25 Nisan 2024 Perşembe

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi: Cumhur İttifakına da eril muhalefete de mecbur değiliz

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, seçim beyannamesi, kadınların "Jin, jiyan, azadî" sloganları eşliğinde Ankara'da Hilton Otelinde açıklandı. Kadınlar, seçim sürecinde Yeşil Sol Parti listelerinde "Dîsa jin dîsa jiyan", "Buradayız kadınlarla değiştireceğiz" sloganlarıyla çalışma yürüteceklerini duyurdu. Etkinlikte kadınların seçim müzikleri de tanıtıldı. Etkinlikte Kandıra, Elazığ ve Sincan hapishanelerinde rehin tutulan kadın siyasi tutsaklar ve Filistin Kadın Komiteleri Birliği'nin mesajları paylaşıldı.

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi seçim beyannamesi Ankara'da Hilton Oteli'nde açıklandı. Etkinliğe HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP/SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, SODAP'tan Günay Demirbaş, EHP'den Fidan Ataselim, EMEP'ten İlke Işık, Barış Anneleri, Kürdistani ittifak partilerinden kadınlar, KESK ve İHD'nin yanı sıra kadın dernekleri temsilcileri katıldı.

İzmir'de HDP il örgütüne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, HDP'nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır'da düzenlediği mitingde DAİŞ saldırısında ağır yaralanan Lisa Çalan da etkinlikte yerini aldı.

Kadınlar, Yeşil Sol Parti listesinden yürütecekleri seçim çalışmalarını "Dîsa jin dîsa jiyan", "Buradayız kadınlarla değiştireceğiz" sloganıyla sürdüreceklerini duyurdu. Etkinlikte kadınların seçim sürecinde kullanacağı Türkçe ve Kürtçe müzikler de tanıtıldı.

BULDAN: DENİZ POYRAZ, İRANLI KADINLARIN BEYANNAMESİ
Etkinliğin açılışında ilk olarak HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan söz aldı. Çok renkten, çok dilden, çok inançtan kadını aynı saflarda buluşturan kıran kırana bir kadın mücadele tarihleri olduğunu söyleyen Buldan, bu mücadelede emeği olan hapishanelerdeki, sürgünleri kadın yoldaşlarını selamladı. Buldan, seçimlerde elde edecekleri başarının, zaferin kadınlara ait olacağını kaydetti, "Şimdi büyük direnişimizi; görkemli mücadelemizi büyük değişime, yeniden inşaya ulaştırma zamanıdır. Beyannamemiz Deniz Poyrazların ve onun yoldaşlarının mücadele beyannamesidir. Saçlarını direniş bayrağı yapan İranlı kadınların, Urfa'da adalet için direnen Emine Şenyaşar'ın, Afganistan'da imha uygulamalarına direnen kadınların ve dünyanın dört bir yanında ataerkil ve faşizm zulmüne karşı direnen bütün kadınların onurlu mücadelesinde ortaklaşıyoruz. Ve onların bu iktidardaki zihniyet ortaklarına 14 Mayıs seçimlerinde kadınlar olarak meydan okuyoruz.

Kadın mücadelemize karşı geliştirilen kumpaslara karşı kendi seçeneklerimizi yaratarak ilerleyişimize devam ediyoruz. O nedenle önümüzdeki seçimleri Yeşil Sol Partisi ile karşılıyoruz. Seçimlere Emek ve Özgürlük İttifakımızla, kadın ittifakımızla, tüm ezilenlerin güçlü ittifakıyla giriyoruz" diye konuştu.

'SALDIRI, BASKI VE YIKIMLARIN HESABINI SORACAĞIZ'
AKP-MHP iktidarının kadınlara şiddet, sömürü, yoksulluk ve katliamları reva gördüğünü kaydeden Buldan, "Unutmayacağız, unutturmayacağız" diye vurguladı. İktidarın depremde kadınları kendi yarattıkları enkazın altında bıraktığını söyleyen Buldan, "Canını kurtarabilenleri bir çadıra, bir yudum suya, bir plastik kaba muhtaç ettiler. Kadınları muhtaçlığa, çaresizliğe, acıya ve yasa mahkum edenleri asla unutmayacağız, unutturmayacağız! Yaşattıkları bütün bu acıların, ihmallerin ve yıkımın hesabını kesinlikle soracağız" dedi.

