19 Mayıs 2024 Pazar

Zeytinburnu'da direniş kürsüsü kuruldu

Zeytinburnu Belediye direnişçisi Kenan Güngördü'nün çağrısıyla bir araya gelen emekçiler 'İstanbul direniş forumu'nda buluştu.
39 gündür Zeytinburnu Belediyesi önünde "İşimi geri istiyorum" şiarıyla direnen Kenan Güngördü, belediye önünde "Emekçiler buluşuyor, direniş büyüyor" şiarıyla forum düzenledi.
 
Forumun açılış konuşmasında direnişlerin birlikte mücadelenin önemine değinilerek emekçilerin sorunlarını konuşacakları bir kürsünün kurulduğu ifade edildi.
 
Açılış konuşmasının ardından Kanatçı Haydar'dan işten atılan ve darp edilen Günay Kılıç söz aldı. Yaşanan süreci, patronun kirli uygulamalarını ve çalışma koşullarını anlattıktan sonra direnişi büyütme çağrısı yaptı.
 
Zeytinburnu direnişçisi Kenan Güngördü ise forum çağrısına kulak verip katılan herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Güngördü yaşadığı süreci anlattı. "Direniş güzelleştirir, direniş cesaretlendirir" diyen Güngördü, İşten atılmanın onur kırıcı bir davranış olduğunu vurgulayarak, onuru için direndiğini belirtti. Forum çağrısını da direnişlerin ortak hareket etmesi için amaçladığını belirtti. Güngördü'nün ardından söz alan bir taşeron işçisi, OHAL'in "vatan, millet için" değil, işçi-emekçilere karşı kullanıldığına değindi. Geçmişten bugüne darbelerden örnekler verdi.
 
Forumun devamında BDSP adına yapılan konuşmada, Türkiye'nin içerisinden geçtiği ekonomik krizin faturasının işçi-emekçilere kesilmesinin hedeflendiği ifade edildi. Çözümün seçimlerde değil, direniş alanlarında, sokaklarda, fabrikalarda olduğunu belirten BDSP temsilcisi, OHAL ve KHK'lar ile artan baskıya, devlet terörü üzerinde durdu. Böylesi bir dönemde direnişlerin daha da anlamlı olduğuna vurgu yapan BDSP temsilcisi, direnişçilerden Kanatçı Haydar'ı boykot etme çağrısı yapması için Günay Kılıç'a sunduğu öneriyle konuşmasını sonlandırdı.
 
Daha sonra Kadıköy ve Kartal'da 66 haftadır direnen kamu emekçilerinden Hüseyin Demir söz aldı. İşten atmaların politik bir nedeni olduğunu belirten Demir, "Biat eden bir nesil istiyorlar ve bunun için itaat etmeyen öğretmenleri, işçileri, emekçileri işten atıyorlar" ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından foruma katılan bir sanatçının sunduğu kısa bir müzik dinletisi ve halaylarıyla forum devam etti. Halaylardan sonra Bakırköy'de direnen kamu emekçilerinden Fatma Akkın'ın, Kamu Çalışanları Birliği'nin (KÇB) 3 Haziran'da Divriği Kültür Derneği'nde yapacağı etkinliğe çağrısıyla forum sonlandırıldı.