26 Nisan 2024 Cuma

Yunanistan'da yüzlerce tersane işçisi, iş cinayetini protesto etti

Yunanistan Perama tersanelerinde 1 işçinin katledildiği, 2 işçinin ağır yaralandığı iş kazası sonrası ülkede bir günlük grev ilan edildi. Tersanelerde daha hızlı teslimat için işçilere yapılan baskıların iş cinayetlerinin nedeni olduğu kaydedilen grevde, işçilerle dayanışma ve mücadele çağrısı yapıldı.

Yunanistan'da gemi inşa bölgesinde yaşanan iş cinayetinde Giannis Nomikos katledildi, ağır yaralanan iki işçinin ise tedavisi sürüyor. 29 Mayıs Pazartesi öğleden sonra COSCO'nun yüzer tanklarından birine kaldırılmakta olan ANEK Şirketine ait ASTERION adıl yolcu-yük gemisinin pervanesini sökerken, pervane kanatlarından birinin kancadan çıkması sonucu Giannis Nomikos ezildi.

YÜZLERCE İŞÇİ GREVE ÇIKTI
Attika Metal ve Gemi İnşa Sanayi Sendikasının aldığı karar doğrultusunda metal işçileri 30 Mayıs'ta bir günlük greve çıktı. Yüzlerce işçi sabahın erken saatlerinden itibaren tersanelerde toplandı, Nomikos'un ailesi de grevekatıldı. İşçiler grevin ertesi gün de devam etmesine ve hemen yakındaki Denizcilik Bakanlığının protesto edilmesine karar verdi.

Kitlesel işçi eylemi Bakanlık kapılarındaki ablukayı kırdı ve Bakanlıkta Hükümetin bu yeni suçtaki sorumluluğunu kınayan siyah pankartlar açtı.

'DAHA FAZLA İŞ TESLİMİ İÇİN İŞÇİLERE BASKI'
Sendika kısa bir süre önce tersanelerdeki güvenlik önlemlerinin yetersizliğini kınayarak şunları belirtmişti: "Daha fazla iş, her geminin daha hızlı teslimi için baskı. Tersanelerde her gün küçük veya büyük kazalara yol açıyor. Matematiksel olarak daha trajik olaylara yol açacak bir durum."

PAME: İŞÇİLER İÇİN DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ
İşçi sendikası PAME de patronların karları için daha fazla işçi kanının akmaması için mücadeleye çağırdı. PAME, "Sadece geçtiğimiz ay Elefsina tersanelerinde, Syros tersanelerinde ve Spanoupoulos tersanelerinde ölü ve yaralıları saydık. Hükümet kutlamalar ve şenlikler düzenlerken ve Bakan 'gülen yüzlerden' bahsederek kışkırtıcılık yaparken, işçiler Perama, Skaramanga, Elefsina ve Syros'ta işçilerin yaşamlarını ve güvenliklerini koruyacak önlemler için, kayıt dışı ve sigortasız çalışmaya karşı mücadele ediyorlardı. Onların kârları için ölü saymayacağız! İşyerlerimizi Tempi vadilerine dönüştürmeyeceğiz! İşyerlerinde sağlık ve güvenlik önlemleri için mücadeleyi güçlendiriyoruz! Sorumlular hesap versin! İşçilerin kendileri, Metal İşçileri Sendikası ile derhal bir cevap veriyor Sendikaları gemi inşa işçileri için derhal dayanışma ve destek girişimlerinde bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İTALYAN TABAN SENDİKALARI BİRLİĞİ: İŞÇİLERE KARŞI BİR SAVAŞ
İtalyan Taban Sendikaları Birliği (USB) de bir dayanışma açıklaması yayınladı. "Artık işyerinde ölüm yok, kar için daha fazla işçi kanı yok" başlıklı açıklamada, işçilerin sağlığı ve güvenliği pahasına devam eden kar arayışının katliamlara yol açtığı belirtildi. "İşyerinde ölümler ve yaralanmalar sürekli artıyor, bu bir katliam, işçilere karşı bir savaş" denilen açıklamada, Yunanistan'daki işçilerin ve PAME tarafından yürütülecek mücadelenin desteklendiği kaydedildi. USB, "Kâr için artık işçi kanı yok" diye vurguladı.