18 Mayıs 2024 Cumartesi

Zehra: Saldırı Erdoğan-İbadi görüşmesinden bağımsız değildir

Şengal'e ve Êzidî halkına yönelik bu saldırıya ilişkin Irak hükümetin ve KDP tarafından açıklama yapılmamış olması işbirlikçiliklerini ortaya çıkartıyor diyen Şengal Özerk Yönetim Meclisi Üyesi Zehra Sileyman, "Bu saldırıyı HTŞ'nin bölgeden çekilmesinden ve Erdoğan, İbadi görüşmesinden bağımsız ele alamayız" dedi.
AKP/Saray rejimi Şengal'de yaşayan Êzidî halkına yönelik katliamlarını sürdürüyor. DAİŞ tarafından Êzidî halkına karşı gerçekleştirilen 73. fermanın 4. yılı geride kaldı, fakat gelişmeler fermanın sürdüğünü gösteriyor. Bunun en önemli göstergelerinden biri Erdoğan ve İbadi arasında gerçekleştirilen görüşmenin hemen ardından Türk savaş uçakları Şengal'in Şilo bölgesini savaş uçakları ile bombalanmasıdır. Türk devletinin gerçekleştirdiği havadan saldırı biçiminde yapılan suikast sonucu KCK Yürütme Konseyi ve Êzidî Koordinasyon Üyesi İsmail Özden (Mam Zeki Şengali) yaşamını yitirdi.
 
Êzidî halkı için büyük öneme sahip olan Mam Zeki Şengali 2014 yılından itibaren Şengal'in DAİŞ'ten özgürleştirilmesi ve Êzidî halkının yeniden ayakta kalma mücadelesinde büyük görevler üstlenmişti.
 
Êzidî halkına ve Şengal halkına yönelik gerçekleştirilen saldırıları ETHA'ya değerlendiren Şengal Özerk Yönetim Meclisi Üyesi Zehra Sileyman, "Bu saldırıları Haşdi Şabi'nin (HTŞ) bölgeden çekilmesinden ve Erdoğan ile İbadi arasında gerçekleştirilen görüşmeden bağımsız düşünmüyoruz" dedi.
 
Şangal'e gerçekleştirilen son hava saldırısının oldukça büyük olduğunu dile getiren Şengal Özerk Yönetim Meclisi üyesi Zehra Sileyman, "İşgalciler, katliamcılar böylesi bir günde Koço katliamının yıl dönümünde Êzidî halkının yaralarını yeniden açmak istediler. Yoğun bir hava saldırısı gerçekleştirdiler Şengal dağlarına, gerçekleştirilen saldırıda Êzidî Kordinasyon üyesi Zeki Şengal hedef alındı ve bu saldırıda şehit düştü. Mam Zeki'nin şehadetiyle acılarımız daha da arttı. Ailesine yoldaşlarına ve tüm Êzidî halkına baş sağlığı diliyoruz. Bu saldırı Mam Zeki şahsında bütün Êzidî halkına Şengal halkına yönelik gerçekleştirilen bir saldırıydı. Mam Zeki, Êzidî halkı tarafından oldukça sevilen biriydi. O, Êzidî toplumunun temel direğiydi. Mam Zeki 2014 yılından itibaren soykırımın hemen sonrası Êzidî halkı için 24 saat çalışmaların içerisinde yer aldı. Êzidî halkının, Êzidî kadınlarının intikamı için mücadele ediyordu. Êzidî halkının iradesini güçlendirmek için gece gündüz Şengal'de bütün çalışmalara katılıyordu" şeklinde konuştu.
 
ÊZİDÎ HALKININ BİRLİĞİNE SALDIRIYORLAR
 
Türk devleti DAİŞ'in tamamlayamadığı fermanı tamamlamayı hedefliyor diye kaydeden Sileyman, "Bugün Şengal'e yönelik gerçekleştirilen işgalci saldırılar DAİŞ'in gerçekleştirdiği 73. fermandan bağımsız değildir. 73. fermanda DAİŞ çetelerinin tamamlayamadığı Êzidî halkını yok etme projesini bugün Erdoğan ve onun destekçileri Şengal'e saldırarak sürdürüyorlar. Bu saldırı aynı zamanda Êzidî halkının ittifaklarına, birlikte mücadele etme kararlılığına yönelik gerçekleştirilen saldırıdır. Böylesi Êzidî halkı için kara bir gün olan 3 Ağustos'tan hemen sonra Koço katliamının yıl dönümünde gerçekleştirilen saldırı bunun bilinçli planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor" dedi.
 