HDP'nin fikriyatını Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere taşıyacaklarını kaydeden Buldan, şöyle konuştu: "Biz kadınlar; tam eşitlik, gerçek demokrasi için, hakikatlerin gün yüzüne çıkarılması ve tarihsel yüzleşme için, koşulsuz adalet için geliyoruz, erkek iktidara bağlı saray yargısına karşı; tam bağımsız gerçek yargı için geliyoruz; kadınların önlenebilir şiddet ve cinayetlerde yitirilmemesi için geliyoruz, kadının perdelenen emeğini görünür kılmak için, kadının emeğini ve yaşamını güvenceye almak için geliyoruz; tüm yönetim ve temsil kademelerinde, karar mekanizmalarında eşit temsiliyet için, eşbaşkanlık sistemini sarsılmaz bir güvenceye kavuşturmak için geliyoruz; kazanılmış tüm haklarımızı korumak ve geliştirmek için; 6284 Nolu yasayı dokunulmaz hale getirmek, İstanbul Sözleşmesini etkin bir şekilde uygulamaya koymak için geliyoruz."

Kayyum gasbının hesabını, tekçi erkek iktidarın yarattığı eşitsizliği sürdürenlerin saltanatını sona erdireceklerini söyleyen Buldan, "Kadınlara karşı daha çok suç, daha çok suçlu yaratmanın antlaşmalarını yaparak, kadına yönelik şiddeti imzaladıkları protokollerle güvence altına alarak, kadın düşmanı ittifaklarını kuranlara kadınlar olarak asla geçit vermeyeceğiz. Biz kadınlar iyi biliyoruz ki 14 Mayıs seçimleri kadınlar için salt bir iktidar seçimi değildir. 14 Mayısta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır" dedi. Buldan üçüncü yolda buluşan kadınların yol açacağını ve bu iktidarın kadınların göndereceğini vurguladı.

UÇAR: KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİYLE YENİ YAŞAMI İNŞA EDİYORUZ
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar yaptığı konuşmada, kadın özgürlük mücadelesini yükselterek 3. yolda yürüdüklerini ve yeni yaşamı hep birlikte inşa edeceklerini vurgulayarak konuşmasına başladı.

'CUMHUR İTTİFAKINA DA ERİL MUHALEFETE DE MECBUR DEĞİLİZ'
Göç, erkek egemen kapitalist sistemin kadın düşmanı politikaları, ekolojik kriz, dünyanın her köşesinde sürmekte olan savaşlar ve bu süreçte bölgede ortaya çıkan baskı ve zulüm politikalarının her geçen gün arttığına işaret eden Uçar, iktidarın yönetebilmek için baskı ve şiddetten başka hiçbir aracı kalmadığına dikkat çekti. Yeşil Sol Parti'nin kadınların demokratik ve özgür geleceği için erkek egemen iktidarlara karşı demokratik, ekolojik, özgürlükçü, eşitlikçi bir yaşamın inşasının, demokratik cumhuriyetin adresi olduğunu vurgulayan Uçar şunları söyledi: "Kadınlar ne kadın düşmanı Cumhur İttifakına ne de vesayetçi geçmişi özleyen eskinin tekrarı eril muhalefete mecbur. Biz varız, 3. yolumuz, Emek ve Özgürlük İttifakımızla birlikte, kadınların özgürlük mücadelesinin kazanacağı yoldur. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında su gibi, hava gibi ihtiyaç duyduğumuz demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü ve adaleti getirecek olanlar kadınlar olacak, kadınların nefessiz bırakılmalarına karşı mücadelesi ve birlikteliği olacak. Hep birlikte geliyoruz yine yeniden kadınların özgürlüğü ve sesiyiz! Umudun ve demokratik geleceğin adresi olan Emek ve Özgürlük ittifakı ile mücadeleyi büyütüyoruz. Kadın özgürlükçü paradigmamızı sokak sokak, mahalle mahalle toplumsallaştırıyoruz. Siyasetimizi demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir toplum için ilmek ilmek örüyoruz… Faşizmin karakışına, zifiri karanlığına karşı kadınların özgürlük rüzgarını hep birlikte yaratmak için yürüyoruz. Tarlalardan okullara, atölyelerden sokaklara her yerde hep birlikteyiz. Yeşil Sol Partiyle, Yeşil Sol kadınlarla hukukun, adaletin, barışın, demokratik ve özgürlükçü bir ülkenin, eşit yurttaşlığın inşasına geliyoruz. Kadınlar dün olduğu gibi bugün de bu özgürlük yolunun inancı ve umudu olmaya devam ediyorlar."

