenleyeceği şölene bir kez daha Kürt kanını sunmak istiyor.

Hırsları gücünden büyük Erdoğan faşizmi, Osmanlı fetihçiliği/ilhakçılığını gerçekleştirme yayılmacılığında ısrar etse de, gücü ancak Kürtlerin yurdunu işgale yetebiliyor.

Erdoğan faşizmi kimyasal kullandığı savaşta KÖH'nin direnişini yenemeyince bu kez de sömürgeci ortakların ve Barzani hanedanının karşı devrimci askeri birliği ile saldırıyı kotarmaya çalışıyor.

Irak Dışişleri Bakanı evet demediyse bile, karşı da çıkamadı. Oysa KBY'nin bağımsızlık referandumunda egemenliğini Kerkük'ten Kürt güçlerini savaşla sürerek kanıtlamaya girişmişti. Erdoğan'ın işgalci güçlerinin ve savaş uçaklarının bombardımanını şimdiye değin engellemediği gibi, fazla ses çıkarmayacağı anlaşılıyor. Boyun eğmeye devam etmesinin nedeni gümrük rüşvetini Barzanilerden merkezi yönetime verme teklifi olabilir. İplerini elinde tuttuğu Sünni egemenlerinin ittifakıyla tehdit edilmiş olması da olabilir. Efendisi ABD'nin telkini de olabilir.

KBY Başkanı Neçirvan Barzani ise Erdoğan faşizminin himayeci boyunduruğundan rahatsız olmayan samimilikte basına poz verdi. Fidan'nın-elbette faşist şefinin talimatıyla- Kürdistan bayrağından rahatsız görünmeme sahtekarlığı, yeni ve daha fazla isteğini kabul ettirmek için Barzani hanedanının önüne atılan ottu.

Fakat Barzani hanedanını Türk sömürgeciliğinin himayesine iten asıl neden bu sahte gösteri değil, Erdoğan hanedanıyla sermaye büyütme ortak çıkarı. Petrol satışı ve gümrük gelirleriyle sermaye büyütme ortaklığı.

Barzaniler, Rojava'daki takipçilerini de işgalci Erdoğan'ın destekçiliğine bu nedenle itiyorlar. Hüdapar'ın KBY parlamento ziyaretine bu nedenle izin verdiler.

Deneyimler yüzlerce kez kanıtlamıştır ki, emperyalist ve bölgesel yayılmacılara elini veren kolunu kaptırır. Erdoğan'ın referandum esnasındaki tehdidi hatırlansın. Mealen "aklını başına topla, sonun feci olur" diyerek tehdit etmişti.

Erdoğan faşizmi bu tehdidi yapma cesaretini, askeri güç asimetrisinden değil, sayısız askeri üs ganimetini almış olmaktan, yıllardır Başûr'u savaş sahası olarak kullanmanın sömürgeci keyfiliğinden alıyor. MİT'ine Başûr'u Kurdistan devrimcilerini öldürme sahası yapmaktan güç alıyor. IŞİD'i Rojava'ya da Başûr'a da saldırtmasına rağmen Barzani hanedanının ses çıkarmamasından güç alarak tehdit savurabiliyor.

1 Eylül, Barış Günü. Hitler'in Polonya işgali sahsında bir daha işgalci savaşlar olmasın diye dünya halklarına armağan edilmiş gün.

Başûr halkı, Barzani'nin Erdoğan'ın Garê'yi ve MSA'larını işgaline asker vermesine izin verecek mi?

Irak halkı, iktidarın Türk burjuva ordusunun bombardımanı ve işgaline boyun eğmeye devam edecek mi? Bunun kendisini yoksulluğa mahkum eden aynı iktidara karşı mücadele ettiğinde keyfi despotluğunu azdırdığını görmedi mi?

Dahası Kürt özgürlük mücadelesi bölge halklarının barış içinde özgür birliğinin temsilcisi. Irak halkları bu yol açıcı mücadeleyi Erdoğan'ın yok etmesine izin vermemeli.

Türkiye halkları, enternasyonal barış gününde, Erdoğan'ın Kürdistan devriminin merkezi karargah alanlarını işgal etmesine ve Rojava'daki gibi fiili ilhakına izin verirse Erdoğan faşizminin kalıcılığına kendisini de mahkum eder.

Erdoğan faşizminin, dışarıda Kürdistan yurdunu işgale devam ederek karşı devrimin askeri güçlerini bunun için birleştirmesine ve içeride Kürdistan devrimcilerinin kanını sunarak MHP ve Hizbu-l Kontra'yla birlikte iktidarını kalıcılaştırmasına ses ve eylem yükseltmenin zamanı.