‘IRAK HÜKÜMETİ ŞENGAL KONUSUNDA DURUMUNU NETLEŞTİRMELİDİR'
 
Saldırılar Türkiye ve KDP işbirliği ile gerçekleştirildi diyen Zehra Sileyman, "Saldırı öncesi Irak hükümeti ve İbadi'nin bir araya gelmesi ve şu saate kadar Irak hükümetinden ve KDP'den açıklama yapılmamış olması, halen sürdürdükleri sessizlikleri bu saldırının onların işbirliği ile gerçekleştirilmiş olma ihtimalini güçlendiriyor. 25 Nisan 2017 yılında da Şengal'e gerçekleştirilen hava saldırısı öncesi Mesut Barzani ile Erdoğan görüşmesi gerçekleştirilmişti. Böylesi bir süreçte İbadi ile Erdoğan'ın görüşmesi sonrası ortaya çıkan bu saldırı ve Irak hava sahasının kullanılması, onların işbirliğini gözler önüne seriyor. Biz 3 Ağustos'ta çağrımızı Irak hükümetine yapmıştık. Êzidî halkı ve Şengal konusunda duruşunu netleştirmelidir diye. Êzidî halkının Türk devletine de Irak hükümetine de 73. fermandan kaynaklı kini oldukça büyük. Çünkü, bu saldırının ortağı Erdoğan'la Ankara'da görüşen İbadi ve Berzani olduğunu düşünüyorlar. Şengal halkı ve Şengal Demokratik Özerk Yönetimi olarak Irak hükümeti sessiz kalmaya devam ederse artık bu saldırının ortağı olduğunu resmen ilan etmiş olacak. Irak hükümetine çağrımız biran önce duruşunu netleştirmelidir.
 
HTŞ güçlerinin bölgeden çekilmesi bu saldırı ile bağlantılıdır diye belirten, Sileyman, "HTŞ'nin bölgeden çekilmesi İran, Türkiye ve Irak hükümetleri arasında gerçekleştirilen ittifakların sonucudur. Konu Kürt halkı ve Êzidî halkı olunca bütün düşmanlar bir araya gelerek ittifaklar gerçekleştiriyorlar. HTŞ'nin saldırının gerçekleştirildiği bölgelerde noktaları vardı. HTŞ güçlerinin bölgeden çekilmesinden sonra gerçekleştirilen bu saldırı tesadüf değildir. Planlı programlı bir saldırı olduğunun göstergesidir. Bu yerlerde Irak hükümetine bağlı HTŞ'liler olduğunda çok rahatlıkla Türk devleti buraları vuramıyordu, onların çekilmesi ile birlikte Türk devleti saldırılarına başladı" dedi.
 
SALDIRI IRAK'IN BÜTÜNLÜĞÜNE YAPILMIŞTIR
 
Şengal Irak'ın bir parçasıdır ondan bağımsız değildir diyen Sileyman, "Irak hükümeti Şengal'in statüsünü tanımalıdır. Kendi yasalarında kanunlarında olan birşeyi istiyor Şengal halkı. Irak hükümeti, kendi bağımsızlığını yok etmiştir. İran ve Türkiye'nin kontrolü altına girmiş durumda. Irak hükümeti artık kendi kararını kendisi veremiyor, bundan kaynaklıda Irak hükümeti ile son süreçte görüşmeler gerçekleştirmek imkansızlaştı. Irak hükümetinin Êzidî halkına yönelik bu kadar vahşice saldırılara karşı sessizliği utanç vericidir" diye belirtti.
 
Saldırılar Şengal'in statü mücadelesine yöneliktir diye kaydeden Zehra Sileyman, "Türk devletinin gerçekleştirdiği bu saldırının aynı zamanda Şengal'in özerkliğine ve statü girişimlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıdır. AKP ve Erdoğan bizim özgürlüğümüzden korkuyor. Êzidî halkı inancıyla, birlikte mücadelesiyle Türk devletine ve saldırılarına karşı direnecektir" dedi.