Uçar, Yeşil Sol Parti'nin bu seçimlerde, Türkiye halklarının, kadınların, gençlerin nefesi, sesi, sözü, yeni yaşamı olduğunu vurgulayarak, "Birlikte zorbalığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, ret ve inkara, savaş ve talana dayanan çürümüş siyaseti aşmaya geliyoruz. Sarayın, yalanın, talanın, savaşın, sömürünün karşısında dimdik durup halkların ve hakikatin mücadelesini büyütmeye geliyoruz. Kadınların estirdiği demokrasi rüzgarı durdurulamayacak kadar büyük! Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm önündeki engelleri kaldırmak için burada hep birlikte buluştuk. Biz kadınlar, özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız" diye konuştu.

Emeğin sömürülmesine ve kadın yoksulluğa son vereceklerini, adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri ortadan kaldıracaklarını, emeğin, kadınların ve halkların birlikte özgürleşeceği günlere Yeşil Sol Parti ile yürüyeceklerini söyleyen Uçar, "Bütün kadınları bu yürüyüşe davet ediyoruz. Çünkü Yeşil Sol Parti ile daha çok demokrasi ve kadınlar kazanacak biliyoruz. Eşbaşkanlık sistemimizden de ve eşit temsiliyet ilkemizden de vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir diyoruz. Kayyumları da tek adamı da tarihin çöp sepetine atacağız. Yeşil ve Sol Partiyi kadınlar için seçimlere hazırladık. HDP Kadın Meclisi ile birlikte tüm kadınlarla mücadele adresimiz Yeşil Sol Partidir" dedi.

Uçar, son olarak tüm kadınları hesap sormaya çağırdı, "Özgürlük kadınlarla geliyor, demokratik bir yaşam için Yeşil Sol Parti'de yine hepimiz birlikte varız. İnanıyoruz, kararlıyız, geliyoruz, değiştiriyoruz. Şimdi kadınların özgürlük zamanı. Buradayız, kadınlarla değiştireceğiz" diye vurguladı.

Etkinlikte Kandıra, Sincan ve Elazığ hapishanelerinden kadın siyasi tutsakların mesajları okundu.

KANDIRA KADIN TUTSAKLAR: DEĞİŞİMİ YARATMA VE KAZANMA MÜCADELEMİZ KUTLU OLSUN
Kandıra F Tipi Hapishanesinden HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Edibe Şahin, Nurhayat Altun, Semra Güzel'in ortak mesajında şu ifadelere yer verildi: "Bizler de buradayız, yanınızda omuz başınızdayız. Felaketlerin büyük acıların büyük acıların ruhumuza ve bedenimize yönelen her türden şiddetin arasında yükselen kadın iradesine selam olsun. Karanlık kuşatmalardan sıyrılıp doğan yeniye selam olsun.
Elbette dediğiniz gibi 'kadınlarla değiştireceğiz'. Çünkü toplumun değişim isteğini en tutarlı, sade ve gözü pek dinamiği kadınlardır. Mücadeleyle kazanılmış haklarımızı gasp etmeye kilitlenmiş eril faşist iktidar karşısında her zaman dik duran kadın hareketimiz, şimdi bu duruşu kazanımla taçlandırmanın arifesindedir.

İktidar kadın düşmanı çizgisini derinleştirdikçe gidişini de yakınlaştırdı. 14 Mayıs'ta kadınlar onların bitiş çizgisini çekecek. Gittikçe büyüyen dayanışmayla, umutla, cesaretle yürüyen kadınlar kazanacak. Kadın yüzyılının bağrında yankılanan jin jiyan azadî haykırışları, yeni yaşam yolunda rehberimiz olacak. Kadınların kurtuluşu toplumsal özgürlük, adalet ve barış için yeni bir dönüm noktasındayız. Büyük değişimi yaratma ve kazanma mücadelemiz kutlu olsun."

GÜVEN: ÖZGÜRLÜK ZAMANIMIZ YAKINDIR
Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesinden Leyla Güven de, hapishanelerde direnen kadınların 14 Mayıs'tan sonra hep birlikte özgür yaşamı inşa edeceğine inandığını belirtti, "İnancımız ve kararlılığımızla kadınları yok sayan, kadın düşmanı erkek ittifakları da iktidarı da göndereceğiz biliyorum. Tüm kadınların ve halkların özgürlüğü için bu seçimlerde mutlaka kazanacağız. Özgürlük zamanımız yakındır" dedi.

TUNCEL: ZAFER DİRENEN KADINLARIN ELLERİNDEDİR
Sincan Kadın Hapishanesinden kadın siyasi tutsaklar adına da Sebahat Tuncel'in mesajı okundu. Kadın özgürlük mücadelesi ve kazanımlara yönelik saldırılara karşı daha çok örgütlenme, yan yana gelme ve dayanışmayı büyütme ihtiyacı olduğunu kaydeden Tuncel, "Maraş merkezli yaşanan depremlerde kadınların yaşadığı sorunların ve geleceği yeniden kurmanın yolunu dayanışma ve örgütlü kadın mücadelesi olduğunu hep birlikte deneyimledik. Kadınları, halkları geleceksiz bırakan erkek egemen kapitalist sitemin temsilcilerine karşı yeni bir mevzi kazanmak açısından 14 Mayıs seçimleri önemli bir başlangıç olacaktır. Kadınların bu seçimlerde güçlenerek çıkacağına halklarımızın eşitlik özgürlük barış ve adalet mücadelesini güçlendireceğine inanıyoruz. 'Biz hayatı değiştirmek için yola çıktık. Ekmek isteriz ama gülleri de severiz. Eşit ve özgür bir yaşamı buradayız birlikteyiz, değiştireceğiz' şiarı ile gerçekleştireceğiz. Zafer direnen halklarımızın, kadınların ellerindedir" dedi.

FİLİSTİNLİ KADINLAR: MÜCADELE EDEN KADINLARI SELAMLIYORUZ
Yeşil Sol Parti Kadın Seçim Beyannamesinin okunduğu etkinliğe Filistin Kadın Komiteleri Birliği'nden Abire Ebu Huder, görüntülü mesaj gönderdi. Abire Ebu Huder, işgal edilmiş Filistin'den, ebedi başkenti Kudüs'ten; Yeşil Sol Parti'de mücadele eden kadınları selamlayarak konuşmasına başladı. HDP Kadın Meclisi'nin faşist ve baskıcı güçlere karşı verdiği mücadeleyi de selamlayan Abire Ebu Huder mesajında şunları söyledi: "Değerli dostlarımız ve yoldaşlarımız, bize özgürlük ve toplumsal adalet için verdiğiniz ısrarlı mücadelenizi gösterdiniz. Konferansınızda ve gireceğiniz seçimlerde sizlere başarı ve ilerleme temennilerimizi iletiyorum."

Konuşmalar sırasında sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Kadın yaşam özgürlük", "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Bijî tekoşina zindanan" sloganları atıldı.